Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ευρωπαϊκός πόλεμος για τα εμβόλια: Το αίτημα της ΕΕ και η απάντηση της AstraZeneca

© AFP 2023 / Justin TallisΦιαλίδια με εμβόλιο κορονοϊού με φόντο τη σημαία της ΕΕ
Φιαλίδια με εμβόλιο κορονοϊού με φόντο τη σημαία της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα
Αβεβαιότητα έχει φέρει στην Ευρώπη η ανακοίνωση εκ μέρους της φαρμακευτικής εταιρείας Astrazeneca πως θα καθυστερήσει στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Η Ευρώπη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε όλο και πιο δύσκολη θέση. Από τη μία η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται όλο και πιο γρήγορα και από την άλλη τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων αναγκάζουν την ΕΕ να πρέπει να δράσει ταχύτατα.
Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» αυτή τη στιγμή είναι η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ως προς την παράδοση των εμβολίων από την AstraΖeneca με αποτέλεσμα να ξεσπά «πόλεμος» μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ. 
Το εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Γερμανία: Μπέρδεψαν τα ποσοστά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Έντονες αντιδράσεις και απειλές για νομικές κινήσεις

Χθες, Τρίτη, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Κομισιόν για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει κάνει με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.
Είχε προηγηθεί η έντονη δυσαρέσκεια της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη μετά τη συνάντησή της με στελέχη της φαρμακευτικής, κατά την οποία φαίνεται πως δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ενδεχόμενο κράτη της ΕΕ να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας. Να σημειωθεί πως κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρεία.

Η αντίδραση AstraZeneca για να πέσουν οι τόνοι

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ΕΕ, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου, αφού οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, έθεσαν επί τάπητος το ενδεχόμενο στη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να επανορθώσει για το έλλειμα με δόσεις που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων την Τρίτη, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις 15 Φεβρουαρίου.

Επιμένει πως δεν πουλά δόσεις της ΕΕ σε τρίτα κράτη

Η ενόχληση της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca έχει προκύψει, εκτός των άλλων, και από την υποψία πως μέρος των εμβολίων που προορίζονταν για τα 27 κράτη-μέλη κατέληξε σε άλλα κράτη με τα οποία είχε επίσης συνάψει συμφωνία η εταιρεία. 
Εμβόλιο Pfizer - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Η Σουηδία σταματά τις πληρωμές στην Pfizer για τα εμβόλια - «Χρέωναν έξι δόσεις αντί για πέντε»
Πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca επέμεινε την Τρίτη ότι η εταιρεία δεν πουλούσε δόσεις της ΕΕ σε άλλες χώρες με κέρδος.
Ο Πασκάλ Σοριό, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους χθες, Τρίτη, αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γίνονταν «επιθετικές ή συναισθηματικές» λόγω των επανειλημμένων κωλυμάτων στις παραδόσεις των εμβολίων.
«Η ομάδα μας εργάζεται όλο το 24ωρο για την επίλυση των πολλών προβλημάτων παραγωγής του εμβολίου» δήλωσε στην εφημερίδα «LENA».
«Σίγουρα δεν παίρνουμε εμβόλια από τους Ευρωπαίους για να τα πουλήσουμε κάπου αλλού με κέρδος» τόνισε.

Προβλήματα και στις παραδόσεις της Pfizer

Εν τω μεταξύ και Pfizer είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποστολές εμβολίων κατά του κορονοϊού σε χώρες της ΕΕ, ωστόσο, η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα. 
Μάλιστα, στην παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού θα βοηθήσει η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi.
Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Figaro», η εταιρεία θα βοηθήσει τους ανταγωνιστές της, ενώ τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Το εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
AstraΖeneca: Δεν θα πιάσει τον αρχικό στόχο των προς παράδοση εμβολίων στην ΕΕ
Την Τρίτη πάντως η Σουηδία, σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού της Pfizer και ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τις δόσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε φιαλίδιο, όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter».
Η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις γεγονός που οδήγησε τη Σουηδία να ζητήσει διευκρινίσεις. 

Πώς επηρεάζουν την Ελλάδα οι παραδόσεις

Τα προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων επηρεάζουν αναλογικά όλες τις χώρες της ΕΕ, έτσι και την Ελλάδα.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 18/01 είχε εκτιμήσει πως μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 427.050 δόσεις εμβολίων από τη Pfizer, μέχρι τέλη Φλεβάρη 362.700 και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις, συνολικά δηλαδή 1.348.425 δόσεις, ενώ υπήρχε περίπτωση να προστεθούν κι άλλες -ύψους 1.180.930- μετά τη συμφωνία της Κομισιόν με την εταιρεία.
Από το εμβόλιο της Moderna περιμέναμε 20.000 δόσεις εντός Ιανουαρίου, 115.000 τον Φεβρουάριο και 105.000 τον Μάρτιο, δηλαδή 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο.
Παράλληλα, η χώρα μας θα λάμβανε πάνω από 400.000 δόσεις της AstraZeneca τον Φεβρουάριο και από την Johnson and Johnson, σε περίπτωση που λάβουν το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.
Οι εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να αλλάξουν ενώ παραμένει άγνωστο εάν στο μέλλον επιταχυνθούν οι ρυθμοί παράδοσης προς αναπλήρωση του επικείμενου ελλείματος.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала