Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

«Στην Ευρώπη φουντώνει ο εθνικισμός των εμβολίων - Θα επωφεληθούν οι πλουσιότερες χώρες»

© AFP 2023 / Frank Rumpenhorst Εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Εμβόλιο για τον κορονοϊό. - Sputnik Ελλάδα
«Αυτή την ώρα δεν αρκούν οι γκρίνιες και τα λόγια. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από την ευρωπαϊκή ηγεσία, βάζοντας το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα κέρδη μιας άπληστης μερίδας ισχυρών πολυεθνικών του φαρμάκου» λέει στο Sputnik ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
«H ευρωπαϊκή ηγεσία χρηματοδότησε με άφθονο δημόσιο χρήμα, δύο δισ. ευρώ, την έρευνα για την ανακάλυψη των εμβολίων, την παραγωγή των εμβολίων και την αγορά των εμβολίων. Οι πολυεθνικές που τώρα ακριβοπουλούν τα εμβόλια δεν επένδυσαν ιδιωτικό χρήμα. Δεν πήραν ιδιωτικό ρίσκο. Τα παρήγαγαν με δημόσιο χρήμα, με ένα τεράστιο ποσό που διέθεσε η ΕΕ. Επομένως, τα εμβόλια δεν είναι ένα ιδιωτικό εμπόρευμα, όπως τα εμφανίζουν. Και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα δημόσιο αγαθό» υπογραμμίζει στο Sputnik ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
«Η ΕΕ λόγω συμφερόντων δεν αγόρασε εμβόλια από Ρωσία, Κίνα, Ινδία - Εγκληματική πολιτική ευθύνη»
«Αντί λοιπόν η Κομισιόν να διαμαρτύρεται εκ των υστέρων στις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου για την αθέτηση των δεσμεύσεών τους και γιατί κερδοσκοπούν πάνω στην πανδημία, οφείλει έστω και τώρα να πάρει πρόσθετα μέτρα, αγοράζοντας τις πατέντες ή έστω διασφαλίζοντας περισσότερα μέσα παραγωγής για την παραγωγή αυτών των εμβολίων. Χωρίς αύξηση της παραγωγής δεν θα έχουμε επιτάχυνση του εμβολιασμού» προβλέπει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όνειρο θερινής νυκτός ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι

«Ο στόχος της Κομισιόν να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός» προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.
«Και με μαθηματική βεβαιότητα, θα έχουμε τρίτο κύμα και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον νεκρούς. Αυτή την ώρα δεν αρκούν όμως οι γκρίνιες και τα λόγια. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από την ευρωπαϊκή ηγεσία, βάζοντας το δημόσιο συμφέρον πάνω από τα κέρδη μιας άπληστης μερίδας ισχυρών πολυεθνικών του φαρμάκου» τονίζει.
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Εμβόλια στην Ελλάδα: Πώς κλείνουμε ραντεβού
Το αίτημα αυτό το έχουνε θέσει στο Ευρωκοινοβούλιο Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
«Έχει τεθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, από μεγάλες χώρες όπως η Ινδία κ.ά. Όπως βρέθηκε λύση και υπερβήκαμε τις πατέντες με τον HIV, έτσι πρέπει και τώρα να βρεθεί λύση, προφανώς με διαπραγμάτευση και για τα εμβόλια του κορονοϊού. Τα υπόλοιπα είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα».

Στην Ευρώπη φουντώνει ο εθνικισμός των εμβολίων

Πώς να πιέσει, όμως, και γιατί να το κάνει η Κομισιόν, όταν η ηγέτιδα δύναμή της, η Γερμανία, τορπιλίζει την ευρωπαϊκή παραγγελία εμβολίων, με τη δική της κρατική παραγγελία από την Pfizer, αποκαλύπτοντας και τον «πόλεμο», τον πρωτοφανή ανταγωνισμό και διαγκωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στο φόντο της μεγάλης διαμάχης με τις εταιρείες φαρμάκου;
Οι ισχυροί πολιτικά και οικονομικά θα προηγούνται, τελικά στους εμβολιασμούς; «Χρειάζεται πρόσθεση, ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση με γνώμονα το ότι τα εμβόλια πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό. Δεν υπάρχει άλλη λύση» επιμένει ο κ. Παπαδημούλης.
Φιαλίδια με εμβόλιο κορονοϊού με φόντο τη σημαία της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ευρωπαϊκός πόλεμος για τα εμβόλια: Το αίτημα της ΕΕ και η απάντηση της AstraZeneca
«Και επιπλέον, απαιτείται και παγκόσμια συνεργασία προς την ίδια κατεύθυνση, γιατί πρέπει να εμβολιαστούν και όλες οι περιοχές του πλανήτη. Ακόμη και οι φτωχότερες. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ κ.λπ. Αν δεν γίνει αυτό και όσο οι πολυεθνικές πουλάνε στη ζούλα ακριβότερα, κι μέσα στην Ευρώπη φουντώνει ο εθνικισμός των εμβολίων από τον οποίο πάλι θα επωφεληθούν οι ισχυρότεροι και οι πλουσιότεροι, όπως η Γερμανία».
«Αυτό που αρνήθηκε η ΕΕ τότε, οι συμφωνίες να μην αφορούν μόνο στην αγορά εμβολίων, αλλά και στην αγορά των πατεντών ή έστω στη δυνατότητα αποδέσμευσης ενός μέρους της παραγωγής από τις πατέντες, με ειδική συμφωνία, πρέπει να το κάνει τώρα!» συνοψίζει, αναγνωρίζοντας το σημερινό αδιέξοδο της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης, με μία πρόταση που εκτός από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, την έχει υποστηρίξει και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και ο καθηγητής Μόσιαλος, ήδη από τον Απρίλιο του 2020.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала