Η Γη θα χάσει το «δεύτερο μίνι φεγγάρι» της

CC0 / / Ο Ήλιος ανατέλει πάνω από τη Γη
Ο Ήλιος ανατέλει πάνω από τη Γη - Sputnik Ελλάδα
Το «δεύτερο μίνι φεγγάρι» της Γης που είναι τελικά απομεινάρι πυραύλου από τη δεκαετία του 1960 θα απομακρυνθεί από τη Γη και θα αποκτήσει ηλιακή τροχιά.
Το αινιγματικό αντικείμενο που είχε εντοπιστεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ονομάστηκε 2020 SO και τελικά διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ενισχυτή πυραύλου από τη δεκαετία του 1960, όταν η «Κούρσα του Διαστήματος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ήταν στο απόγειό της, τελικά θα σταματήσει να είναι ένα «δεύτερο μίνι φεγγάρι».
Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά το 2020 SO τον Σεπτέμβριο του 2020, σημειώνοντας την ασυνήθιστα χαμηλή ταχύτητα και τροχιά που υποδεικνύουν τα μοντέλα τροχιάς.
Ο πλανήτης Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS - Sputnik Ελλάδα
Ζημιά σε ρωσικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών πιθανότατα από «διαστημικό σκουπίδι» - Βίντεο
Τα μοντέλα έδειξαν εκείνη τη στιγμή ότι η Γη θα «παγιδεύσει» για λίγο το αντικείμενο σε τροχιά σαν να ήταν ένα «νέο μίνι φεγγάρι». Στις 8 Νοεμβρίου, το 2020 το SO φωτογραφήθηκε από τηλεσκόπια που βρίσκονται στον πλανήτη μας.

Διαστημικά σκουπίδια που γίνονται «μίνι φεγγάρια»

Η NASA επιβεβαίωσε ότι το αυτό το αινιγματικό αντικείμενο, το 2020 SO, είναι τα απομεινάρια ενός ενισχυτή πυραύλων Centaur από την εποχή του 20ου αιώνα, προσθέτοντας ότι τα διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά μπορούν να ταξινομηθούν ως «μίνι φεγγάρια» του πλανήτη μας.
Το αντικείμενο 2020 SO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, το οποίο ονομάζεται ανεπίσημα από τους αστρονόμους «το δεύτερο φεγγάρι του πλανήτη», αναμένεται να περάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας στις 2 Φεβρουαρίου πριν απομακρυνθεί στο διάστημα, καθώς η δύναμη της βαρύτητας της Γης τελικά θα ελλατωθεί και δεν θα μπορεί να κρατήσει το αντικείμενο σε γήινη τροχιά, σύμφωνα με το EarthSky. Κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2021, το διαστημικό σκουπίδι θα υιοθετήσει μια ηλιακή τροχιά.
Το Virtual Telescope Project στη Ρώμη θα αποχαιρετήσει το αντικείμενο στο Διαδίκτυο τη νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου, για όλους τους ενδιαφερόμενους αστρονόμους και τους λάτρεις της αστρονομίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала