Εuropol: Διεθνής σπείρα υπεξαίρεσε 12 εκατ. ευρώ από 50 τράπεζες των ΗΠΑ - 11 συλλήψεις στην Ελλάδα

© Sputnik / Mikhail Kutuzov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΧαρτονομίσματα των 500 ευρώ
Χαρτονομίσματα των 500 ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2021
Κύκλωμα που υπεξαίρεσε 12 εκατομμύρια ευρώ από πενήντα αμερικανικές τράπεζες εξάρθρωσε η Europol. Μέλη της ήταν και Έλληνες.
Διασυνοριακή επιχείρηση συντονισμένη από την Europol, την Ισπανική Αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οδήγησε στην εξάρθρωση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
Ομάδα ατόμων προκάλεσε φθορές σε ΑΤΜ στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.02.2021
Ελλάδα
Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε ΑΤΜ και τράπεζες τα ξημερώματα - Βίντεο
Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από την Αυστρία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Μετά από συντονισμένη δράση στις 6 Οκτωβρίου 2020, οι αρχές πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 έρευνες σε σπίτια, συνέλαβαν 37 υπόπτους (2 στην Αυστρία, 11 στην Ελλάδα, 23 στην Ισπανία και 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο) και κατάσχεσαν 13 πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ ως αποτέλεσμα των ερευνών ήταν να «παγώσουν» 87 τραπεζικοί λογαριασμοί αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Πληρωμή με κάρτα σε POS - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.09.2020
Ένωση Τραπεζών: Παρατείνονται οι ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ χωρίς PIN

Πώς δρούσε η σπείρα

Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών.
Για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ραλλία Χρηστίδου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.07.2020
Ραλλία Χρηστίδου: Οι τραπεζίτες φίλοι της ΝΔ ευθύνονται για τους νεκρούς της Marfin
Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να εκταμιεύσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες – κέλυφος, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.
Για τη νομιμοποίηση των παράνομων χρημάτων, αυτά μεταφέρονταν σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε μέλη του εγκληματικού δικτύου που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ενώ περισσότερα από 50 αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα αυτών των δραστηριοτήτων χάνοντας πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.
Η έρευνα διήρκησε οκτώ μήνες και η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον επιχειρησιακό συντονισμό. Παράλληλα, δημιούργησε κέντρο συντονισμού στα κεντρικά της, προκειμένου να επιτρέψει την επικοινωνία των αστυνομικών συνδέσμων, των εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπου της eurojust. Επίσης, ένας αναλυτής βρέθηκε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει σε πραγματικό χρόνο τους αναλυτές.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала