Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η «Οδύσσεια» των καρκινοπαθών εν μέσω πανδημίας: Χειρουργεία αναβλήθηκαν, πτέρυγες έγιναν COVID-19

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΤο ιατρικό προσωπικό εργάζεται στο θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 σε νοσομείο της Αθήνας στις 5 Noembr;ioy, 2020.
Το ιατρικό προσωπικό εργάζεται στο θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 σε νοσομείο της Αθήνας  στις 5 Noembr;ioy, 2020. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2021
Βρείτε μας
Χειρουργεία που αναβλήθηκαν, ακτινοθεραπείες που μετατίθενται και προβλήματα πρόσβασης στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων για τις θεραπείες τους είναι μερικά από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στους καρκινοπαθείς.
Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς εν μέσω πανδημίας είναι πάμπολλα:
  • Χειρουργεία που αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν χρονικά γιατί μονάδες νοσοκομείων μετατράπηκαν σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών με COVID-19.
  • Καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες επειδή δεν πρέπει να σημειώνεται συνωστισμός ασθενών και δεν έγινε διεύρυνση ωραρίου στα νοσοκομεία. 
  • Αλλά και καθυστερήσεις στα ραντεβού ελέγχου για όσους έχει ήδη προχωρήσει η θεραπεία τους και βρίσκονται σε καλό στάδιο, αλλά ανησυχούν εάν έχει επανεμφανισθεί ο καρκίνος.
Ο γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γιώργος Καπετανάκης μιλώντας στο Sputnik, τόνισε ότι εν μέσω της πανδημίας καταγράφηκαν «προβλήματα που είχαν να κάνουν αφενός με την ασφάλεια των ασθενών κι αφετέρου με δυσκολίες οι οποίες προέκυψαν λόγω των μέτρων που πάρθηκαν για την εξάπλωση του κορονοϊού».
Καρκίνος του μαστού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.01.2021
Ελλάδα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
«Υπήρχαν θέματα που είχαν να κάνουν με την πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς τους καθότι αραίωσαν οι επισκέψεις και ήταν δύσκολη η επικοινωνία και η επαφή ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια εμφανίστηκαν πάλι τα προβλήματα αυτά. Αυτό ήταν αρκετά σύνηθες. Επίσης, καθυστέρησαν και αναβλήθηκαν -ειδικά στην πρώτη φάση- πολλά χειρουργεία, αλλά και στη δεύτερη υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω μετατροπών κάποιων μονάδων ή νοσοκομείων σε δομές αναφοράς COVID-19, με αποτέλεσμα να δεσμευτούν συγκεκριμένες πτέρυγες ή και μονάδες των νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν περιστατικά COVID-19 ή να αναβληθούν κάποια χειρουργεία» εξήγησε ο κ. Καπετανάκης.

Καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στις ακτινοθεραπείες, όπως είπε, «δεδομένου ότι έπρεπε να αραιώσουν τα ραντεβού για να μην υπάρχει συγχρωτισμός», με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πολύ λίγες, αφού οι ακτινοθεραπείες γίνονται σε μια βάρδια παρότι οι καρκινοπαθείς έχουν ζητήσει να γίνονται μέχρι το βράδυ.
«Δεν υπήρξε η ανταπόκριση που περιμέναμε στο θέμα αυτό, ίσως λόγω γραφειοκρατίας γιατί το υπουργείο εκφράστηκε πολύ θετικά και δημόσια. Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε κάτι θετικό» ανέφερε.
Έναρξη λειτουργίας Λυκείων και Γυμνασίων έπειτα από δυόμιση μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού, Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2021. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2021
Ελλάδα
Εξαδάκτυλος: Από τα Δημοτικά η αύξηση στα κρούσματα - Τηλεκπαίδευση για να είναι ανοιχτή η οικονομία
Η άυλη συνταγογράφηση, όπως είπε ο γραμματέας της ΕΛΛΟΚ, έλυσε σε σημαντικό βαθμό το θέμα των φαρμάκων. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ενταχθούν κι άλλα παραπεμπτικά και εξετάσεις που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου «να μην αναγκάζονται να πάνε πολλές φορές στον γιατρό τους στο νοσοκομείο».
«Επίσης θα πρέπει να διευρυνθεί η διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων και να διευρυνθούν τα σκευάσματα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και να μην πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους» τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

Προβλήματα και στη μετακίνηση

Η πανδημία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία για να κάνουν τις θεραπείες τους, καθώς ασθενείς και συνοδοί δεν είχαν χώρο διαμονής.
Οι ξενώνες που υπάρχουν, όπως εξηγεί ο κ. Καπετανάκης, δεν μπορούσαν να τους δεχτούν λόγω του φόβου της διασποράς του κορονοϊού, ενώ ούτε οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν για τον ίδιο λόγο.
«Ως ομοσπονδία κάναμε μια δράση και σε συνεργασία με την Πειραιώς real estate, από τον Ιούνιο διατίθενται 32 διαμερίσματα επιπλωμένα για δωρεάν διαμονή σε ασθενείς. Εξυπηρετούμε ασθενείς σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα για όσο διάστημα χρειάζονται να κάνουν οι άνθρωποι τις θεραπείες τους».
Ο κ. Καπετανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη μείωση κατά 50% που σημειώθηκε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας στους προσυμπτωματικούς ελέγχους και τις προληπτικές εξετάσεις πληθυσμού και ασθενών.
ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.12.2020
Ελλάδα
Καταγγελία πως έκοψαν το ρεύμα σε 70χρονο καρκινοπαθή εν μέσω lockdown
«Κάποιοι ασθενείς που τελείωσε η θεραπεία τους με βάση τα πρωτόκολλα έχουν καθορισμένα ραντεβού κι επισκέπτονται τον γιατρό τους ανά ένα τρίμηνο, εξάμηνο ή χρόνο για να δουν πώς πάει η πορεία της υγείας τους έτσι ώστε αν υπάρξει μια υποτροπή να το αντιμετωπίσουν άμεσα. Εκεί είχαμε καθυστερήσεις και πολλοί άνθρωποι δεν πήγαν είτε επειδή αραίωσαν τα ραντεβού είτε από φόβο μην τυχόν κολλήσουν κορονοϊό στα νοσοκομεία. Αυτό είναι πρόβλημα που θα φανεί στο μέλλον, γιατί όταν αμελούμε την πρόσληψη, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν σύντομα περιστατικά τα οποία θα είναι σε προχωρημένο στάδιο επειδή υπήρξε αμέλεια ή επειδή για διάφορους λόγους δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, κάτι που σημαίνει πιο δύσκολη αντιμετώπιση και μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας και κίνδυνος για τον ίδιο τον ασθενή» τόνισε.

Χωρίς εθνικό μητρώο νεοπλασιών η Ελλάδα

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, η ΕΛΛΟΚ πραγματοποιεί το 5ο ετήσιο συνέδριό της, όπου μεταξύ άλλων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως η επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, θα συζητήσουν για το στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ευρώπη με στόχο, όπως εξηγεί ο κ. Καπετανάκης, το 2030 «να έχουμε 3.000.000 λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή βέβαια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία πόσοι είναι οι ασθενείς με καρκίνο καθώς όπως καταγγέλλει ο κ. Καπετανάκης, δεν υπάρχει εθνικό μητρώο νεοπλασιών.
«Αυτό το οποίο είναι πρωτεύον και για το οποίο φωνάζουμε εδώ και χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει εθνικό μητρώο νεοπλασιών στη χώρα μας ούτε εθνικό σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία τα οποία πρέπει να έχει μία χώρα για να ξέρει πόσους και τι είδους ασθενείς έχει, πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, κ.ά. Δηλαδή όλα τα δεδομένα που θα της επιτρέψουν για να δει τι πρέπει να κάνει για να τους βοηθήσει» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά