Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ιωάννα Ηλιάδη στο Sputnik: Γίνεται χαμός με τις παρενοχλήσεις στον χώρο της δημοσιογραφίας

H Ιωάννα Ηλιάδη. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2021
«Στον ανδροκρατούμενο χώρο της δημοσιογραφίας, ακόμη και για να κάνεις ένα ρεπορτάζ, η παρενόχληση ήταν και είναι κάτι πάρα πολύ σύνηθες. Έχω πολλά περιστατικά να διηγηθώ» μας αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη, που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υφυπουργό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η πρόθεσή μου δεν είναι να καταγγείλω έναν παππού και πρώην υφυπουργό σήμερα. Είναι κι ο λόγος που δεν τον κατονομάζω. Είναι ευκαιρία όμως να αλλάξει κάτι, μετά την Μπεκατώρου. Πρέπει να βγουν επιτέλους να μιλήσουν και δημοσιογράφοι για όσα έχουμε υποστεί στον χώρο μας. Ειδικά οι γυναίκες. Γι’ αυτό μίλησα» είναι οι πρώτες φράσεις της δημοσιογράφου Ιωάννας Ηλιάδη, διαπιστευμένης στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που με ανάρτησή της στο Facebook, κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υφυπουργό το 1994, όντας νεαρή συντάκτρια της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».
«Γίνεται χαμός στον χώρο μας και το ξέρουν όλοι. Διάβαζαν τις δηλώσεις της Μπεκατώρου και σχολίαζαν συνάδελφοι "ε και να άνοιγαν τα στόματα και για τα δικά μας». Και είχα τότε πει, αφήνοντάς το στον αέρα: "Λέτε να το ανοίξω εγώ;" Τα στόματα πρέπει να ανοίξουν. Αν δεν το κάνουμε τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι θα συνεχιστεί να παρενοχλούνται και θα παραδώσουν και μια άθλια κατάσταση και στους επόμενους. Πρέπει να σπάσει το απόστημα» επαναλαμβάνει, μιλώντας στο Sputnik η έμπειρη δημοσιογράφος, που έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, και στις εφημερίδες «ΕΞΟΥΣΙΑ» κι «ΕΘΝΟΣ».
#Me too - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2021
Ελλάδα
Πώς μέσα σε 14 μέρες το κίνημα «MeToo» συντάραξε την Ελλάδα - Το χρονικό των αποκαλύψεων
«Ο μόνος τρόπος είναι να βγουν όλοι να μιλήσουν. Θα βγουν, όμως; Δεν είναι δυνατό να σκάει κάτι, να σοκαριζόμαστε, να γίνεται ντόρος, μετά να πέφτει σιωπή και κατόπιν να ζούμε σκηνικά σαν της Τοπαλούδη και να πέφτουμε απ' τα σύννεφα» προσθέτει.
- Δεν σκοπεύετε να κατονομάσατε τον υφυπουργό που σας παρενόχλησε;
Τι να κατονομάσω; Αυτός είναι 80 χρόνων και. Τι να πούμε για έναν γέρο πια. Εξάλλου, εγώ δεν βγήκα για να καταγγείλω συγκεκριμένα κάποιον.
Γιατί μιλήσατε, κυρία Ηλιάδη;
Για να καταγγείλω μια κατάσταση μέσα στον χώρο μας, τον χώρο της δημοσιογραφίας. Στον ανδροκρατούμενο χώρο της δημοσιογραφίας ακόμη και για να κάνεις ένας ρεπορτάζ, η παρενόχληση ήταν και είναι κάτι πάρα πολύ σύνηθες.
- Από το ξεκίνημα σε αυτόν, ως νέα ρεπόρτερ, για να επιβιώσετε, δηλαδή, έπρεπε να είσαστε διαρκώς σε θέση άμυνας;
Εγώ ήμουνα, θα έλεγα, στην… «εθνική άμυνα», ως διαπιστευμένη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- Ισχύει το ότι αν ήσουν ενταγμένη στο ΚΚΕ δύσκολα δεχόσουνα σεξουαλικές παρενοχλήσεις, δεν τολμούσε ο άλλος να απλώσει χέρι;
Μα εγώ δούλευα στον «Ριζοσπάστη» χωρίς να έχω ενταχθεί ποτέ στο ΚΚΕ. Έχω πολλά περιστατικά παρενόχλησης να διηγηθώ. Κι επαναλαμβάνω, η πρόθεσή μου δεν είναι να καταγγείλω έναν παππού σήμερα.
H Αιμιλία Υψηλάντη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2021
Ελλάδα
Αιμιλία Υψηλάντη στο Sputnik: Η μοναδική παρενόχληση σε όλη την καριέρα μου ήταν από τον Κιμούλη
Ο οποίος, όντας υφυπουργός, τι ακριβώς σας έκανε; Σας κυνήγησε για να σας φιλήσει;
Ναι. Ήταν Αύγουστος, είχε μαζευτεί ένας εκκρεμής κατάλογος από θέματα και άρχισα να τον ρωτάω ένα-ένα. Τα κλασικά. Ήταν μια ενημερωτική κουβέντα στο γραφείο του. Όταν τελειώσαμε και πήγα να φύγω, πετάχτηκε επάνω και σκέφτηκα «θα με συνοδεύσει μέχρι την πόρτα». Και αρχίζει με το «τι ωραίο το φόρεμά σου». Απαντώ «Ευχαριστώ». Και συνεχίζει: «Θέλω να σε φιλήσω», επιχειρώντας συγχρόνως να μου ξεκουμπώσει το φόρεμα. Πετάχτηκα στην άλλη μεριά κι άρχισα να τρέχω γύρω από ένα τραπέζι, τρεις φορές κάναμε τον γύρο, εγώ να ουρλιάζω, αλλά ξέφυγα και βγήκα. Επειδή είμαι και ψηλή και το έχω το τσαγανό, φώναζα. Μας άκουσαν σίγουρα όλοι!
- Το καταγγείλατε το συμβάν αυτό αμέσως;
Ναι. Πήγα αμέσως στον όροφο με το γραφείο του Αρσένη και είπα «κοιτάχτε να δείτε, συνέβη αυτό κι αυτό. Θα το κάνω κόλαση. Κανονίστε!» Κι όλοι ήταν του στιλ «δεν θα ξαναγίνει, σ' το υποσχόμαστε. Σε παρακαλούμε, μην το κάνεις θέμα. Μην πεις λέξη».
- Στην εφημερίδα το είπατε;
Πήγα και το είπα αμέσως. Αλλά κι εκεί είχαν έναν προβληματισμό τού τι θα κάνουνε. Δεν θέλανε να βγει προς τα έξω. Δεν ήθελε να βγει το θέμα προς τα έξω κανένας!
- Ήταν οι εποχές που συγκαλύπτονταν όλα;
Και τώρα συγκαλύπτονται, δεν συγκαλύπτονταν μόνο το ‘94. Αυτά που υπομένουν οι γυναίκες στον χώρο δεν τα αντιμετωπίζουν οι άνδρες. Επειδή είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, τα περιστατικά, όπως σας είπα, είναι πολλά. Από την υποτίμηση και την απαξίωση «δεν ξέρεις εσύ» επειδή είσαι γυναίκα, γιατί «αυτά τα θέματα είναι για αγοράκια κι όχι για κοριτσάκια», μέχρι πειράγματα χαζά, όπως ένα περιστατικό ακόμα πιο παλιό. Είναι αστείο, αλλά ενδεικτικό του τρόπου αντιμετώπισης μιας νεαρής ρεπόρτερ:
Έχει γυρίσει ένα καράβι μας από τον Περσικό Κόλπο. Είναι ‘91. Υπουργός Άμυνας είναι ο Βαρβιτσιώτης. Και θα γινόταν μια τελετή, κατά την οποία θα πήγαινε ο υπουργός να συναντήσει το πλήρωμα. Κι όπως προπορεύονται οι δημοσιογράφοι πριν τον υπουργό, εγώ κατεβαίνω στο καρέ των αξιωματικών, που ήταν όλοι μαζεμένοι, κι όπως κατεβαίνω μόνη ακούω σφυρίγματα. Καταλαβαίνετε; Να πας για ρεπορτάζ και να σου σφυράνε; Εμφανίστηκε ο Βαρβιτσιώτης και τους κόπηκε ο βήχας αμέσως. Και στα ρεπορτάζ που πήγαινα να κάνω σε στρατόπεδα πάντα υπήρχε μία περίεργη ατμόσφαιρα. Βεβαίως, υπήρχαν από την άλλη κι εκείνοι που επειδή ήσουν νέα γυναίκα, σε υπερπροστάτευαν. Ήθελα να πάω σε ένα υποβρύχιο. Πήγα. Αλλά λέγανε «πώς θα μπει μια γυναίκα στο υποβρύχιο;» Γενικά, τα λεκτικά πεσίματα ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στον χώρο. Τα αντιμετώπιζα. Και στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων, οι γυναίκες, που είναι η μειοψηφία, παρότι εισήλθαν σ' αυτόν από το 1977, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμα και σήμερα.
Η Σοφία Μπεκατώρου στην εκπομπή «Special Report» (ΑΝΤ1), 2 Φεβρουαρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2021
Σοφία Μπεκατώρου: Παράγοντας της ΕΙΟ μού απάντησε ότι «μπορεί να σβήσει έναν αθλητή σε μια νύχτα»
- Με τις σημερινές αποκαλύψεις θα συμμαζευτεί η κατάσταση; Θα αλλάξει κάτι;
Νομίζω, είναι θέμα παιδείας. Έχουμε μάθει να σεβόμαστε τον άλλο; Όχι μόνο τις γυναίκες. Σίγουρα η κοινωνία είναι πιο δεκτική. Είναι σε θέση να τα ακούσει αυτά τα περιστατικά τώρα, αλλά αν σεβόμασταν τον άλλο, δεν θα γύριζε ο κάθε -να μην τον χαρακτηρίσω- στις καταγγελίες που λέει μια γυναίκα να πει: «Κι εσύ τι έκανες; Γιατί μιλάς τώρα;»
- Υπάρχει κόσμος που για συγκεκριμένους λόγους δεν προβαίνει ακόμα και σήμερα σε καταγγελίες;
Εγώ, για παράδειγμα, έκανα επί τόπου τη φασαρία και στο Υπουργείο και μέσα στην εφημερίδα. Και τι έβγαλα; Τίποτα! Θέλω να πω, πώς ο λόγος μιας νεαρής, μόλις τριών χρόνων, συντάκτριας θα ήταν πιο ισχυρός από το λόγο ενός υπουργού; Ήμασταν δυο άνθρωποι σε ένα δωμάτιο. Το ίδιο δεν γίνεται και σήμερα; Ένας υπαξιωματικός είχε βιαστεί από υπαξιωματικό. Μια παλιά ιστορία. Είχε γίνει η καταγγελία, αλλά τελικά απέσυρε τη μήνυση. Είναι πολύ σύνθετα τα πράγματα. Και τώρα βγήκαν κι είπαν για τις καταγγελίες «το κάνει για τη δημοσιότητα». Ποια δημοσιότητα; Αυτές που καταγγέλλουν, την έχουν ήδη. Η Μπεκατώρου τι να την κάνει τη δημοσιότητα; Η μοναδική λύση είναι η εκπαίδευση της κοινωνίας. Αν η κοινωνία είχε μάθει να ακούει το θύμα και να απομονώνει τον δράστη κι όχι να βγαίνει να λέει να λέει "είναι καλός άνθρωπος", θα αλλάζαν τα πράγματα και δεν θα είχαμε ούτε σκηνικά τύπου Μπεκατώρου ούτε σκηνικά σαν της Τοπαλούδη.
- Είναι ακόμα ταμπού κάποια πράγματα, ειδικά αν το θύμα είναι άνδρας; Είναι κι ο φόβος του διασυρμού, γενικώς;
Ναι. Μα κι εμένα, κανένας από την οικογένειά μου δεν με ρώτησε κάτι σχετικά με το συμβάν που αποκάλυψα μόλις τώρα. Η μητέρα μου, εντάξει, είναι και μεγάλη. Ο ίδιος ο αδελφός μου όμως δεν με ρώτησε απολύτως τίποτα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала