Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παράταση για αναστολές, ασφαλιστικές εισφορές, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Όλα τα μέτρα

© Sputnik / Aleksey Sukhorukov / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕυρώ
Ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2021
Βρείτε μας
Μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τον κορονοϊό περιλαμβάνει η τροπολογία για την προκαταβολή συντάξεων.
Σειρά μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού περιλαμβάνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα της ΑΑΔΕ.
Προβλέπεται η επέκταση έως το τέλος του έτους της παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών η οποία είχε χορηγηθεί κατά την αρχική εμφάνιση της πανδημίας, η επέκταση έως και τον Μάρτιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ενώ παρατείνονται οι διατάξεις για την αναστολή εργασίας, ώστε να καλύπτουν τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν έως την 31η Ιανουαρίου 2021. 
Συνταξιούχοι έξω από τράπεζα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.02.2021
Ελλάδα
Προκαταβολή σύνταξης: Πώς θα χορηγηθεί - Τι προβλέπει η τροπολογία
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

Ασφαλιστικές εισφορές - Τμηματική καταβολή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία, λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Παρατείνεται περαιτέρω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία είχε αρχικά παραταθεί, μέχρι την 30ή Απριλίου 2021.
Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5% ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κατ' εξαίρεση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 
Εργαζόμενοι σε γραφεία.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.02.2021
Ελλάδα
Τα 15 μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων - Τι ισχύει για τις αναστολές και το επίδομα των 534 ευρώ
Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και για τον Μάρτιο

Έως τις 31 Μαρτίου παρατείνεται ο μηχανισμός ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας

Οι διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εφαρμόζονται σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης ή υποκαταστήματος, λόγω του κορονοϊού, ή ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται από αυτόν και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.

Επίδομα 534 ευρώ

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια.
Με τη διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος, για να επεκταθεί το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους εν λόγω επαγγελματίες, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την επίδομα των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. 
Ευρώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2021
Επίδομα επιστημόνων: Διευκρινίσεις για τα κριτήρια από τον διοικητή του ΟΑΕΔ

Τουριστικά καταλύματα

Προβλέπεται περαιτέρω κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από  τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19, εμφανίζοντας σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας, που κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταβάλλονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Για τα καταλύματα που είχαν αντίστοιχη πτώση τζίρου για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1η Ιανουαρίου 2021-31 Μαρτίου 2021.

Εργαζόμενοι σε τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο

Προβλέπεται η παροχή έκτακτης αποζημίωσης, μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού ή επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, που δεν έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, εφόσον παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι για το αντίστοιχο διάστημα.

Τηλεφωνικά κέντρα και ιστοσελίδες

Σε συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί τον τελευταίο χρόνο, λόγω του COVID-19, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων οργανισμών, προβλέπεται η διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4412/2016 (Α' 147).
Επιδίωξη είναι η αναβάθμιση των ιστοσελίδων, τηλεφωνικών κέντρων και συνολικά η καλύτερη επικοινωνία με το κοινό, ιδιαίτερα καθώς, λόγω του κορονοϊού, η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι περιορισμένη. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιτυγχάνεται μια ταχεία ανταπόκριση στο γενικό αίτημα για γρηγορότερη και  πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνικών μέσων.

Προστατευόμενα πρόσωπα

Αναφορικά με τα πρόσωπα που προστατεύονται από το ν. 2643/1998 (Α' 220), η ρύθμιση ορίζει ότι για την προστασία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των τέκνων τους, απαιτείται να έχουν καταστεί ανάπηροι ή να έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση.
Επίσης, προστατεύονται τα τέκνα, ο επιζών σύζυγος και ο επιζών γονέας προσώπων που εκτελέστηκαν ή πέθαναν από τραύματα ή κακουχίες, εξαιτίας της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά