Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάσλοβ: Ελλάδα και Ρωσία να συνεχίσουμε τη συνεργασία πάνω στα γερά θεμέλια της κοινής ιστορίας

© Φωτογραφία : Embassy of the Russian Federation in Athens, GreeceΟ Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.
Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.03.2021
Βρείτε μας
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και να συνεχίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια της κοινής ιστορίας την καρποφόρα συνεργασία προς όφελος των λαών των χωρών μας», γράφει ο πρέσβης της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στην επιτυχία της είχε η Ρωσία.
Με άρθρο του στην ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84», η οποία φιλοξενεί επίσημους εκπροσώπους των χωρών που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων, ο πρέσβης της Ρωσίας, Αντρέι Μάσλοβ, κάνει μια αναδρομή σε ιστορικές στιγμές και αποφάσεις που «αντανακλούν» τη βοήθεια της χώρας του στον ελληνικό αγώνα, ενώ αναφέρεται και στις εξαιρετικές σχέσεις μας, οι οποίες βασίζονται σε «μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς».
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και να συνεχίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια της κοινής ιστορίας την καρποφόρα συνεργασία προς όφελος των λαών των χωρών μας», τονίζει.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μάσλοβ, η Ρωσία έπαιξε έναν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, κατά την άποψη Ελλήνων, αλλά και Ρώσων επιστημόνων.
Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.02.2021
Ελλάδα
Δένδιας: Άτυχη η Ελλάδα να έχει γείτονα την Τουρκία - Προωθούμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η 200ή επέτειος από την έναρξή της «είναι μια ευκαιρία να θυμηθεί κανείς τις λαμπρές ιστορικές σελίδες, όταν οι λαοί μας έδειξαν αλληλεγγύη και προσέφεραν βοήθεια ο ένας στον άλλον στις δύσκολες στιγμές».
Αφού αναφέρεται, δε, στο γεγονός ότι «μερικούς μήνες πριν, συμπληρώθηκαν 250 χρόνια από την έναρξη της Α’ Αρχιπελαγικής Εκστρατείας του Ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Ρώσο-τουρκικού πολέμου το 1768-1774, στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες Έλληνες με στόχο, όπως έγραψε ο επικεφαλής της κόμης Ορλώφ, να απελευθερωθούν όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι από τον τουρκικό ζυγό», κάνει λόγο για νίκη του ρωσικού στόλου στον πόλεμο, που επιτεύχθηκε «με τεράστιες θυσίες», ενώ «είχε μεγάλη σημασία και για τους Έλληνες, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα τους».
«Η Ρωσία αναγνωρίστηκε ως προστάτιδα δύναμη για τους ομόθρησκους λαούς και η Πύλη αναγκάστηκε να παραχωρήσει αμνηστία στους συμμετέχοντες της εξέγερσης. Άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και της εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή. Όπως επισημαίνουν Έλληνες ιστορικοί, ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ο Ελληνικός στόλος, ο οποίος 50 χρόνια αργότερα έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στην Επανάσταση», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στα χρόνια μετά τον πόλεμο, σημειώνει ότι «πολλοί Έλληνες μετακόμισαν στη χώρα μας και εντάχθηκαν στην κρατική υπηρεσία της».
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι μόνο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας οι Έλληνες αριθμούσαν πάνω από 150, ενώ ο πιο γνωστός από αυτούς ήταν, μάλιστα, ο επικεφαλής του το 1816-1822, Ιωάννης Καποδίστριας.
«Θεωρούσε τη Ρωσία "θετή" πατρίδα του. Έμαθε να μιλάει τη ρωσική γλώσσα, την οποία αποκαλούσε "πανέμορφη και μεγαλοπρεπή". Έγινε ο "αγαπημένος Γραμματέας, έμπιστος σύμβουλος και… φίλος του Αυτοκράτορα". Όντας μεγάλος φιλέλληνας, ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α’ περιέλαβε στα καθήκοντα του Καποδίστρια τις υποχρεώσεις του "Επιτετραμμένου" επί των υποθέσεων της Ελλάδας στη ρωσική Αυλή», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, από τη σημαντική κρατική θέση που κατείχε στη Ρωσία, ο Καποδίστριας, σύμφωνα με τον Μάσλοβ, βοηθούσε τον ελληνικό λαό.
Στο Συνέδριο της Βιέννης με προτροπή του Καποδίστρια συγκροτήθηκε, μάλιστα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Φιλόμουσος Εταιρεία» που είχε ως στόχο τη διαφωτιστική δράση στο έδαφος της Ελλάδας, ενώ ο Αλέξανδρος Α’ ήταν ο πρώτος που συνείσφερε σε αυτό ένα ετήσιο ποσό της τάξεως των 200 ολλανδικών δουκάτων.
Για τον ρόλο, δε, των Ελλήνων της Ρωσίας στην επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα, σημείωσε:
«Οι Έλληνες της Ρωσίας προσέφεραν πράγματι σπουδαία συμβολή στην επιτυχία του απελευθερωτικού αγώνα. Αρκεί να μνημονεύσω τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας (ιδρύθηκε το 1814 στη Ρωσική Αυτοκρατορία στην Οδησσό), στρατηγό του Ρωσικού στρατού Αλέξανδρο Υψηλάντη ή τον Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος ήταν αξιωματικός στο ένδοξο Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού του Ρωσικού στρατού στην Κριμαία. Πολλοί Έλληνες στη χώρα μας ήταν επιτυχείς στους τομείς της εκπαίδευσης, της τέχνης, της ιατρικής, του εμπορίου κ.ά. Όπως ο έμπορος και ευεργέτης που υποστήριξε την Φιλική Εταιρεία με τις δωρεές του, ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο οποίος έλαβε από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη δικαίωμα ατελούς αλιείας στην Κασπία Θάλασσα. Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο σύμβουλος της Αικατερίνης φιλόσοφος και διαφωτιστής Ευγένιος Βούλγαρης».
Στη συνέχεια, ο κ. Μάσλοβ έκανε λόγο για πολύ δυνατό φιλελληνικό κίνημα στη Ρωσία, «λόγω της πνευματικής συγγένειας των λαών μας», καθώς «μορφωμένοι Ρώσοι είχαν βαθιές γνώσεις της ιστορίας και του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας, ενώ, «οι κορυφαίοι ποιητές μας αφιέρωναν φλογερά ποιήματα στην Ελληνική Επανάσταση. Ένα πασίγνωστο παράδειγμα είναι το Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου του Αλεξάντρ Πούσκιν».
Επικαλούμενος τον Νικολάι Ράικο, έναν από τους πιο γνωστούς Ρώσους φιλέλληνες και στενός συνεργάτης του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπήρξε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και μετά της Πάτρας, υπογραμμίζει ότι «για τον εαυτό του και τους συντρόφους του η Ελλάδα πάντα ήταν η μητέρα του πολιτισμού, ευεργέτιδα της ανθρωπότητας και πατρίδα της ελευθερίας».
«Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μεσολόγγι, στο Ναβαρίνο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας», σημειώνει.
Ακολούθως, δεν παραλείπει να εστιάσει στο ρόλο της ρωσικής διπλωματίας που «βοήθησε μέγιστα στην προώθηση των σχεδίων για την ανεξάρτητη Ελλάδα, ενθαρρύνοντας με κάθε τρόπο τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις σε πιο αποφασιστικές κινήσεις έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
«Το 1827, χάρη στην επιμονή της Ρωσίας, στη Συνθήκη του Λονδίνου για το Ελληνικό ζήτημα συμπεριλήφθηκε ένα απόρρητο άρθρο για «χρήση των εξαιρετικών μέσων», αν η Πύλη απορρίψει την ειρηνική διευθέτηση με τη μεσολάβηση των Δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, συγκροτήθηκε ένας ενιαίος στόλος των τριών Μεγάλων Δυνάμεων που πλησίασε την Ελλάδα και στις 20 Οκτωβρίου 1827 καταναυμάχησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον κόλπο της Πύλου. Η Πετρούπολη πανηγύριζε τη νίκη με κωδωνοκρουσία, ενώ η αντίδραση στην είδηση σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν αμφίσημη. Σε πέντε μήνες τον Απρίλιο του 1828 η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Πύλη και η νίκη των Ρωσικών δυνάμεων που έφτασαν το 1829 μέχρι την Αδριανούπολη εξανάγκασε τους Οθωμανούς να αναγνωρίσουν την αυτονομία και, αργότερα, την ανεξαρτησία της Ελλάδας», περιγράφει.
Ο Αντρέι Μάσλοβ υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς «εν μέσω του πολέμου προχώρησε στην εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα μας.
«Το Σεπτέμβριο του 1828 ο απεσταλμένος του Ρώσου Αυτοκράτορα Μαρκ Βούλγαρη, ελληνικής καταγωγής και αυτός, έγινε δεκτός από τον Ιωάννη Καποδίστρια στον Πόρο, το γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη των επίσημων διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που σήμερα μετράνε 193 χρόνια», διευκρινίζει.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι όπως οραματιζόταν και ο Καποδίστριας «και σήμερα στη Ρωσία θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο φίλο», καθώς «για να τιμήσουμε δεόντως τη μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αποφασίσαμε από κοινού να διοργανώσουμε το 2021 το Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη».
«Τον Μάρτιο προγραμματίζονται τα επίσημα εγκαίνια αυτού του μεγάλου σχεδίου, τέταρτου κατά σειρά θεματικού Έτους από το 2016. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δεκάδες πρωτοβουλίες στις δύο χώρες», πρόσθεσε.
Τέλος ο Μάσλοβ εστίασε στις «εξαιρετικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας», οι οποίες βασίζονται στους «μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς», τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και να συνεχίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια της κοινής ιστορίας την καρποφόρα συνεργασία προς όφελος των λαών των χωρών μας».
«Αποτελούν την κοινή μας πολύτιμη κληρονομιά που σφραγίστηκε την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά