Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νίσυρος: Κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος - Τι έδειξε η αυτοψία των ειδικών

© ΦωτογραφίαΝίσυρος - Ρωγμές και κρατήρες στο έδαφος
Νίσυρος - Ρωγμές και κρατήρες στο έδαφος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.03.2021
Ρωγμές, κρατήρες και καταπτώσεις βράχων διαπίστωσε ειδικό κλιμάκιο στη Νίσυρο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Νίσυρο μετά από 25 χρόνια, καθώς την εμφάνισή τους έχουν κάνει φαινόμενα ρωγματώσεων, βυθίσεων και καταπτώσεων βράχων.
Στο νησί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μετέβη Κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε) που επιβεβαίωσε ότι τα φαινόμενα δεν σχετίζονται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.
Οι ειδικοί τοποθέτησαν ειδικό σταθμό παρακολούθησης της δραστηριότητας και έπειτα καθησύχασαν τους κατοίκους. 

Τι έδειξε η αυτοψία

Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης της Ε.Α.Γ.Μ.Ε, που αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, εντόπισε γεωτεχνικά προβλήματα στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι της Νισύρου.
Το κλιμάκιο κατέγραψε φαινόμενα καταπτώσεων και ρωγματώσεων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Ειδικότερα, το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε, αποτελούμενο από τον ηφαιστειολόγο, Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ε.Α.Γ.Μ.Ε, δρ Γ. Βουγιουκαλάκη και τον υδρογεωλόγο Κ. Κοντοδήμο, επισκέφτηκαν και μελέτησαν την εξέλιξη των φαινομένων ρωγμάτωσης και βύθισης των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλδέρας Νισύρου στην περιοχή Λακκί.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι η εμφάνιση νέων, πολύ πρόσφατων, ρωγματώσεων και βυθίσεων καθώς και την επέκταση του φαινομένου στο βόρειο τμήμα του Λακκιού, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).
Από αυτές τις νέες παρατηρήσεις, καταγραφές και μετρήσεις επιβεβαιώθηκε πως το φαινόμενο δεν συνδέεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Νισύρου

Ο Δήμος Νισύρου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων (25 Ιανουαρίου) και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 26 Ιουλίου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала