Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Έρευνα: Μειώνεται η αποδοχή των μέτρων – Κοινωνικά άδικη η κυβερνητική πολιτική για το 52%

© Nikos LibertasLockdown στην Αθήνα
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.03.2021
Υπέρ των μέτρων αλλά σε σημαντικά μειωμένο ποσοστό απ' ό,τι την άνοιξη εμφανίζεται η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση για τα μέτρα περιορισμού κατά του κορονοϊού.
Χάνουν σταδιακά την αποδοχή τους τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και η κυβέρνηση διατηρεί το θετικό ισοζύγιο αξιολόγησης αλλά μειούμενο.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη άνοιξη στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου ήταν 77%.
Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.
Ειδικά για την κυβέρνηση η ιδεολογική και η ηλικιακή παράμετρος διαφοροποιούν τις απόψεις. Η κοινή γνώμη φαίνεται διαμοιρασμένη. Όσο νεότερος είναι κάποιος τόσο πιο δυσαρεστημένος δηλώνει. Στο ερώτημα εάν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία είναι θετικός ή αρνητικός, το 50% πιστεύει ότι είναι θετικός και το έχει θετική άποψη και το 45% ότι είναι αρνητικός. 
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.03.2021
Ελλάδα
Κοτανίδου: Η επιτροπή των ειδικών έχασε τον βηματισμό της – Λάθος αποφάσεις που μεταφέρονται λάθος

Χάνει η κυβέρνηση, δεν κερδίζει η αντιπολίτευση

Το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση, αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι' αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.
Στις ηλικίες από 17 έως 34 ετών το 63% χαρακτηρίζει αρνητική την κυβερνητική πολιτική ενώ το 32% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 67% την αντιμετωπίζει θετικά και το 30% αρνητικά. Στην κεντροαριστερά μόλις το 25% την αξιολογεί θετικά, ενώ στην κεντροδεξιά, το 85% την αξιολογεί θετικά.
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς, σχολίασε ότι «θέλω να θυμίσω ότι οι αξιολογήσεις που είχε την περασμένη άνοιξη, ακόμη και στο ευρωβαρόμετρο, ήταν πάρα πολύ υψηλές, ξεπερνούσαν και το 75%».
Στο ερώτημα εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων, ο ένας στους δυο πολίτες, το 49% την εμπιστεύεται και το 46% δεν την εμπιστεύεται.
Πάντως, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να ωφελείται καθώς το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά τη ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%. 
Άδειο το Σύνταγμα την πρώτη ημέρα lockdown - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.03.2021
Ελλάδα
Δημοσκόπηση Star: Τι βαθμό παίρνει η κυβέρνηση σε πανδημία, υπόθεση Λιγνάδη και Κουφοντίνα

Πίστη στο σύστημα υγείας

Εξάλλου, σε πυλώνα κοινωνικής στήριξης αναδεικνύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή».
«Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες που προκαλεί το απροσδιόριστο της εξόδου από την κρίση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην συνείδηση της κοινής γνώμης και αποτελεί πυλώνα στήριξης της κοινωνίας. Πάνω από δύο στους τρεις, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ είναι ισχυρότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες» ανέφερε ο κ. Φαναράς.

Προβληματισμός για τον ρυθμό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται από το 37% και συντελεί στην αίσθηση αβεβαιότητας είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι αργός, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων, ενώ ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει το 31%, είναι ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού και αμφιβολίες για το εάν μπορούν τα εμβόλια και το 24% εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν έχει διαχειριστεί σωστά την κατανομή των εμβολίων ενώ ένα 5% θεωρεί ως πρόβλημα την διαφορετική ποιότητα των εμβολίων.
Για την επιστροφή στην κανονικότητα οι ερωτηθέντες δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. 
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.03.2021
Ελλάδα
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Η άποψη των πολιτών για το lockdown – Τι ζητούν να ανοίξει πρώτο
«Παρά την ψυχολογική και λογική νίκη των εμβολίων, υπάρχει αβεβαιότητα για το χρονικό τέλος της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Φαναράς και πρόσθεσε: «Ενώ τον περασμένο Απρίλιο οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τώρα για τους περισσότερους το τέλος αυτής της ιστορίας γίνεται θολό και απροσδιόριστο».

Επιστροφή στη φυσιολογική ζωή

Το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογική ζωή μετά το 2021, όταν τον Σεπτέμβριο αυτό το ποσοστό ήταν στο 32%. Μόνο στις ηλικίες από 65 ετών και άνω οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί η κρίση αυτή να αντιμετωπισθεί συντομότερα. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 83% απαντά «μάλλον ναι» στο σχετικό ερώτημα και το 13% μάλλον όχι, ενώ ένα 4% απαντά «δεν ξέρω δεν απαντώ».
Εξάλλου, το 51% είναι υπέρ της καθιέρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, και το 44% είναι κατά.
Στον τομέα της οικονομίας το 41% έχει την αίσθηση ότι τα οικονομικά του καθενός θα χειροτερέψουν από τώρα έως το τέλος της πανδημίας ενώ για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις το 87% πιστεύει ότι θα χαριστούν όλες.
Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια, το 49% πιστεύει πως πρέπει να δοθεί στην οικονομική ανάπτυξη το 31% στην κοινωνική δικαιοσύνη, και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 65% πιστεύει ότι θα είναι στην Οικονομία το 57% στα κοινωνικά δικαιώματα το 54% στην Επικοινωνία και το 52% στις ελευθερίες.
Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το 86% πιστεύει ότι απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ενώ μόνο το 12% θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά όπως είναι, και το 83% θεωρεί πως το δημοκρατικό πολίτευμα είναι το καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης που υπάρχει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала