Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΛαγάνα
Λαγάνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.03.2021
Βρείτε μας
Η ιστορία της λαγάνας έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, ενώ το έθιμό της διατηρείται αναλλοίωτο ανά τους αιώνες.
Ένας από τους πρωταγωνιστές του νηστίσιμου τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι αναμφίβολα η λαγάνα.
Χειροποίητος χαρταετός, Φεβρουάριος 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.03.2021
Ελλάδα
SMS για χαρταετό: Τι στέλνουμε στο 13033
Ποια είναι όμως η ιστορία του και τι συμβολίζει; Γιατί καθιερώθηκε ως αναπόσπαστο «συστατικό» του μενού της Καθαράς Δευτέρας;
Η ιστορία της λαγάνας έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, καθώς ο Αριστοφάνης την αναφέρει στις «Εκκλησιάζουσες», ενώ και ο Οράτιος τη χαρακτηρίζει ως «το γλύκισμα των φτωχών».
Το έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο ανά τους αιώνες, με τη λαγάνα να καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής.
Η συγκεκριμένη Δευτέρα έγινε… ξεχωριστή, παίρνοντας το όνομά της από μια συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας, καθαρίζοντας με σχολαστικά με ζεστό νερό και στάχτη (αλισίβα), όλα τα μαγειρικά τους σκεύη.
Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου παρέμεναν μέχρι να λήξει η νηστεία της Σαρακοστής χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα συνήθιζαν να βγαίνουν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά.
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σαρακοστή, κατά την οποία προετοιμαζόμαστε για το Πάσχα με νηστεία.
Η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται έτσι Καθαρά Εβδομάδα, παρέχοντας τον χρόνο στον πιστό να εξαγνιστεί («καθαριστεί») και να προετοιμαστεί για το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου.
Την ίδια ώρα, η λαγάνα, δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα για την Καθαρά Δευτέρα, καθώς είναι ένα ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι, συμβολίζοντας τη βοήθεια που πρόσφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα», οδηγώντας τους στην Έξοδο από την Αίγυπτο.
Έναν τέτοιο άρτο (χωρίς προζύμι) έφαγαν λοιπόν οι  Ισραηλίτες τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.
Έκτοτε επιβαλλόταν μάλιστα από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λαγάνα που έχει το σχήμα της «κυρα-Σαρακοστής», μιας ψηλής γυναίκας που φέρει έναν σταυρό στο κεφάλι, αλλά δεν έχει στόμα, καθώς νηστεύει.
Επίσης, τα χέρια της είναι σταυρωμένα (για τις προσευχές), ενώ έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.
Ένα μάλιστα από τα έθιμα είναι η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου κατά την περίοδο της Σαρακοστής, βάσει του οποίου κάθε Σάββατο έκοβαν το ένα «πόδι», φθάνοντας μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Το τελευταίο αυτό πόδι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι, ενώ όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς…
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала