Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λατινική Αμερική: «Αλλάζει το τοπίο, σε αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση»

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςO Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
O Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.03.2021
Βρείτε μας
Mετά την παραπομπή σε δίκη της φιλοαμερικανικής πραξικοπηματία και τέως μεταβατικής Προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες, του δικαστικού ανοίγματος του δρόμου για την προεδρία της Βραζιλίας στο Λούλα Ντα Σίλβα και τις εκλογές στον Ισημερινό, με φαβορί τον Λουίς Άρσε, αλλάζουν άρδην, με αντιαμερικανικό πρόσημο, οι ισορροπίες στη Λατινική Αμερική.
Τον δρόμο για να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας του το 2022 άνοιξε η απόφαση του δικαστή του Ανώτατου δικαστηρίου να ακυρώσει τις «στημένες» καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Λούλα Ντα Σίλβα, την ώρα που δικαστής στη Βολιβία ζήτησε την προφυλάκιση για τέσσερις μήνες της τέως μεταβατικής Προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες και δύο υπουργών της κυβέρνησής της (τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα και τον πρώην υπουργό Ενέργειας Ροντρίγο Γκουσμάν), εν αναμονή της δίκης τους για «στάση» και «τρομοκρατία».
O Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.03.2021
Κόσμος
Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του Λούλα - Μπορεί να είναι υποψήφιος το 2022
Τις «τεκτονικές» αλλαγές που συντελούνται αίφνης στην Λατινική Αμερική, όπου οι ισορροπίες υπέρ των ΗΠΑ ανατρέπονται άρδην, μας σχολιάζει ο καλός γνώστης της Λατινικής Αμερικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.
«Η Ανιές ήταν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος κατά του νόμιμα εκλεγμένου πρόεδρου Εβο Μοράλες, στον οποίο δόθηκε ένα ultimatum εντός ολίγων ημερών να εγκαταλείψει την εξουσία. Αν δεν το έπραττε, απειλούσαν πως θα οδηγούσαν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη. Προφανώς, παραβιάστηκε κάθε έννοια της συνταγματικής και της κοινοβουλευτικής τάξης αλλά και των δημοκρατικών κανόνων και, υπό την έννοια αυτή, πολύ ορθά η δικαστική, εκτελεστική και πολιτική εξουσία προχώρησαν στη διαδικασία όχι μόνο σύλληψης των πρωτεργατών του coup d’etat στη Βολιβία» επισημαίνει ο κ. Ήσυχος.
«Το ότι θα λογοδοτήσουν κανονικά στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι αυτού του πραξικοπήματος, κάτι που έρχεται, τονίζω, σε απόλυτη εναρμόνιση με τους νόμους και τη συνταγματική τάξη της Βολιβίας, συνιστά βεβαίως ένα τεράστιο χτύπημα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» προσθέτει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνδέοντας τη σοβαρή εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της Βολιβίας με τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στη Βραζιλία.
Ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.11.2020
Κόσμος
Τι σημαίνει η νίκη Άρσε και η επιστροφή Μοράλες για τη Βολιβία: «Είναι μια ήττα της ακροδεξιάς»
«Λίγες ημέρες πριν τυχαία αλλά πολύ ορθά, η δικαστική εξουσία της Βραζιλίας αθώωσε τον Πρόεδρο Λούλα, ο οποίος θα δηλώσει, από τις πληροφορίες που έρχονται σε όλα τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης, ότι θα είναι ο επόμενος υποψήφιος του Κόμματος Εργατών της Βραζιλίας κι ήδη σε πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται προηγείται μακράν του αποτυχημένου Μπολσονάρο και του όποιου Μπολσονάρο, εάν ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία επικεφαλής των συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών σχημάτων που τον στηρίζουν» υπογραμμίζει ο κ. Ήσυχος.
«Διότι και η Βραζιλία αυτή τη στιγμή είναι και μια εκατόμβη θυμάτων της COVID-19, με ελάχιστες διαδικασίες πρόληψης και με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου Μπολσονάρο στις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αφού έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία μέχρι εκεί που δεν πάει» συνεχίζει ο συνομιλητής μας, παραπέμποντάς μας και στις επίσης κρίσιμες εκλογές στον Ισημερινό.
«Διαφαίνεται ότι οι προοδευτικές αριστερές δυνάμεις κι εκεί θα διεκδικήσουν με πολύ μεγάλες αξιώσεις την προεδρία της χώρας με τον Λουίς Άρσε. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι μετά και τις εκλογές του Μεξικού και της Αργεντινής, όπου είδαμε προοδευτικές κυβερνήσεις να εκλέγονται, αλλάζει ξανά το τοπίο στη Λατινική Αμερική σε μια προοδευτική δημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικανική κατεύθυνση. Αυτά όλα τελικά αποδεικνύουν ότι η νέα ήπειρος είναι πράγματι πολύ πιο νέα από τη Γηραιά, όπου τα πράγματα είναι σε μια διαδικασία κατάτμησης όλων των ευρωπαϊκών διαδικασιών, με όσα τραγελαφικά που συμβαίνουν με τα εμβόλια, αφού οι φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες παίζουν σκοτεινά παιχνίδια με την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ».
Εμβόλιο κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.03.2021
Κόσμος
Κόκκαλης για εμβόλια: «Η αδιαφάνεια συνεχίζεται στην ΕΕ - Το πιστοποιητικό χρειάζεται προσοχή»
Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, το φιάσκο των εμβολίων πανευρωπαϊκά συνεχίζεται: «Δεν έχουν προχωρήσει οι ευρωπαίοι πολίτες να εμβολιάζονται ταχύτατα και με πλουραλισμό. Λίγους μήνες πριν, όταν ανακοινώθηκε το εμβόλιο Sputnik V, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και αλλού εκδηλώθηκαν ειρωνικά σχόλια, υπήρξε χειραγώγηση συστημικών μέσων ώστε να θεωρηθεί το εμβόλιο ως hoax. Τελικά, το εμβόλιο αυτό κέρδισε το στοίχημα και στον Τρίτο Κόσμο και σε ανεπτυγμένες χώρες, αποδεικνύοντας ότι όταν τα εμβόλια μπορούν να ενώσουν λαούς, πάνω στη βάση της απλής λογικής και των δημοσίων συστημάτων υγεία, ώστε να στέκονται μακριά από τις πιέσεις των πολυεθνικών, όπως συμβαίνει με την Pfizer».
«Η επιστημονική κοινότητα -τονίζει ο κ. Ήσυχος- πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της χειραγώγησης και του ελέγχου των πολυεθνικών και οι λαοί και τα συστήματα κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου στη Ευρώπη να προχωρήσουν στα δέοντα. Αυτό δεν συμβαίνει!» συνεχίζει.
«Κι ενώ τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία στον πλανήτη και στη Λατινική Αμερική βλέπουμε φως και πρόοδο, στην Ευρώπη τα σκοτεινά σημεία, σε βάρος της οποίας Δημοκρατίας έχει απομείνει, λιγοστεύουν. Είναι η ώρα οι ευρωπαϊκοί λαοί να σηκώσουν όμως ανάστημα μαζί με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και να αποτινάξουν όλο αυτό το πέπλο της χειραγώγησης και της διαφθοράς των μεγάλων ελίτ, που στέκονται πάνω και κάτω από τον Ευρωατλαντισμό» καταλήγει ο κ. Ήσυχος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала