Υπουργείο Παιδείας προς ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενα το θράσος, η υποκρισία και η άγνοιά του για τις συμβάσεις

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOCΥπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.03.2021
Το Υπουργείο Παιδείας ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των συμβάσεων της τηλεκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «απύθμενο θράσος, υποκρισία και άγνοια» εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των συμβάσεων της τηλεκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «απύθμενο θράσος, υποκρισία και άγνοια του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με το Υπουργείο:
«Εξασφάλισε τη δυνατότητα το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να κάνει χρήση σημαντικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης απολύτως δωρεάν χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 και με τρόπο που η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κρίνει ως απολύτως συμβατό µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης, που δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Συνεχίζοντας, το Υπουργείο επισημαίνει πως «η τηλεκπαίδευση εντάχθηκε ακολούθως στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προβλέποντας έτσι την αξιοποίηση υφιστάμενων αδειών, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση του δημοσίου, για κάθε χρήση τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων, τηλεκπαίδευσης. Σημειωτέον ότι επιμέρους συμβάσεις της Συμφωνίας Πλαίσιο του Έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, οι οποίες εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο, περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας Cisco και υπεγράφησαν, αντίστοιχα, στις 04 και 05 Ιουλίου 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.03.2021
Οργή στο Twitter μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης του Υπουργείου Παιδείας με τη Cisco
Στη συνέχεια ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση:
«Γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείται διεθνώς, απολύτως δωρεάν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021».
Επίσης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως «πολεμά λυσσαλέα την τηλεκπαίδευση και μάλιστα από τη χρήση λογισμικού από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υπέγραψε το 2019 τις συμβάσεις για το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και μάλιστα επέλεξε να αγοράσει προϊόντα και εξοπλισμούς τηλεδιάσκεψης της συγκεκριμένης εταιρείας».

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσιοποίηση της σύμβασης από το Υπουργείο Παιδείας, εγγράφου 172 σελίδων, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται κάποιες από τις συμβάσεις της Cisco με το Υπουργείο για το Webex και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κατηγορεί ευθέως την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «ότι αφενός έδωσε εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία και αφετέρου ότι μετατρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας από τους ιδιώτες».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «μουλωχτή ανάρτηση» της σύμβασης χωρίς καν ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών για τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.
«Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλεκπαίδευση» τονίζεται.
Παράλληλα, η υπουργός κατηγορείται ευθέως από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κα Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Αντίθετα, κάθε "δωρεά" συνοδευόταν από αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ».
«Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε αυτή να δωρίσει στην εταιρεία κρίσιμα προσωπικά δεδομένα από 1,5 εκat. πολίτες. Τώρα γίνεται καθαρό γιατί εδώ και ένα χρόνο η κα Κεραμέως κρύβει τις σχετικές συμβάσεις».
Καταληκτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως εκμεταλλεύονται με απύθμενο θράσος τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ένα χρόνο τώρα οι μαθητές και οι γονείς τους και κάνουν την πανδημία ευκαιρία πλουτισμού για τους αρεστούς τους».
Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση της σύμβασης του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από χρήστες του Twitter. Μάλιστα, ορισμένοι ζητούν και την παραίτηση της υπουργού Παιδείας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала