Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

"Πόλεμος των ρολογιών": Ποια τα εμπόδια για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε.

CC0 / / Ρολόι με τη θερινή ώρα
Ρολόι με τη θερινή ώρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.03.2021
Βρείτε μας
Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει εντός της Ε.Ε. η προτεινόμενη κατάργηση της αλλαγής της ώρας, ακόμα και στη σκιά της πανδημίας της νόσου COVID-19, με τα εμπόδια να είναι αρκετά για μια συντονισμένη απόφαση μεταξύ των κρατών-μελών.
Η αλλαγή της ώρας που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής (28/03) και θα μπορούσε να αποδειχθεί ως η τελευταία για κράτη-μέλη της Ε.Ε., προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων όσον αφορά στην κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.03.2021
Ελλάδα
Ώρες κοινής ησυχίας: Πώς διαμορφώνονται από 1η Απριλίου
Μάλιστα, το 2018, οι πολίτες της Ε.Ε. πήραν σαφή θέση στο ζήτημα αφού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 84% των 4,6 εκατομμυρίων συμμετεχόντων δήλωσε ότι κουράστηκε από την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, υπερψήφισε την κατάργηση της αλλαγής της ώρας και πρότεινε το εν λόγω μέτρο να εφαρμοζόταν για τελευταία φορά το 2021.
Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι, έτσι, ελεύθερες να επιλέξουν αν θα τηρήσουν τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα, αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε τον συντονισμό των αποφάσεών τους ώστε να μην βλάψουν τη λειτουργία της κοινής αγοράς.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας, αλλά με την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα διατηρήσουν τη θερινή και αυτό προκάλεσε διαμάχη, αλλά με το ξέσπασμα της πανδημίας της νόσου COVID-19, το θέμα εξαφανίστηκε από την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ποια τα οικονομικά οφέλη από την αλλαγή της ώρας

Οι πρώτοι που άλλαξαν την ώρα ήταν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για καθαρά οικονομικούς λόγους, καθώς η έλλειψη πόρων με τους οποίους ήρθαν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ανάγκασε τις κυβερνήσεις των Δυνάμεων του Άξονα να κάνουν τα πάντα για να εξοικονομήσουν άνθρακα, που ήταν η πιο σημαντική πρώτη ύλη εκείνη την εποχή.
Κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70, όταν οι κυβερνήσεις ήταν απελπισμένες από την ασταμάτητη αύξηση των υδρογονανθράκων, η εναλλαγή της ώρας φάνταζε ως μέσο για τον περιορισμό της κατανάλωσης.
Μάλιστα, το 1980 η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (πρόδρομος της Ε.Ε.) επέβαλε κανόνες έτσι ώστε όλα τα κράτη-μέλη της να αλλάζουν την ώρα με συντονισμένο τρόπο.
Παρ' όλα αυτά, σαράντα χρόνια αργότερα, ο κύριος λόγος υπέρ της αλλαγής της ώρας εξακολουθεί να είναι η εξοικονόμηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Terna, η οποία διαχειρίζεται το ιταλικό ηλεκτρικό δίκτυο, μεταξύ του 2004 και του 2020, στη χώρα καταναλώθηκαν περίπου 10 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερα κατά τη θερινή περίοδο, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 1,720 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, το 2020, η θερινή ώρα μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 400 εκατομμύρια kWh (66 εκατομμύρια ευρώ) και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 205.000 τόνους.
Επίσης, όπως τονίζεται, με περισσότερες ώρες φυσικού φωτός στη διάθεσή τους, οι άνθρωποι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην πολιτιστική κατανάλωση και στον ελεύθερο χρόνο, γεγονός που βελτιώνει την ψυχολογική ευημερία του γενικού πληθυσμού.

Ποιος ο αντίκτυπος στην υγεία από την αλλαγή της ώρας

Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίκτυπος στην υγεία μιας και το ψυχολογικό αποτέλεσμα, όπως λέγεται, παρατηρείται σε χώρες του Νότου, στις οποίες η νύχτα κατά το καλοκαίρι είναι αρκετά μεγάλη και οι αντίστοιχες ώρες για τους Φινλανδούς, τους Σουηδούς ή τους Νορβηγούς, που έχουν τον Ήλιο του Μεσονυκτίου, δεν τους επιτρέπουν να εξοικονομήσουν ηλεκτρικό ρεύμα ή/και να απολαύσουν το φυσικό φως.
Ταυτόχρονα, από την άποψη της υγείας, η αλλαγή της ώρας έχει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ιατρικό περιοδικό «European Review for Medical and Pharmacological Sciences», τις πρώτες ημέρες μετά την εναλλαγή, τα εμφράγματα του μυοκαρδίου αυξάνονται μεταξύ 4% και 29%, ενώ οι καρδιακές προσβολές κατά 5%.
Επίσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες δύο φορές τον χρόνο, οι οποίες προκαλούνται από το άγχος που υφίστανται τα ζώα.
Για παράδειγμα, η τροποποίηση της ώρας του αρμέγματος στις αγελάδες μειώνει τον αριθμό λίτρων γάλακτος που κάθε ζώο μπορεί να δώσει.

Βορράς εναντίον Νότου

Εάν, ωστόσο, οι χώρες της Ε.Ε. αποφασίσουν να σταματήσουν να αλλάζουν την ώρα, είτε από την άνοιξη είτε από το φθινόπωρο, πρόβλημα προκύπτει σχετικά με το ποια (χειμερινή ή θερινή) θα επιλέξει κάθε κράτος-μέλος.
Ο καθορισμός της ώρας είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες μπορούν μόνο να προτείνουν τον συντονισμό των σχετικών αποφάσεων.
Για παράδειγμα, η Γαλλία θα ήθελε να διατηρήσει τη θερινή ώρα, κάτι που θα της επέτρεπε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις μεγάλες καλοκαιρινές μέρες.
Με τη σειρά τους, οι Βόρειοι, οι οποίοι στα τέλη Ιουνίου μπορούν να διαβάσουν ήσυχα τα βιβλία τους τη νύχτα χωρίς να ανάψουν το φως, προτιμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις λίγες ώρες φυσικού φωτός που έχουν κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες.
Ως εκ τούτου, εάν κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. ακολουθήσει τις δικές της προτιμήσεις, τότε ο τρέχων χάρτης των ευρωπαϊκών ζωνών ώρας, στον οποίο κυριαρχεί το GMT + 2, θα μετατραπεί σε μωσαϊκό με διαφορετικές ώρες στον Βορρά και στον Νότο.
Παρ' όλα αυτά, δεδομένου ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 δεν έχει σταματήσει ακόμα, το πρόβλημα του καθορισμού της ώρας δεν μοιάζει, προς το παρόν, να είναι τόσο σημαντικό.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά