Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

"Εξαιρετικά απίθανη" η διαφυγή του κορονοϊού από εργαστήριο - Τι αναφέρει η σχετική έκθεση του ΠΟΥ

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (μπλε - πράσινο) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (κίτρινο)
Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (μπλε - πράσινο) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (κίτρινο) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.03.2021
Βρείτε μας
Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ την Τρίτη (30/03), είναι "εξαιρετικά απίθανο" να έχει διαφύγει από ερευνητικό εργαστήριο.
Η αναμενόμενη έκθεση από μια αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γουχάν της Κίνας δημοσιεύθηκε την Τρίτη (30/03) και διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, να διέφυγε από ένα ερευνητικό εργαστήριο.
Ο Μιχαήλ Μουράσκο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.03.2021
Κόσμος
Ρώσος υπουργός Υγείας: Προετοιμαζόμαστε για κλινικές δοκιμές εμβολίου κορονοϊού σε παιδιά
Ωστόσο, η έρευνα απέτυχε, επίσης, να αποδείξει τη μετάδοση του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους, η οποία μέχρι τώρα ήταν και η επικρατούσα θέση.
Η σχετική δημοσιευμένη έκθεση παρέχει λίγες συγκεκριμένες απαντήσεις, εκτός από το ότι «απαιτούνται πιο έγκαιρα και περιεκτικά δεδομένα» στο μέλλον και σημειώνεται ότι η θεωρία που θέλει τον ιό SARS-CoV-2 να έχει διαφύγει από το Εργαστήριο Ιολογίας στη Γουχάν, έχει τη λιγότερη αξιοπιστία.
Ακόμα, οι επιστήμονες υπέδειξαν τους 7ους Στρατιωτικούς Αγώνες, που έγιναν στη Γουχάν τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή δύο μήνες πριν από τον εντοπισμό των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19, ως τομέα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Επίσης, η διεθνής ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε Κινέζους επιστήμονες, εξέτασε την άμεση μετάδοση στον άνθρωπο από τα ζώα μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή με αποτέλεσμα την εισαγωγή δια της αλυσίδας κρύων τροφίμων στους ανθρώπους.

Η θεωρία περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο

Στην πραγματικότητα, η θεωρία διαφυγής του ιού από εργαστήριο προέκυψε από ορισμένα στοιχεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και πριν η νόσος COVID-19 εξελιχθεί σε πανδημία και, μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020, οι επιστήμονες είχαν ήδη ακολουθήσει το γονιδίωμα του ιού και βρήκαν αδύνατο το να έχει κατασκευαστεί.
Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο, ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε αυτή τη θεωρία, μιας και οι θάνατοι στη χώρα από τη νόσο COVID-19 είχαν ξεπεράσει -τότε- τους 100.000.
Επισημαίνεται πως η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, συνέχισε στην ίδια γραμμή με τον Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας από το Πεκίνο να παραδώσει όλα τα δεδομένα του σχετικά με την προέλευση της νόσου COVID-19, αφού η ομάδα του ΠΟΥ απέρριψε, τον προηγούμενο μήνα, τη θεωρία διαφυγής του ιού SARS-CoV-2 από εργαστήριο.
Πάντως, τη Δευτέρα (29/03), ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε πως θα συνεχιστεί η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης λόγω των ασαφών συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η διεθνής επιστημονική ομάδα.

Αβέβαιη η ζωική προέλευση

Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση του ΠΟΥ απέτυχε, επίσης, να αποδείξει τη ζωική προέλευση του ιού, δηλαδή μια πρώιμη και επικρατούσα θεωρία από τότε που ανακαλύφθηκε ο κορονοϊός που θέλει τον SARS-CoV-2 να προήλθε από ένα είδος νυχτερίδας που είχε πουληθεί στην αγορά της Γουχάν.
Χαρακτηριστικά, η σχετική έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει: «Στοιχεία από έρευνες και στοχευμένες μελέτες μέχρι στιγμής έδειξαν ότι οι κορονοϊοί που σχετίζονται περισσότερο με το SARS-CoV-2, βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα θηλαστικά μπορεί να είναι η δεξαμενή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. [...] Ωστόσο, κανένας από τους ιούς που ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής από αυτά τα είδη θηλαστικών, δεν είναι αρκετά παρόμοιος με τον SARS-CoV-2 για να χρησιμεύσει ως άμεσος πρόγονός του. Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η υψηλή ευαισθησία των βιζόν και των γατών στον SARS-CoV2 υποδηλώνει ότι επιπλέον είδη ζώων μπορεί να λειτουργήσουν ως πιθανή δεξαμενή».
Η ομάδα εργασίας για τα ζώα και το επιστημονικό περιβάλλον εξέτασε έναν αριθμό ζώων, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων και των παγκολίνων, και ανέλυσε περισσότερα από 80.000 δείγματα άγριας ζωής, ζώων και πουλερικών από 31 κινεζικές επαρχίες.
Ωστόσο, σε κανένα δεν εντοπίστηκε αντίσωμα του ιού SARS-CoV-2 ή σχετικό νουκλεϊκό οξύ πριν ή μετά την εμφάνισή του στην Κίνα.
Εντούτοις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αγορά στη Γουχάν ήταν πολύ μολυσμένη, αφού 73 από τα 923 περιβαλλοντικά δείγματα από την αγορά ήταν θετικά.
Αυτό, όμως, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πολλές πρώιμα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 προέρχονταν από την αγορά.
Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση του ΠΟΥ σημειώνεται: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα εξημερωμένα άγρια ζώα των οποίων τα προϊόντα πωλήθηκαν στην αγορά, είναι ευαίσθητα στον ιό SARS-CoV-2, αλλά κανένα από τα ζωικά προϊόντα που εκτέθηκαν στην αγορά, δεν βρέθηκαν θετικά σε αυτή τη μελέτη».

Πρώιμη ημερομηνία εξάπλωσης

Τα δεδομένα μοριακής αλληλουχίας, τα οποία -όπως αναφέρεται- «μπορούν να θεωρηθούν εκτιμήσεις», οι επιστήμονες προτείνουν ότι η εξάπλωση θα μπορούσε να έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Ωστόσο, οι περισσότερες εκτιμήσεις υποδεικνύουν κάποια στιγμή από τα μέσα Νοεμβρίου και μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα, όταν οι πρώτες οριστικές περιπτώσεις μιας ιδιαίτερα βαριάς «γρίπης» καταγράφηκαν σε πολλά νοσοκομεία στη Γουχάν.
Αυτό το χρονικό πλαίσιο περιλαμβάνει τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες του Οκτωβρίου 2019, μια διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων με 109 χώρες, που φιλοξένησε η Γουχάν μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 29 Οκτωβρίου.
Περισσότεροι από 9.000 αθλητές συμμετείχαν στη διοργάνωση, με άλλους 230.000 εθελοντές να βοηθούν σε διάφορους τομείς.
Η έκθεση του ΠΟΥ σημειώνει ότι «δεν εντοπίστηκαν αξιόλογα σημάδια εμφάνισης πυρετού ή σοβαρής αναπνευστικής νόσου, που απαιτούν νοσηλεία κατά τη διάρκεια μιας επισκόπησης αυτής της διοργάνωσης», ωστόσο οι επιστήμονες συνέστησαν μια βαθύτερη ανασκόπηση των αρχείων των τοπικών κλινικών κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Πάντως, την Τρίτη (30/03), οι ΗΠΑ και αρκετοί από τους συμμάχους τους εξέδωσαν μια κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν «διαφανή και ανεξάρτητη ανάλυση και αξιολόγηση χωρίς παρεμβολές και αδικαιολόγητη επιρροή», υποστηρίζοντας ότι η μελέτη «καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά