Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρώην αντιπρόεδρος του κεμαλικού CHP στο Sputnik: "Να μην ανακατεύεται η Ευρώπη στα Ελληνοτουρκικά"

© Φωτογραφία : YouTube/Demirören Haber AjansıΟ Τούρκος πολιτικός Ουνάλ Τσέβικοζ
Ο Τούρκος πολιτικός Ουνάλ Τσέβικοζ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.03.2021
Βρείτε μας
Για τα πορίσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, το Κυπριακό, την τρεκλίζουσα τουρκική οικονομία, αλλά και την μάταιη προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον Ερντογάν μάς μίλησε το δεξί χέρι του Κ. Κιλιντζάρογλου Ουνάλ Τσέβικοζ.
Για τη γεωστρατηγική θέση που η Τουρκία έχει χάσει, επειδή «η παρούσα κυβέρνηση δεν ενεργεί πλέον ως έντιμος μεσίτης» τη «μη εφικτή βραχυπρόθεσμα προοπτική» της ευρωπαϊκής ένταξής της, λόγω των «παρανομιών της κυβέρνησης του ΑΚΡ», την άδικη παρ' όλα αυτά στάση της ΕΕ απέναντί της, αλλά και την αδιασάλευτη θέση της χώρας μέσα στο ΝΑΤΟ, μας μίλησε το κορυφαίο στέλεχος του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος CHP, ο πρώην αντιπρόεδρος του και νυν επικεφαλής σύμβουλος του πρόεδρου του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου (αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις) αλλά και διπλωμάτης (πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και το Ηνωμένο Βασίλειο) Ουνάλ Τσέβικοζ (Ünal Çeviköz) στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο Sputnik.
Τα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μας τονίζει, πρέπει να τα διευθετήσουν αποκλειστικά με διμερείς συνομιλίες, βάσει του διεθνούς δικαίου, Ελλάδας - Τουρκίας.
«Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων» μας υπογραμμίζει ο κ. Τσέβικοζ, που διαπιστώνει ότι η δημοτικότητα του AKP «είναι πιθανώς η χαμηλότερη στην ιστορία του» και, επομένως, η πλατφόρμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, υπό το CHP, «κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του κεμαλικού CHP

-Ποιο είναι το σχόλιό σας, καταρχάς, κύριε Τσέβικοζ, για το τελικό κείμενο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, για το οποίο, να σημειωθεί, η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε ότι «παραβλέπει τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του δίδυμου Ελλάδας-Ελληνοκυρίων»; Το θεωρείτε κι εσείς μεροληπτικό υπέρ της Ελλάδας;
Δεν είναι ένα κείμενο υπέρ των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Πρώτα απ' όλα, η Τουρκία θεωρείται ως ένα αντικείμενο της εξωτερικής πολιτικής και οι παρατηρήσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ βρίσκονται υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι πλέον η Τουρκία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ; Τι συνέβη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα και όχι ως αντικείμενο ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής!
-Είναι χαμένη υπόθεση επομένως η ένταξης της Τουρκίας;
Όσον αφορά την ΕΕ, το CHP έχει δεσμευτεί πλήρως στην φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος.
Προς το παρόν, αυτό δεν μοιάζει με εφικτή βραχυπρόθεσμη προοπτική, λόγω των παρανομιών της κυβέρνησης του ΑΚΡ όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Το CHP έχει δεσμευτεί να διορθώσει όλα αυτά και θα επαναφέρει τη διαδικασία προσχώρησης κι επαναφοράς στο φυσιολογικό.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα σύντομα, διότι η ΕΕ έχει δώσει μια ακόμη παράταση στην προθεσμία για την αποκαλούμενη επίδειξη «καλής θέλησης» απ' την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσει σε βήματα, όπως η μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και ούτω καθεξής.
Νομίζω ότι αυτό είναι άδικο. Να το επαναλάβω, αυτό δεν είναι υπέρ των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και είναι μια κατάσταση που προκαλεί απώλειες και για τα δύο μέρη. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε υπέρ της Ελλάδας.
-Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του κ. Ερντογάν δεν είναι ιδιαιτέρως καλές. Το ίδιο παρατηρούμε να συμβαίνει και στις σχέσεις του Τούρκου Προέδρου με την ΕΕ. Η απόσυρσή του από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και η στάση του σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις αυτές. Στο μεταξύ, η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για το ζήτημα των προσφύγων, κάτι που κατέστη περισσότερο από προφανές και στο κείμενο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στη Δύση επιδεινώνονται σοβαρά λόγω των λανθασμένων αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της τρέχουσας κυβέρνησης του ΑΚΡ. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει χρήση της γεωγραφικής θέσης της χώρας για να γίνει σημαντικός στρατηγικός παράγοντας.
Δεν υπάρχει πλέον αμεροληψία στην εξωτερική πολιτική. Οι περιφερειακές χώρες έβλεπαν την Τουρκία ως πρότυπο, λόγω των σχέσεών της με τους δυτικούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.
Η Δύση, από την άλλη πλευρά, συνήθιζε να βλέπει την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα, που θα μπορούσε εποικοδομητικά να συμβάλει στη διαμόρφωση και το σχεδιασμό των πολιτικών που αφορούν στη συγκεκριμένη γεωγραφία.
Κανένα από αυτά δεν συμβαίνει σήμερα, επειδή η παρούσα κυβέρνηση δεν ενεργεί πλέον ως έντιμος μεσίτης. Λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων ιδεολογικών και σεχταριστικών κίνητρα που εγείρουν δυσπιστία. Μεμονωμένα, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι όντως στη χειρότερη φάση τους. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ.
Φοβάμαι ότι αυτό έχει επίσης να κάνει με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Δεν υπάρχει ελευθερία γνώμης, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ αναπτύσσονται με τρόπο συναλλαγής. Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι μια ζωντανή απόδειξη αυτής της προσέγγισης.
-Οι ισορροπίες της χώρας σας με το ΝΑΤΟ υπό τις παρούσες συνθήκες -και με την αγορά των S-400- έχουν όντως διαταραχθεί;
Επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι: η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη δυτική συμμαχία επειδή αναπτύσσει εκτεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία.
Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πώς βλέπει κανείς τις διατλαντικές σχέσεις γενικά και πώς συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτυχία τους.
Συμμετέχοντας σε πολλές αποστολές του ΝΑΤΟ, ιδίως σε αυτές τις αποστολές εκτός του Άρθρου V, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια κ.λπ., νομίζω ότι η Τουρκία απέδειξε το ρόλο και τη δέσμευσή της στις αρχές και τις ιδέες του ΝΑΤΟ.
-Σημείο σταθερής ελληνοτουρκικής, μεταξύ άλλων, τριβής αποτελεί το θέμα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιούται η Τουρκία ένα κομμάτι από την «πίτα» της Ανατολικής Μεσογείου;
Οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αξιοποιηθούν με γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των οφελών σε όλα τα μέρη της περιοχής. Κάποιος πρέπει να αναζητήσει μια win-win κατάσταση και για αυτό πρέπει να επεκτείνετε την πολυμερή συνεργασία.
Οι μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι χώρες της περιοχής είναι να προσκαλέσει την Τουρκία ως μέλος στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
-Πως μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να επιτύχουν στοιχειωδώς μια ισορροπία μεταξύ τους; Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να διευθετηθούν οι διαφορές τους για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα;
Σίγουρα μέσω διμερών συνομιλιών! Και οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις και οπτικές. Πρέπει να συζητήσουν και να βρουν κοινή συνισταμένη μέσω διπλωματικών διμερών συνομιλιών.
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος όσον αφορά στα θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή: το Αιγαίο, είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Ανατολική Μεσόγειος, είναι ένα πολυμερές ζήτημα που αφορά πολλές χώρες της περιοχής.
Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί με διμερείς συνομιλίες, με μια ευρεία και ανοιχτή κατανόηση του διεθνούς δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την επιστολή της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), αλλά και το πνεύμα της, καθώς και άλλες συνήθεις πτυχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως την αρχή της δικαιοσύνης.
Η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων.
-Το CHP συμφωνεί με την πολιτική του ΑΚΡ για το Κυπριακό; Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση, εν όψει των άτυπων συνομιλιών στη Γενεύη;
Οι συνομιλίες στο Crans Montana απέτυχαν πριν από τρία χρόνια. Όλοι συμφώνησαν ότι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι πλέον εφικτή.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε τι θα επιφέρουν οι άτυπες συνομιλίες 5+1 στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Εάν υπάρχει ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουμε στις επίσημες συνομιλίες, αυτό σίγουρα θα είναι χρήσιμο.
Οι δύο πλευρές έχουν αντίθετες απόψεις για την επίλυση του Κυπριακού στο νησί. Πρέπει να βρουν έναν κοινό χώρο εργασίας, όμως.
-Θα καταφύγει ο κ. Ερντογάν στις εκλογές το τρέχον έτος ή το επόμενο, πριν δηλαδή το 2023 που είναι η χρονιά της διεξαγωγής τους, προκειμένου να προλάβει μεγαλύτερες απώλειες; Πριν από αυτό σκοπεύει να προβεί σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, όπως διαρρέει;
Αναφέρεται συχνά ότι η κυβέρνηση θα ανασχηματισθεί.
-Θα γίνει;
Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν θα συμβεί ή όχι. Ακόμα κι αν συμβεί, μπορεί να μην είναι μια δραστική αναδιάταξη αλλά ίσως μερικές μικρές αναπροσαρμογές.
Όσον αφορά στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών φέτος, πρέπει να τονίσω ότι, ως CHP είναι επιθυμία μας, και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την ίδια θέση.
Εάν το AKP συνειδητοποιήσει ότι η συνέχιση της τρέχουσας χαμηλής οικονομικής απόδοσης θα συνεχιστεί, ενδέχεται να επιλέξουν πρόωρες εκλογές προτού είναι πολύ αργά, γιατί κάθε μέρα το AKP πέφτει.
-Την τελευταία περίοδο ο κ. Ερντογάν φλερτάρει πάρα πολύ και με το υπερσυντηρητικό ισλαμικό Saadet Partisi και, από όσα διάβασα, αποχώρησε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προστάτευε τις γυναίκες υπό τις πιέσεις του. Γιατί υποχωρεί σε μια τόσο αντιδραστική και συντηρητική πολιτική δύναμη με μόλις 1% εκλογικό ποσοστό;
Δεν είναι μόνο το Saadet Partisi που ο Ερντογάν ικανοποιεί με την αποχώρησή του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Ορισμένες φονταμενταλιστικές θρησκευτικές σέκτες και λατρείες που υποστηρίζουν το AKP απαιτούν αποχώρηση από τη Σύμβαση για θρησκευτικούς και φονταμενταλιστικούς λόγους.
Το AKP δεν θέλει να χάσει την υποστήριξή τους.
-Τι μπορεί να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας και την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας; Γιατί ο κ. Eρντογάν στη δίνη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης προβαίνει αψυχολόγητα σε καθαιρέσεις, με πιο πρόσφατες αυτές του υπουργού Οικονομικών κ. Αλμπαϊράκ, και του επικεφαλής της Τράπεζας της Τουρκίας κ. Aμπάλ; Μπορούμε να μιλάμε για κινήσεις πανικού;
Η τουρκική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτική αναμόρφωση. Αυτό δεν προτιμάται ως λύση από την κυρίαρχη αρχή διότι θα δημιουργήσει πολλά μειονεκτήματα για την προνομιακή μειονότητα που επωφελείται από την τρέχουσα χαοτική οικονομική κατάσταση.
-Η Κεντρική Τράπεζα, της οποίας τον επικεφαλής καρατόμησε, δεν είναι ανεξάρτητη;
Όχι. Σε μια δημοκρατική, καλορυθμισμένη, ελεύθερη οικονομική αγορά, ο Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας δεν αλλάζει τέσσερις φορές σε 20 μήνες.
Καταργείται έτσι κάθε δυνατότητα να διοικηθεί η Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εφαρμόσει μια αειφόρο και βιώσιμη νομισματική πολιτική.
Η σταθερότητα των τιμών δεν είναι δυνατή επειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Η παράλογη φαντασίωση του να προτείνουμε χαμηλά επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού βάζει μπουρλότο στην οικονομία.
-Γιατί ο κ. Ερντογάν κυριολεκτικώς αποστρέφεται την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων;
Τα υψηλότερα επιτόκια δεν τα συμπαθεί ο Ερντογάν για θρησκευτικούς λόγους, αλλά η οικονομία δεν λειτουργεί σύμφωνα με το θρησκευτικό συναίσθημα.
Καθώς υπάρχει μόνιμη παρέμβαση στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και επίσης στη λειτουργία της οικονομίας, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στην τουρκική αγορά εξατμίζονται επειδή οι άμεσοι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι μπορούν να συναλλαχθούν με ένα κράτος δικαίου.
Εξού και η επιδείνωση της οικονομίας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η πτώση της τουρκικής λίρας.
-Θα αναγκαστεί η χώρα να συρθεί να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, και πριν από αυτό πιστεύετε ότι ενδέχεται να πάει σε ελέγχους κεφαλαίου (capital control);
Η σημερινή κυβέρνηση δεν εγκρίνει τη βοήθεια από το ΔΝΤ. Επομένως, δεν περιμένω να συμβεί. Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα είναι ένα πολύ τολμηρό και επικίνδυνο βήμα προς τα εμπρός, διότι θα επηρεάσει προς το χειρότερο την οικονομία.
Υπάρχει ήδη δυσπιστία στις οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα διαρρήξει περαιτέρω την ένταξη της Τουρκίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα και τελικά θα ερμηνευθεί ως κήρυξη πτώχευσης.
-Η δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP έχει απώλειες στις παρούσες συνθήκες; Επωφελείται απ’ αυτό το ρεπουμπλικανικό CHP; Ποια είναι η πρόταση του CHP για την οικονομία;
Η δημοτικότητα του AKP είναι πιθανώς η χαμηλότερη στην ιστορία του. Σίγουρα το CHP κερδίζει από αυτό, αλλά δεν είναι μόνο το CHP, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κερδίζουν από την πτώση του AKP.
Η πλατφόρμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης βελτιώνει την αλληλεγγύη και τον συντονισμό υπό τις παρούσες συνθήκες και αυτό θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.
Η πρόταση του CHP για την οικονομία είναι πολύ απλή: καμία πολιτική παρέμβαση στη λήψη αποφάσεων με βάση την ιδεολογία και / ή τα θρησκευτικά κίνητρα, ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και κράτος δικαίου προκειμένου να ανακτήσει η χώρα την πλήρη εμπιστοσύνη των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το CHP οραματίζεται ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, καθώς και στη διαποικίληση.
της οικονομικής παραγωγής. Επί του παρόντος, ο οικονομικός μοχλός της Τουρκίας είναι ο κατασκευαστικός τομέας. Εδώ, δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία.
Η παραγωγή πρέπει να προσφέρει προστιθέμενη αξία για να είναι ανταγωνιστική. Αυτό θα φέρει ένα πολύ σοβαρό άλμα στις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας.
-Εάν η Τουρκία διεξάγει τώρα εκλογές μπορεί όντως να τις κερδίσει το CHP; Ποιος θα είναι ο πολιτικός που θα σταθεί απέναντι στον κ. Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές; Μπορεί να είναι ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμαμόγλου;
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να αποκτήσει συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές.
Ωστόσο, η δημοκρατική, προοδευτική συμμαχία των κομμάτων, μεταξύ των οποίων το CHP είναι το μεγαλύτερο, έχει την πλειοψηφία και είναι πολύ πιθανό ότι θα κερδίσουν.
Για τον προεδρικό υποψήφιο, δεν νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί σήμερα, αλλά όταν πλησιάζουν οι εκλογές, θα καθοριστεί μέσω ουσιαστικού συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των μελών του αντιπολιτευόμενου μπλοκ ποιος θα τεθεί επικεφαλής.
-Οκτώ μήνες πέρασαν αφότου η Αγιά Σοφία μετατράπηκε μέσα από νεοοθωμανικές φιέστες σε τζαμί. Η κοπιώδης, συντονισμένη προσπάθεια αποκεμαλοποίησης της χώρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Όλοι όσοι γνωρίζουν την τουρκική κοινωνία ξέρουν ότι τα θεμέλια της δημοκρατίας και οι θεμελιώδεις αρχές που θέτει ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι τόσο ισχυρές που δεν μπορούν να εξαλειφθούν.
Οι νεότερες γενιές γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένες από αυτή την άποψη. Η Τουρκία είναι μια κοσμική, δημοκρατική χώρα και θα παραμείνει τέτοια.
-Στις 25 του μήνα γιορτάσαμε την ανεξαρτησία μας από τους Οθωμανούς. Πώς διαπραγματεύεται η σύγχρονη Τουρκία το ιστορικό αυτό γεγονός;
Επιτρέψτε μου, καταρχάς, να συγχαρώ την Ελλάδα για την επέτειό της. Η ιστορία είναι ιστορία και στην Τουρκία το CHP αντιπροσωπεύει το όραμα «ειρήνη στην οικία, ειρήνη στον κόσμο».
Δεν υπάρχει φιλοδοξία για ρεβανσισμό, ρεβιζιονισμό ή αλυτρωτισμό. Έτσι βλέπουμε τη σύγχρονη εξωτερική πολιτική.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά