Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του νομικού Παναγιώτη Σαπουντζάκη με κορονοϊό: "Επιβίωσα από σύμπτωση"

© Φωτογραφία : SOOC / John LiakosΝοσοκομείο στην Αττική
Νοσοκομείο στην Αττική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.04.2021
Τον “Γολγοθά” που πέρασε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, κινδυνεύοντας, μας καταθέτει ο γνωστός νομικός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συνήγορος υπεράσπισης θυμάτων της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Σαπουντζάκης.
Να ψήνεσαι στον πυρετό, με θετικό τεστ COVID-19 στο χέρι και να μην σε αφήνουν να μπεις στο εφημερεύον νοσοκομείο. Μετά από τρεις ώρες που ξεροσταλιάζεις στην παγωνιά να σε δέχονται, κάνοντάς σου χάρη -γιατί έχει πέσει μάλλον σύρμα ότι είσαι… επώνυμος!- αλλά να περνάς εντέλει τη νύχτα εφιαλτικά, ενώ νοσείς και καταρρέεις, στο διάδρομο, καθισμένος σε ένα σκαμνί. Χωρίς γιατρό. Χωρίς νοσηλευτές. Χωρίς ένα ποτήρι νερό. Εν μέσω απελπισμένων κραυγών, που καλούν σε βοήθεια, γιατί δεν μπορούν να ανασάνουν, σε ένα σκηνικό… δαντικής κόλασης. Με ιματισμό πεταμένο φίρδιν μίγδιν στα πατώματα, από ασθενείς που είτε πεθάναν είτε πήραν εξιτήριο.
Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, γνωστός νομικός μεγάλων συνδικάτων (της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κ.ά.) και συνήγορος υπεράσπισης θυμάτων της Χρυσής Αυγής σήμερα είναι υγιής: «Επιβίωσα λόγω συμπτώσεων» μας λέει στο τέλος της συγκλονιστικής αφήγησής του, για τον «Γολγοθά» που πέρασε από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής (28/3/21), που προσήλθε στο εφημερεύον νοσοκομείο Τζάνειο-Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, μετά από θετικό τεστ COVID-19 (το έκανε στις 23/3), πυρετό 39 και σύσταση του ιατρού του να κάνει κατεπειγόντως ακτινογραφία θώρακος-πνευμόνων, έως ότου βρεθεί στο ασφαλές περιβάλλον του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου.

Πώς ξεκίνησαν όλα

"Πήγα στο εφημερεύον γιατί ο ιδιωτικός τομέας υγείας δεν αναλαμβάνει ακτινογραφίες ασθενών της COVID-19" μας διευκρινίζει, ξεκινώντας τη συγκλονιστική αφήγησή του, ο έμπειρος νομικός.
Η υποδοχή του Τζάνειου τον κατεύθυνε αμέσως στο αριστερό κτίριο με την ένδειξη-ταμπέλα "COVID-19".
"Βρήκα ένα βρώμικο, ημιερειπωμένο εγκαταλελειμένο κτίριο" μας λέει. Μόλις ο κ. Σαπουντζάκης χτύπησε την πόρτα και πήγε να εισέλθει, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ασθενής της COVID-19, του φώναξαν δυνατά, αποτρέποντάς τον: "Μην μπείτε! Περιμένετε έξω!"
"Ήμουν τελείως μόνος και σε κακή κατάσταση, με πολύ υψηλό πυρετό. Έξω έκανε έντονο κρύο, που λόγω της κατάστασής μου ήταν ανυπόφορο" θυμάται σήμερα. Αναγκάστηκε να αναμένει τουρτουρίζοντας και τρεκλίζοντας-αρχικά- για μια ώρα στον ημιυπαίθριο χώρο, ώσπου άνοιξε η πόρτα του κτιρίου και εμφανίστηκε ένας γιατρός. "Με ρώτησε τι έκανα εκεί και του απάντησα ότι είμαι ασθενής με κορονοϊό". Ο γιατρός του είπε βαρύθυμα να περιμένει κι εξαφανίστηκε. "Στη 1 περίπου, ενώ περίμενα τόση ώρα με πυρετό ξεπαγιάζοντας όρθιος, ξαναβγήκε ο ίδιος γιατρός και με ξαναρώτησε ό,τι ακριβώς με είχε ρωτήσει μια ώρα πριν. Του είπα ότι έχω ξυλιάσει περιμένοντας δυο ώρες στο κρύο, ότι έχω ρίγη και πρέπει να επιληφθούν αμέσως γιατί καταρρέω".
Τότε τον ρώτησε ποιος τον είχε στείλει και του απάντησε: "Ο γιατρός μου με την κατεπείγουσα σύσταση να κάνω ακτινογραφία θώρακος". Αυτό προκάλεσε "έκρηξη". "Ο γιατρός εξεμάνη κυριολεκτικά", μας καταθέτει ο κ.Σαπουντζάκης, "κατηγορώντας τον γιατρό μου ότι έκανε τηλεφωνική διάγνωση, ότι έχει βίτσιο να τους ταλαιπωρεί, στέλνοντάς τους ασθενείς και ότι τους περνούσε για κορόιδα".
Παρόλη την επιβαρυμένη κατάσταση του, ο κ. Σαπουντζάκης στο σημείο αυτό, σε αυστηρό τόνο τού υπενθύμισε τις ευθύνες του, προσθέτοντας ότι εάν συνεχίσει να αρνείται να τον περιθάλψει, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου "μετά την αναφορά μου στο εισαγγελέα".
Ο γιατρός ταράχθηκε κι είπε ότι θα επιληφθεί αμέσως. Εξαφανίστηκε πάλι. Πέρασε άλλη μια ώρα αναμονής στο κρύο!
"Στις 2:00 τα ξημερώματα ο γιατρός βγήκε μαζί με μια υπάλληλο ή νοσηλεύτρια και ζήτησαν τα στοιχεία μου". Σε λίγη ώρα τον οδηγούσαν στην απομονωμένη περιοχή, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς της COVID-19.
Ιατρικό προσωπικό σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.03.2021
Ελλάδα
Ασφυκτιά ο Ευαγγελισμός: "Σχεδόν 90% πληρότητα στις κλίνες COVID-19 και 100% στις ΜΕΘ"

«Η κατάσταση στον θάλαμο ήταν εφιαλτική»

Ο ίδιος, τρεις ώρες μέσα στο κρύο, σε κάκιστη κατάσταση με ρίγη, αντί να ηρεμήσει που επιτέλους μπήκε μέσα στην κλινική, με τις εικόνες που αντίκρισε εντός της ζώνης COVID-19 τρόμαξε: "Υπήρχε στη μέση ένας μικρός διάδρομος όπου ήταν ριγμένα βρώμικα μεταχειρισμένα σεντόνια, κουβέρτες από προηγούμενους ασθενείς, που τα πετούσαν όλα και κανείς δεν τους έδινε σημασία. Αναγκαζόμασταν να πατάμε πάνω τους ενώ γύρω υπήρχε θάλαμος πλήρης με ασθενείς".
Μαζί του βρισκόταν εν αναμονή ακόμη ένας άρρωστος. Τους έβαλαν σε δυο σκαμνιά και τους εξέτασαν. "Από παντού ακούγονταν αγωνιώδεις κραυγές ασθενών που ζητούσαν ιατρική βοήθεια, όμως κανείς δεν μπορούσε να τους βοηθήσει γιατί το προσωπικό δεν επαρκούσε".
Η εξέτασή τους τέλειωσε και οι νοσηλευτές αποχώρησαν. Τότε ξεκίνησε νέος Γολγοθάς: "Περιμέναμε καθισμένοι ως τις 6:00 το πρωί" συνεχίζει ο κ. Σαπουντζάκης. Του είχαν ανακοινώσει ότι αν επιθυμούσε θα ήταν καλό να κάνει αξονική τομογραφία, καθόσον η ακτινογραφία του παρότι δεν ήταν κακή, κάτι "έδειχνε". Αν δεν επιθυμούσε να κάνει αξονική "έπρεπε να υπογράψω και να φύγω".
Ο νομικός αποφάσισε να παραμείνει και να κάνει την αξονική. Ήταν μάλιστα από τους τυχερούς, καθώς "μου βρήκαν και μου έδωσαν, βεβαίως μετά από πολλές ώρες, το τελευταίο κρεβάτι".
Παρότι οριζοντιωμένος πλέον σε αυτό και παρότι εξαντλημένος, ήταν και πάλι αδύνατο να αναπαυθεί ή να κοιμηθεί, αφού "η κατάσταση στον θάλαμο ήταν εφιαλτική", όπως περιγράφει.
"Υπήρχε ένας διασωληνωμένος, σχεδόν ακίνητος, μια ηλικιωμένη που ούρλιαζε ζητώντας βοήθεια γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει (αλλά κανείς δεν ερχόταν να την δει), μια αθλήτρια του μοντέρνου πένταθλου-αμαζόνα, που ήταν σε κατάσταση αμόκ ("φώναζε, πάρτε με από εδώ, θα πεθάνω!"), κι ένας ακόμα ηλικιωμένος που φώναζε κι αυτός διαρκώς ζητώντας "βοήθεια!"".
Στο μεταξύ, το καφκικό σκηνικό στο Τζάνειο συμπληρώνουν "οι σωλήνες οξυγόνου του διασωληνωμένου, που έκαναν έναν έντονο θόρυβο σαν κομπρεσέρ. Ποιος ξέρει πόσες δεκαετίες πριν είχαν τοποθετηθεί, ίσως και πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!", σχολιάζει ο κ. Σαπουντζάκης.
Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, κανένας από το νοσηλευτικό προσωπικό δεν εμφανιζόταν. Στις 8:00 το πρωί πρωτοεμφανίστηκε κάποιος. Ενώ αργότερα άρχισα να κάνουν εμφάνιση και κάποιοι νοσηλευτές, αλλά "πολύ σποραδικά".
Η εφημερία του νοσοκομείου τελείωνε στις 8. Τα πράγματα κινήθηκαν ωστόσο και τις επόμενες ώρες εξίσου αργόσυρτα, ενώ ασθενείς συνέχιζαν να φωνάζουν ότι δεν μπορούν να ανασάνουν. "Γύρω στις 11 εμφανίστηκαν οι επιμελήτριες της κλινικής, που άκουσαν τους ασθενείς. Περί τις 12 ειδοποιήθηκα να μεταβώ για την αξονική. Οι φωνές, οι οιμωγές, οι θόρυβοι ήταν και τώρα τραγικοί!"
Περί τις 13:00, το μεσημέρι, είχαν τελειώσει οι διαδικασίες της αξονικής κι επέστρεψε στο κρεβάτι του, "εξαντλημένος, άυπνος, νηστικός, παγωμένος και παντελώς απογοητευμένος από την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην πτέρυγα για την COVID-19 του Τζάνειου".
Νωρίτερα του είχαν φέρει ένα νερουλό γιαούρτι κι ένα ποτήρι γάλα. Είχε αφυδατωθεί χωρίς ένα νερό από τις 23:00 το βράδυ! "Αντιλαμβανόμουν ότι ήταν άδηλη η επιβίωσή μου εκεί υπό από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες! Έπρεπε κάτι να κάνω" μας λέει.
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.03.2021
Ελλάδα
Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής: 112 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

"Η παραμονή μου στον συγκεκριμένο χώρο ήταν άκρως επικίνδυνη"

Γύρω στις 15:30 τού ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της αξονικής: Διήθηση του ιού στους πνεύμονες. "Ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι η συνέχιση της παραμονής μου στον συγκεκριμένο χώρο ήταν πλέον άκρως επικίνδυνη", προσθέτει.
Είχε ήδη καταγγείλει στους επιμελητές τη συμπεριφορά του γιατρού το περασμένο βράδυ και τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούσαν, οι οποίες "δεν τιμούν το νοσοκομείο και το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, βάζοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρώπους ήδη κινδυνεύουν".
"Ίσως φοβήθηκαν όταν έμαθαν ποιος είμαι; Δεν ξέρω", διαπιστώνει σήμερα απύρετος πια ο κ. Σαπουντζάκης. Αλλά κάποια στιγμή, μετά τα μαντάτα της αξονικής, τον πλησίασε μια εκ των επιμελητριών και του πρότεινε να τον διακομίσουν στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου. Δέχτηκε αμέσως. Επιβιβάστηκε στο ασθενοφόρο και αναχώρησε για το Ιατρικό.
"’Έφυγα αφήνοντας πίσω μου τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν ξέρω αν τελικά επιβίωσαν στις συγκεκριμένες τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Τζάνειο. Για τον διασωληνωμένο και την ηλικιωμένη που δεν μπορούσε να ανασάνει, έχω αμφιβολίες" προσθέτει ο νομικός, που επικοινώνησε χτες με τη γνωστή αθλήτρια που νοσούσε δίπλα, στο στον ίδιο θάλαμο του Τζανείου. "Με ευχαρίστηση έμαθα ότι ζήτησε να διακομισθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου έχει γνωστούς. Κι εκεί σώθηκε η γυναίκα".
Για την περίθαλψη στο Ιατρικό Κέντρο, που είναι συμβεβλημένο με το ελληνικό δημόσιο κι όπου κατά περίπτωση οι γιατροί από το δημόσιο νοσοκομείο αποφασίζουν αν κάποιος θα διακομισθεί, ο κύριος Σαπουντζάκης, είναι ευχαριστημένος. Δεν είναι μόνο το ότι δεν θα πληρώσει τα νοσήλια. Είναι που βρήκε, σε απόλυτο κοντράστ με όσα διαμείφθηκαν στο Τζάνειο, "υποδειγματικές συνθήκες". Ήδη σήμερα δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα. "Οι συνθήκες και το σέρβις εδώ είναι ανθρώπινα…"
"Σώθηκα από σύμπτωση!" καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала