Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Άγνωστο το πότε θα ανοίξει η διώρυγα της Κορίνθου: Ανησυχία για τους εργαζομένους - Πιέζει ο χρόνος

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC / Ο Ισθμός της Κορίνθου
Ο Ισθμός της Κορίνθου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.04.2021
Με τη διώρυγα της Κορίνθου να παραμένει κλειστή επ’ αόριστον, στον αέρα βρίσκεται η τύχη των 90 εργαζομένων της. Ποιες οι συνέπειες για την εμπορική ναυτιλία.
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιοι ώστε να προλάβουν το ντόμινο των συνεπειών από το κλείσιμο της διώρυγας της Κορίνθου.
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου όταν τμήμα εδάφους της διώρυγας υποχώρησε στα νερά. Έκτοτε η κυκρλοφορία των πλοίων διεκόπη καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση τους. Η διώρυγα παραμένει κλειστή επ αόριστον.
Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται η τύχη των εργαζομένων αλλά και της εμπορικής ναυτιλίας της Ελλάδας.
Από τη μια πλευρά τα ταμειακά διαθέσιμα της διώρυγας εξαντλούνται σε τέτοιο βαθμό με ορατό τον κίνδυνο να παύσουν οι πληρωμές προς τους εργαζομένους.
Από την άλλη αυξάνονται τα κόστη μεταφοράς των εμπορευμάτων και των καυσίμων καθώς πλέον αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Πελοπονήσου αφού είναι αδύνατη η διέλευση από τη διώρυγα, με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών.
«Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κίνδυνο μη καταβολής της μισθοδοσίας είναι 71 άτομα και φτάνουν τους 90 αν προστεθεί σε αυτούς το διοικητικό προσωπικό. Κανείς δεν έχει διαφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων ενώ έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα στο Πρωθυπουργό, στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας ώστε να υπάρξει μέριμνα» επισημαίνει στο Sputnik o Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της Διώρυγας.
Την ίδια στιγμή εξηγεί με παραδείγματα πώς προκύπτουν οι ανατιμήσεις στην εμπορική ναυτιλία.
«Όταν ένα βαπόρι ξεκινά από τον Ασπρόπυργο με προορισμό την Πάτρα και πλέον κάνει τον γύρο της Πελοπονήσου αντί να περνά από τη διώρυγα, αυξάνει τα ναύλα του και ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου. Το ίδιο γίνεται και με τα πλοία που ξεκινούν τη μεταφορά τσιμέντου από το Κερατσίνι με προορισμό την Πάτρα. Άλλα βαπόρια τα οποία μεταφέρουν καύσιμα φεύγουν από τον Ασπρόπυργο με προορισμό την Κέρκυρα».
Νέα μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2021
Ελλάδα
Νέα μεγάλη κατολίσθηση στον Ισθμό της Κορίνθου - Βίντεο, φωτογραφίες
Όπως προκύπτει τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η υγρασία και η διάβρωση προκάλεσαν την απώλεια των λίθινων κριπηδωμάτων που στήριζαν και προστάτευαν το έδαφος από την πτώση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο αυτό αφορά μία ζώνη ενός χιλιομέτρου με τον προϋπολογισμό για την υλοποίησή του να ανέρχεται στα εννέα εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, η διώρυγα παραμένει κλειστή λόγω της επικινδυνότητας τουλάχιστον 200 μέτρων και με σκοπό να γίνουν μελέτες αποκατάστασης.
«Όμως δεν μπορεί να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διώρυγα έχει κύκλο Εργασιών περίπου 6, 5 εκατ ευρώ ετησίως. Από αυτά τα 4 εκατ προέρχονται κατά τη χρονική περίοδο Μάιου- Σεπτεμβρίου καθότι από εκεί περνούν κρουαζιερόπλοια, ιστιοπλοικά, θαλαμηγοί. Αυτός είναι ο κύριος όγκος εργασιών και εσόδων. Αν η διώρυγα ανοίξει τον Δεκέμβριο, οπότε και ορισμένοι εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης, θα έχει έσοδα 100.000 ευρώ και πάγια 250.000 κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στις προτάσες που βρίσκονται στο τραπέζι για επίλυση από την πλευρά των εργαζομένων είναι η ένταξη τους σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης με αυτά των συνεπειών από την COVID-19 μόλις τα ταταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν.
Την ίδια στιγμή ζητούν να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στα 200 επικίνδυνα μέτρα και να ανοίξει κανονικά η διώρυγα τον Μάιο, ενώ παράλληλα να τρέξουν οι υπλολοιπες εργασίες που προβλέπουν οι μελέτες.
Όλα τα βλέματα στρέφονται πλέον στη Δευτέρα 5 Απριλίου καθώς επίκειται συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπερταμείο ώστε να βρεθεί λύση.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала