Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μελέτη συνδέει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με την κακή μνήμη

© Φωτογραφία : frankie cordoba / UnsplashΚορίτσι με γλυκά στο σουπερμάρκετ
Κορίτσι με γλυκά στο σουπερμάρκετ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.04.2021
Βρείτε μας
Σημαντική επίπτωση στη μνήμη έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όπως καταδεικνύει σχετική μελέτη.
Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης στο μέλλον, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Διάφορα ροφήματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.03.2021
Καφές ή coca-cola; Ειδικός αποκαλύπτει τι είναι πιο ανθυγιεινό
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ειδικοί χώρισαν αρουραίους σε δύο ομάδες, στη μία από τις οποίες χορηγήθηκαν -περιοδικά- ζαχαρούχα ποτά κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους.
Έτσι, καθώς τα ζώα μεγάλωναν, η ομάδα υπέβαλε τους αρουραίους σε τεστ μνήμης και διαπίστωσε ότι η λειτουργία τους στον ιππόκαμπο, δηλαδή στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, άλλαξε.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Translational Psychiatry», επισημαίνει: «Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρου και άλλων ανθυγιεινών διατροφικών παραγόντων κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης οδηγεί σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στις νευρογνωστικές διαταραχές».
Ακόμα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση σακχάρων σχετίζεται αυστηρά με την ηλικία των ανηλίκων.
Επομένως, τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης είναι:
Όχι περισσότερα από 19 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για παιδιά κάτω των 4 έως και 6 ετών.
Όχι περισσότερα από 24 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για παιδιά από 7 έως και 10 ετών.
Όχι περισσότερα από 30 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα για παιδιά από 11 ετών και άνω.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρνουν στο τραπέζι τον σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου ως προς τη μέτρηση των επιβλαβών επιπτώσεων των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών για τη μνήμη κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα αναρωτήθηκε για το αν η υγιεινή διατροφή ή η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλείται από τη ζάχαρη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά