Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Προκόπης Παυλόπουλος για 40 χρόνια στην ΕΕ: "Αυτές είναι οι υποχρεώσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα"

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΟ Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Προκόπης Παυλόπουλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.04.2021
Βρείτε μας
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη φετινή 40ετή επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μάς σχολιάζει τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα οφέλη, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν στα θέματα της υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων και εθνικών δικαίων μας.
«Κατά την περίοδο των ενταξιακών διεργασιών και διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με την γνωστή του οξυδέρκεια -και απαντώντας, ευθέως, στις ανιστόρητες αμφισβητήσεις του συνόλου, σχεδόν, της αντιπολίτευσης της εποχής εκείνης ως προς το μεγάλο εγχείρημα που αφορούσε αυτό τούτο το μέλλον της χώρας- είχε επισημάνει ότι η συμμετοχή στη "χορεία" των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας συνεπαγόταν πολλαπλά και καθοριστικής σημασίας οφέλη υπέρ της προοπτικής του τόπου μας και του λαού μας» επισημαίνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ανάλυσή του «40 χρόνια πορείας της Ελλάδας στην ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα Εθνικά Θέματα της Ελλάδας» που μας απέστειλε (εκτενέστατη σχετική ομιλία με θέμα «40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (1981-2021)», πραγματοποίησε εξάλλου στο Διαδικτυακό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις 27 Μαρτίου 2021).
«Και έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι, μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, απαριθμήσει και τα οφέλη για την αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και, συνακόλουθα, των εθνικών μας δικαίων» προσθέτει ο κ. Παυλόπουλος.

Διδάγματα της απαράδεκτης στάσης του ΝΑΤΟ στην εισβολή στην Κύπρο

«Η προγενέστερη, πικρή, εμπειρία της απαράδεκτης στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ελλάδα κατά την εγκληματική, και από πλευράς παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, το 1974 -και την έκτοτε εξίσου εγκληματική κατοχή στο Μαρτυρικό Νησί- παρείχε πολλά διδάγματα ως προς το ότι η χώρα μας μπορούσε να περιμένει πολύ περισσότερα από την τότε ΕΟΚ, ακόμη και πέραν των, lato sensu, οικονομικών και αναπτυξιακών προοπτικών» συνεχίζει.
«Συγκεκριμένα δε ακόμη και στο πεδίο της υπεράσπισης της επικράτειάς της και της κυριαρχίας της, αυτή τη φορά όχι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Και καταλήγει, συμπερασματικά, στα ακόλουθα δυο συμπεράσματα ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας:

1. Ενίσχυση ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας

«Οι ως άνω εκτιμήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή δικαιώθηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως απέδειξαν μετέπειτα τα πράγματα, κυρίως όταν η ΕΟΚ μετεξελίχθηκε σ’ Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο διότι πλειάδα διατάξεων τόσο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ) -με πιο ουσιώδεις εκείνες των άρθρων 23 επ. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας- όσο και της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), παρέχει σταθερό έρεισμα ως προς την υπεράσπιση των Εθνικών Θεμάτων των επιμέρους Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και υπέρ της Ελλάδας. Υπό το φως της σημερινής συγκυρίας, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, είναι λοιπόν χρήσιμο να τονισθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ενισχύουν τις θέσεις μας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αναφορικά με τη θωράκιση των θέσεών μας υπέρ των Εθνικών μας Θεμάτων. Κατ’ εξοχήν δε αναφορικά από την μια πλευρά υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματός μας να θωρακίζουμε όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά μας στο Αιγαίο. Και, από την άλλη πλευρά, ως προς το δικαίωμά μας ν’ απαιτήσουμε, όταν το κρίνουμε σκόπιμο, την ευθεία σύμπραξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την αυτοτελή της νομική υπόσταση, στην όλη διαδικασία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

2. Η ΕΕ να τεθεί προ των ευθυνών της στη διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ

«Ειδικότερα, το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου -και, αυτοθρόως, του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- είναι απολύτως σαφές και επαρκές για να θεμελιώσει και την θέση, ότι εγγυάται τόσο το δικαίωμα της Ελλάδας για την αμυντική θωράκιση, και με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών της στο Αιγαίο. Όσο και τη δυνατότητά της να ζητήσει, κατά την κρίση της, από την Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθεία και ενεργό σύμπραξή της στην διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ που της αναλογεί, κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμπραξη, η οποία νοείται μόνον ως στάση στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις θέσεις της Ελλάδας, αναφορικά με τα όρια αυτής της ΑΟΖ. Με δεδομένο όμως ότι η ως τώρα στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δείχνει, δυστυχώς, ότι είναι πάντοτε διατεθειμένη, με δική της πρωτοβουλία, ν’ ανταποκριθεί στις κατά τ’ ανωτέρω υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα, καθίσταται προφανές ότι εναπόκειται στην Ελληνική Κυβέρνηση να θέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανά της προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά και την αμυντική θωράκιση όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών μας στο Αιγαίο, αλλά και την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλώ μάλλον όταν στο πεδίο αυτό η Ελλάδα δεν ζητεί υπέρ αυτής ένα είδος "προνομιακής" εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αλλ’ ασκεί δικαιώματα, τα οποία ανήκουν και σε κάθε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας έγκειται στο ότι κανένα άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πλην φυσικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρίσκεται μπροστά σε αντίστοιχα ή και μείζονα προβλήματα- δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει κινδύνους όπως αυτούς, τους οποίους συνεπάγεται η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, εις βάρος του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην περιοχή».

Μήνυμα Ελλάδας προς την ΕΕ: Μη ανεκτή η «αλά καρτ» εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου

«Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν’ αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, ασκώντας τα κατά τ’ ανωτέρω δικαιώματά της, προστατεύει και δικά της δικαιώματα και έννομα συμφέροντα, πάντα κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα, τα οποία άπτονται του εδάφους, των συνόρων και της ΑΟΖ της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, τ’ αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν, επίσης, ν’ αντιληφθούν ότι η ανοχή της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, εις βάρος του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, μειώνει το ίδιο της το κύρος και υποδαυλίζει τις τουρκικές "νεοοθωμανικές φαντασιώσεις". Κάτι το οποίο αποδυναμώνει και τον ευρύτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εμπέδωση της Ειρήνης στην περιοχή, μέσω της επιβολής της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.
Πέραν δε τούτων, η ανοχή της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός εξαιρετικά επικίνδυνου προηγουμένου υπονόμευσης των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της από άλλα, τρίτα, Κράτη, σε όλο το φάσμα του Ευρωπαϊκού χώρου, χερσαίου και θαλάσσιου. Θα ήταν δε ιδιαιτέρως χρήσιμο η Ελλάδα να υπενθυμίζει, διαρκώς, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν είναι διατεθειμένη ν’ ανεχθεί στο μέλλον, για οιονδήποτε λόγο, "επιεική" αντιμετώπιση της Τουρκίας αλλά πιο "αυστηρή" αντιμετώπιση άλλων, τρίτων, "παραβατικών" Κρατών. Με άλλες λέξεις, η Ελλάδα πρέπει να διευκρινίζει, αδιαλείπτως, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, κηδόμενη και του δικού της κύρους, δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή, "αλά καρτ" εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά