Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η διαφορά μεταξύ rapid και self test - Το σοβαρό λάθος στον εφοδιασμό των φαρμακείων

© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουSelf test
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Βρείτε μας
Για τις διαφορές μεταξύ rapid και self test μίλησε στο Sputnik o φαρμακοποιός Ιωάννης Δαγρές, Β' Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Eπιπλέον αναφέρει ποιο είναι το σοβαρό λάθος με την παράδοση των συσκευασιών στα φαρμακεία.
Από σήμερα (07/04) παραδόθηκαν σε φαρμακεία της χώρας οι πρώτες παρτίδες self test ενώ δημιουργήθηκε αναστάτωση καθώς φαρμακοποιοί ανέφεραν πως τα παρέλαβαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων, ενώ κάθε συσκευασία περιέχει ένα από τα τέσσερα μέρη του self test τα οποία και πρέπει οι ίδιοι να συναρμολογήσουν.
Μάλιστα φαρμακοποιοί κατήγγειλαν πως αντί για self test έλαβαν... rapid test.
Στο Sputnik μίλησε ο φαρμακοποιός Ιωάννης Δαγρές, Β' Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και ταμίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μας εξήγησε ότι «τα self tests είναι μια υποκατηγορία rapid tests».

«Rapid test σημαίνει γρήγορος προσυμπτωματικός έλεγχος, self test σημαίνει ατομικός γρήγορος προσυμπτωματικος έλεγχος. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα self tests είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να μπορεί με σχετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να το κάνει και κάποιος μη ειδικός, μη επιστήμονας υγείας, μόνος του» αναφέρει ο κ. Δαγρές.

Όπως μας ανέλυσε ο κ. Δαγρές, τα rapid tests κατά κανόνα είναι με επίχρισμα νεκρών κυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της ρινικής κοιλότητας, ενώ τα rapid test που ονομάζονται self tests, «μπορούμε να πάρουμε δείγμα είτε από τη σίελο, επιφανειακά στη στοματική κοιλότητα, είτε επιφανειακά στη ρινική κοιλότητα».
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουSelf test
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Self test
Ο Β' Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, εξηγεί ότι αυτό που παρέλαβαν σήμερα οι φαρμακοποιοί «είναι ένα τεστ ταχέως προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο γίνεται επιφανειακά στην ρινική κοιλότητα. Είναι ένα rapid τεστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν self test» τονίζει.

Το σοβαρό λάθος με τη διάθεσή τους στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, η μεγάλη διαφορά είναι το γεγονός ότι «επειδή μιλάμε για μια μαζική διανομή εκατομμυρίων κομματιών που πρέπει να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προφανώς έχει γίνει ένα σοβαρό λάθος και εστάλησαν στα φαρμακεία όχι συσκευασίες έτοιμες ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γρήγορα τον κόσμο και να μπορεί με ασφάλεια και ευκολία να παίρνει σφραγισμένη έτοιμη μονοδόση τεστ και να πηγαίνει σπίτι του για να το κάνει».
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουSelf test
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Self test
Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός, έχει προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς οι συσκευασίες που παρελήφθησαν αφενός απευθύνονται για εργαστήρια αφετέρου, πρέπει να συναρμολογηθούν.
«Πήραμε συσκευασίες που μάλλον απευθύνονται για μικροβιολογικά εργαστήρια ή για ιατρεία παθολόγων τα οποία είναι τεστ, που πρέπει να συναρμολογηθούν, με ό,τι αυτό σημαίνει ως δραματική αύξηση του φόρτου εργασίας μας, και θυμίζω ότι τα φαρμακεία δεν λειτουργούν για να δίνουν self test, κατά κανόνα λειτουργούν για να δίνουν φάρμακα. Συν ό,τι θέματα μπορούν να προκύψουν επειδή ανοίγονται σακουλάκια» υπογραμμίζει.
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Ελλάδα
Υπ. Υγείας: Αύριο η διανομή των self test στους πολίτες - Τι θα γίνει με τις ατομικές συσκευασίες
Αναφορικά με το κατά πόσο είναι εύκολο να κάνει ο καθένας μόνος του ένα self test, ο κ. Δαγρές αναφέρει στο Sputnik:
«Εξαρτάται από τον άνθρωπο πόσο εύκολο θα είναι να το κάνει μόνος του. Πιστεύουμε ότι σε κάποιους θα είναι πολύ εύκολο, σε κάποιους άλλους θα είναι δύσκολο έως πολύ δύσκολο. Αν κάποιος το χρησιμοποιήσει λάθος, δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει εκ νέου ένα, μέσα στην ίδια εβδομάδα, από τα δωρεάν τεστ που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία, έχει όμως τη δυνατότητα να αγοράσει ένα τεστ από εκείνα που χορηγούνται επί πληρωμή από την προηγούμενη εβδομάδα στα φαρμακεία».
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουSelf test
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Self test
Καταλήγοντας, ο κ. Δαγρές εφιστά την προσοχή στην σωστή ενημέρωση των πολιτών καθότι δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να δίνονται τα self tests, αλλά μόλις μπει σε εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταχώρηση των ΑΜΚΑ.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι σήμερα παρόλο που σταδιακά παραλαμβάνονται τεστ από σχεδόν όλα τα φαρμακεία, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται ακόμα. Άρα οι πολίτες θα μπορούν να τα παραλάβουν μόλις τεθεί σε λειτουργία και επισήμως και η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται η καταχώριση των ΑΜΚΑ των πολιτών και η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή».

Ο κ. Δαγρές απευθύνει έκκληση στους πολίτες «να μην προέρχονται στα φαρμακεία που εφημερεύουν για να πάρουν τα self tests, διότι ο αριθμός αυτός των φαρμακείων είναι μικρός και για τον λόγο αυτό, έχουν αυξημένο όγκο εργασίας και λόγο του ότι κατά κανόνα εξυπηρετούν ανθρώπους που χρειάζονται φάρμακα εκτός κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων, άρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που έχουν ανάγκη τα φάρμακά τους».
© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουSelf test
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Self test

Λουράντος: Δεν θα το συναρμολογήσω, θα τα στείλω πίσω

Στο Sputnik μίλησε και ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος επισήμανε ότι τα τεστ που έλαβαν σήμερα είναι rapid test.
«Μας είχαν μιλήσει για self test, αυτά που ήρθαν γράφουν πάνω rapid test και είναι 25άδες που πάνε στα εργαστήρια", αναφέρει χαρακτηριστικά. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος μόνος του αλλά ο ίδιος το θεωρεί δύσκολο, λόγω του ότι πρέπει να εισχωρήσει βαθιά στη μύτη.
«Εγώ δεν θα το συναρμολογήσω, θα τα στείλω πίσω» παραθέτει ο κ. Λουράντος
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά