Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καραμανλής σε Σημίτη: Η συμφωνία του Ελσίνκι αμφισβητούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasO Κώστας Καραμανλής στην κηδεία του εφοπλιστή Παναγόπουλου
O Κώστας Καραμανλής στην κηδεία του εφοπλιστή Παναγόπουλου  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.04.2021
Βρείτε μας
"Η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ." , τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.
Ολομέτωπη επίθεση στον Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, με αφορμή το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά.
Ο Κώστας Σημίτης είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την εγκατάλειψη της στρατηγικής του Ελσίνκι, η οποία προωθούσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με προϋπόθεση την επίλυση των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Ελσίνκι αμφισβητούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση Σημίτη «διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.».
Παράλληλα, σημειώνει πως «μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.04.2021
Άναψε φωτιές άρθρο του Σημίτη για Τουρκία:"Είναι πρωθυπουργός των Ιμίων" λέει υπουργός του Καραμανλή
«Συνεχίζει ο κ. Σημίτης να γράφει για τη λεγόμενη "επιτυχία" του Ελσίνκι», υποστηρίζει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το «κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη».
Στη συνέχεια, αφού σημειώνει πως «η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας», παραβλέπει την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο, καθιστώντας σαφές:
«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η δήθεν "επιτυχημένη" στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες". Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα».
Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει μάλιστα πως «δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα».
Ακολούθως κάνει λόγο για ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα που έγινε με τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1997.

«Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες» εξηγεί.

Ο Κώστας Καραμανλής υποστηρίζει επίσης ότι το 1999 με το Ελσίνκι, η ΕΕ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος θα προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη εναντίον μας για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα», μέχρι το τέλος του 2004.

«Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974. Και όχι από κοινού με την Ελλάδα με συνυποσχετικό. Μονομερώς! Δηλαδή, η Τουρκία θα προσδιόριζε μόνη της τα επίδικα θέματα» διευκρινίζει.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην πρωθυπουργό, η Ελλάδα τότε δεν θα είχε επιλογή και αυτομάτως θα αποδεχόταν το άνευ προηγουμένου: ότι εδάφη της, κυριαρχία της και ό,τι άλλο θεωρούσε η Τουρκία «συναφές» θα ετίθεντο υπό δικαστική αίρεση.

«Και, ενώ στο Ελσίνκι η Τουρκία κέρδιζε αυτό που διακαώς επεδίωκε επί 36 χρόνια, δηλαδή τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν φρόντισε να λάβει ως αντάλλαγμα ούτε καν τα αυτονόητα: την άρση του casus belli και τον έμπρακτο σεβασμό από την 'Άγκυρα του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, ιδίως δε του Δικαίου της Θάλασσας. Αντιθέτως, θέταμε οι ίδιοι την εδαφική μας ακεραιότητα υπό επανεξέταση» τονίζει.

Αναφερόμενος, δε, στο άρθρο του Κώστα Σημίτη βάσει του οποίου η διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα, διερωτάται:

«Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να "επιλύσουμε" και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι' αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να "επιλύσει" το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας -που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις- με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία».

Όπως σημειώνει επίσης, τον Δεκέμβριο του 2004, όταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν «πράγματι η απεμπλοκή μας από το τετελεσμένο του Ελσίνκι», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πέραν της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, τίποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση.

«Το προηγούμενο του Ελσίνκι ήταν πλέον πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να αποδυναμωθεί. Προσθέσαμε τη διατύπωση ότι στη Χάγη θα πάμε "εφόσον απαιτείται", για να αποφύγουμε να συρθούμε για θέματα που δεν υφίστανται» σημειώνει.

Ακολούθως, σύμφωνα πάντα με τον Κώστα Καραμανλή, «διαμορφώσαμε μία νέα στρατηγική που μετέτρεπε τα προβλήματα με την Τουρκία από ελληνο-τουρκικά σε Ευρω-τουρκικά», ενώ η ΕΕ, «από το να παραπέμπει την εδαφική μας ακεραιότητα στη Χάγη, γεγονός αδιανόητο, επόπτευε πλέον η ίδια και με τη δική μας ενεργό συμμετοχή τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο, ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας (Διαπραγματευτικό Πλαίσιο με την Τουρκία, Οκτώβριος 2005)».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.
Καταλήγοντας, ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζει ότι έχει διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του, ενώ γι' αυτόν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο» ξεκαθαρίζει.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά