Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τι αλλάζει στις υπερωρίες με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Αντιδρά η αντιπολίτευση

© AP Photo / Petros GiannakourisLockdown στην Αθήνα
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.04.2021
Βρείτε μας
Αλλαγές σε ωράριο εργασίας, υπερωρίες, συνδικαλιστικό νόμο, γονικές άδειες τηλεργασία φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Τι δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης.
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις με το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη που τον Μάιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη αντιδρούν.
Ελλάδα
ΚΚΕ για Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης: "Super μνημόνιο" με νέες θυσίες για τον λαό
Σύμφωνα με το STAR, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά επισύρει μαζί του μια σειρά από αλλαγές που χτίζουν μια νέα πραγματικότητα σχετικά με το οκτάωρο, τις υπερωρίες, τον συνδικαλιστικό νόμο και τη άδεια γονέων.
Αρχικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, το οποίο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να εκτείνεται σε 10 ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή (υπερωρία): «εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου».
Αυτό σημαίνει πως για μια χρονική περίοδο, ένας εργαζόμενος θα δουλεύει 10 ώρες τη μέρα αντί για το καθιερωμένο οκτάωρο και δεν θα αμείβεται υπερωριακά.
Η «ισορροπία» για τις επιπλέον εργατοώρες που δούλεψε, θα έρχεται μέσα από ρεπό, κανονική άδεια ή με μικρότερο ωράριο εργασίας, πάντα εντός εξαμήνου.
Ειδικότερα για τις υπερωρίες, αυτές αναμένεται να αυξηθούν σε 120 ή 150 τον χρόνο σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, την ώρα που το όριο στη βιομηχανία σήμερα είναι οι 90 ώρες.
Τρίτος πυλώνας του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είναι οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα όπως και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΜΜΜ και την αποκομιδή σκουπιδιών.
Τέλος, στην τηλεργασία, έρχεται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας για την καταγραφή των υπερωριών που θα καταβάλλονται ή θα συμψηφίζονται από τον εργοδότη, με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.
Για τις γονικές άδειες θα προβλέπεται άδεια τοκετού τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών στον πατέρα, πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες, δεν την λαμβάνουν ήδη, αλλά και η προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης.
Πρίγκιπας Χάρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Εργαζόμενος... γαλαζοαίματος: Ο πρίγκιπας Χάρι έπιασε δουλειά σε εταιρεία ψυχικής υγείας

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση είναι σύμμαχος των εργαζομένων, όχι με λόγια, αλλά με έργα

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κάνει τη χώρα μας συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ειδικά για τις υπερωρίες, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση της διάκρισης μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ για τον συνδικαλισμό, θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και η εγκυρότητα στον τρόπο λήψεως των αποφάσεων.
Κορονοϊός στην Κίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.02.2021
Κόσμος
Κίνα: Νοικοκυρά κέρδισε αποζημίωση μετά το διαζύγιό της για τις οικιακές εργασίες
«Όλοι θυμόμαστε τους ξυλοδαρμούς στο συνέδριο της ΓΣΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, να υπάρχει ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, θα δίνεται άδεια πατρότητας στους πατεράδες και θα υπάρχουν μέτρα για την καταπολέμηση φαινομένων σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας.

Τέλος, όπως επισημαίνει: «Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο διευθέτησης ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις υπερωρίες στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ωστόσο, το νέο σχέδιο νόμου έχει ήδη εισπράξει τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κινέζος εργάτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.11.2018
Κόσμος
Συλλήψεις μαρξιστών φοιτητών που υποστηρίζουν τα εργατικά δικαιώματα στην Κίνα
Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που υπογράμμισε πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι «αιτία πολέμου».

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών. Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους "όρους" της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας» τονίζει ο Περισσός και συμπληρώνει: «Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα - κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως η ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους.
«Στο πνεύμα του σχεδίου Πισσαρίδη για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματα τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης, των συλλογικών συμβάσεων και του ΣΕΠΕ» σημείωσε.
Τέλος το ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως με την κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.
«Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο. Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά