Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

60 χρόνια από την πρώτη πτήση του Γκαγκάριν: Τα διαστημικά σχέδια της Ρωσίας και ο ρόλος της Ελλάδας

© Sputnik / Alexey Kudenko / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΕργασίες καθαρισμού του μνημείου του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην λεωφόρου του Λένιν στη Μόσχα
Εργασίες καθαρισμού του μνημείου του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην λεωφόρου του Λένιν στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.04.2021
Βρείτε μας
Μόνο φρένο δεν καταφέρνει να βάλει ο κορονοϊός στα ρωσικά σχέδια ανάπτυξης στο διάστημα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του ρωσικού διαστημικού προγράμματος και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στον σχεδιασμό.
Μπορεί τα 60 χρόνια από την ιστορική διαστημική πτήση του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, -που συμπληρώνονται σήμερα, 12 Απριλίου 2021, Ημέρα της Κοσμοναυτικής- να επισκιάζονται από την πανδημία, όμως η ανάπτυξη του ρωσικού διαστημικού προγράμματος συνεχίζεται με αλματώδεις ρυθμούς.
Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η συνεργασία με την Κίνα καθώς οι Ρώσοι αναμένεται να συνεργαστούν με τους Κινέζους για τη δημιουργία σεληνιακού σταθμού, θέτοντας τις βάσεις για να εξερευνήσουν μαζί τον φυσικό δορυφόρο της γης. Η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την κοινή τους εμπειρία και τις επιστημονικές τεχνολογίες. Ωστόσο οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα οριστικοποιηθούν στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, όπου οι δυο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν δια ζώσης στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστούν καθώς το υπάρχον πρόγραμμα σινορωσικής συνεργασίας με αντικείμενο το διάστημα λήγει το 2022 και μεταξύ άλλων αφορά διαστημική τεχνολογία και εξειδικευμένες μελέτες. Η σινορωσική συνεργασία για ανάπτυξη σεληνιακού σταθμού δεν έχει ως στόχο τη Δύση ή την αντιπαράθεση, όπως έχει τονίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, ενώ είναι ανοικτή σε ευρεία διεθνή συμμετοχή.
Ρώσοι κοσμοναύτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.11.2020
Κόσμος
Τι τρώνε οι αστροναύτες στο Διάστημα; Ρώσος κοσμοναύτης καταρρίπτει τον μύθο
Ανάμεσα στις χώρες που βολιδοσκοπούνται για συνεργασία στο πλαίσιο αυτό είναι τα κράτη μέλη των BRICS (δηλαδή Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) καθώς και το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην εξίσωση θα φανεί αφού αναλάβει καθήκοντα ο νέος διοικητής της NASA, σε περίπου δύο μήνες από τώρα.

Η συνεργασία με την Τουρκία

Δεν είναι μυστικό ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες για διμερή συμφωνία για την ανάπτυξη συνεργασίας στο διάστημα, που ενδέχεται να υπογραφεί άμεσα. Ωστόσο για να φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, η ρωσική πλευρά αναμένει από την τουρκική συγκεκριμένο σχέδιο με λεπτομερείς προτάσεις διαστημικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του πρώτου Τούρκου κοσμοναύτη στο διάστημα.
Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών της ρωσοτουρκικής συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση κοσμοναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Γιούρι Γκακγκάριν, έξω από τη Μόσχα.
Η Τουρκία δοκίμασε πύραυλο για να πάει στη Σελήνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.04.2021
Κόσμος
Η Τουρκία δοκίμασε πύραυλο για να πάει στη Σελήνη - Βίντεο
Το ίδιο πλαίσιο υιοθετείται και στη διαστημική συνεργασία Ρωσίας και Ινδίας, καθώς οι πρώτοι Ινδοί κοσμοναύτες εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο στη Ρωσία ώστε να πετάξουν στο διάστημα το 2022 οπότε και η Ινδία θα γιορτάσει την 75η επέτειο της ανεξαρτησίας της.

Η συνεργασία με την Ελλάδα

Μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών, οι Ρώσοι κοσμοναύτες πραγματοποιούν τη φυσική τους αποκατάσταση στο γήινο περιβάλλον μετά την επιστροφή τους από το διάστημα.
Η χώρα μας καθιερώθηκε ως κορυφαίος προορισμός τους, καθώς το πρωτοποριακό πρόγραμμα αποκατάστασης των κοσμοναυτών στην Ελλάδα τρέχει από το 2015 με εξαίρεση το 2020 και περιλαμβάνει τη διαμονή τους σε τουριστικά θέρετρα σε Κρήτη και Αττική.
Η πανδημία έβαλε «φρένο» στο πρόγραμμα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, αν η οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα δουν ξανά τις ελληνικές θάλασσες στο τέλος του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινόπωρου του 2021.
Όλοι όσοι ήρθαν στη χώρα μας την έβλεπαν από το διάστημα με θαυμασμό και μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν, μετά την παραμονή τους εδώ.
Το Sputnik είχε συναντήσει τον Ολέγκ Αρτέμιεφ, στα τέλη του 2018, ο οποίος μίλησε για το πώς αγάπησε την ελληνική γλώσσα και γραφή.
Ο κοσμοναύτης Όλεγκ Αρτέμιεφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.12.2018
Κόσμος
O κοσμοναύτης Όλεγκ Αρτέμιεφ στο Sputnik: Από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην Ελλάδα
Ένας από τους ήρωες του διαστήματος που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2016 ήταν ο καπετάνιος της Roskosmos, Γιούρι Μαλέντσενκο.
Η πιο δύσκολη στιγμή στις περιπέτειες του που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή ήταν μια λανθασμένη είσοδος του διαστημόπλοιου του στη Γη: «Μια φορά δεν έγινε σωστά η αποκόλληση των κομματιών του σκάφους, αυτό εισήλθε στην ατμόσφαιρα με λάθος τρόπο και μοιραίο κίνδυνο για όλο το πλήρωμα από την ανάφλεξη. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί» είχε πει σε συζήτησή μας.
Παράλληλα, σε κάποια ρωσικά ΜΜΕ παρουσιάστηκε ως ο ήρωας που έσωσε τον σοβιετικό διαστημικό σταθμό «Μιρ» στις αρχές της δεκαετίας του '90 από μεγάλη πυρκαγιά, σχεδόν αδύνατο να σβήσει. Ωστόσο ο ίδιος απαντώντας πριν από καιρό σε σχετική ερώτηση μας, με σεμνότητα υποστήριξε ότι η διάσωση ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς και συντονισμένων ενεργειών. Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που παντρεύτηκε στο διάστημα με τηλεδιάσκεψη καθότι όπως είχε πει, εκεί είχε αρκετό χρόνο για να κάνει τα πάντα.
Το Sputnik ξετύλιξε και την ιστορία του ελληνικής καταγωγής Ρώσου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου, ενώ είχε δεχθεί μήνυμα φιλίας και πρωτοχρονιάτικες ευχές από τον φιλέλληνα Άντον Σκάπλεροφ που έπινε ρακί και άκουγε Γιώργο Νταλάρα.
O Θεόδωρος Γιουρτσίχιν — Γραμματικόπουλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.04.2019
Ελλάδα
Ο ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος «επιβιβάζεται» στο Sputnik
Υπενθυμίζεται ότι το 2019, οι ήρωες της Ρωσίας φύτεψαν δέντρα στο πάρκο στην Κρήτη που φέρει το όνομα το όνομα του πρώτου κοσμοναύτη, σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Την απόδοση φόρου τιμής στην παράδοση, την οποία ξεκίνησε ο Γκαγκάριν και συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες, οι οποίοι φυτεύουν πάντοτε ένα δέντρο την παραμονή της εκτόξευσής τους, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Εγκαίνια του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.04.2019
Ελλάδα
Εγκαίνια για το Πάρκο Γκαγκάριν στην Κρήτη, φυτεύοντας ελιές

Στην Αφροδίτη και στον Άρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ξεκινά άμεσα την πρώτη προσπάθεια αποστολής στην Αφροδίτη από τη σοβιετική εποχή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς, το πρώτο διαστημικό σκάφος αναμένεται να πετάξει στην Αφροδίτη το 2029.
Την ίδια στιγμή, κατασκευάζει πυραύλους που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα με πρώτους σταθμούς τη Σελήνη και τον Άρη. Για να τιμήσει τον πρώτο κοσμοναύτη τον Γιούρι Γκαγκάριν, η ρωσική διαστημική υπηρεσία έδωσε το όνομά του στο σκάφος Soyuz MS-18 που αναχώρησε στις 9 Απριλίου για την 65η βασική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά