Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη; Μια μέρα κατάλληλη μόνο για... μαγεία

CC0 / Pixabay/Lenka Novotná / Μαύρη γάτα
Μαύρη γάτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται γρουσούζικη από κάποιους; Οι δεισιδαιμονίες και πώς ξεκίνησαν όλα.
Η ημέρα Τρίτη, γενικά, θεωρείται γρουσούζικη κυρίως για τους Έλληνες και τους ισπανόφωνους λαούς. Μάλιστα, όταν συμπίπτει και με τις 13 του μήνα, θεωρείται -από τους προληπτικούς- άτυχη και επικίνδυνη μέρα.
Για τους άλλους λαούς, η αντίστοιχη γρουσούζικη μέρα είναι η Παρασκευή και 13.
Οι ισπανόφωνοι χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη μην παντρευτείς και μην ξεκινήσεις ταξίδι»). Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην Ελλάδα, καθώς οι προληπτικοί αποφεύγουν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε εργασία, ταξίδι ή ακόμη και να τελέσουν αρραβώνα. Αντιθέτως, η μέρα θεωρείται κατάλληλη για... εκδηλώσεις μαγείας, όπως γράφει και το «Σαν Σήμερα».
Η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, κατά την ελληνική παράδοση, καθώς αυτή την ημέρα η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Όπως έχει παρατηρήσει και ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης, η ερμηνεία είναι υστερογενής, αφού οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας.
Εκκλησία - Πάσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Ελλάδα
Πότε πέφτουν Πάσχα και Πρωτομαγιά φέτος
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις, οι οποίες λένε πως την Τρίτη είναι κυρίαρχος ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας («κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον Κρόνο. Για τον λόγο αυτό, η ώρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, καθώς κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει θεωρείται ολόκληρη η μέρα γρουσούζικη...
Ο αριθμός 13 είναι ο «κακότυχος αριθμός» που «σπάει» την αρμονία του 12 (12 θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 μαθητές του Χριστού κ.λπ.). Έτσι, με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου, δηλαδή του αγνώστου. Το άγνωστο αυτό που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, ανησυχεί τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να τον έχουν συνδέσει με ατυχή γεγονότα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала