Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ελληνορωσικός τουρισμός εν μέσω πανδημίας! Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί!

© Φωτογραφία : Maria Makraki/SOOCΕπαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου, 2021
Επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.04.2021
Βρείτε μας
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη Ρωσία ως αγορά υψηλού ενδιαφέροντος για τον τουρισμό της. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η επίσκεψη Θεοχάρη στη Μόσχα, που συνέπεσε με σημαντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Η κατάσταση αφήνει βάσιμες ελπίδες εφόσον γίνει σωστή διαχείριση... Εμπρός λοιπόν!
Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στις 14-16 Απριλίου στη Μόσχα είχε προαναγγελθεί από τις αρχές Μαρτίου. Συνέπεσε όμως με εξελίξεις στον τομέα αυτό που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στον τουριστικό χάρτη της Ρωσίας.
Της χώρας που δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην επιδιώκει να προσελκύσει τους πολίτες της. Διότι είναι αναγνωρισμένη η... απλοχεριά των Ρώσων τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Η πανδημία, ωστόσο, βάζει ακόμα τη σφραγίδα της στη χαρτογράφηση της, έτσι και αλλιώς, πενιχρής τουριστικής κίνησης. Έτσι, σαν... σίφουνας πέρασε η πρόσφατη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να σταματήσει από τις 15/4 τις πτήσεις προς την Τουρκία λόγω της έξαρσης εκεί του κορονοϊού! Με άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα (πτήσεις μεγάλων αεροσκαφών), η Μόσχα φρόντισε να πληρώσει τα έξοδα επιστροφής 120.000 πολιτών της που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Τουρκία.
Διακόπτει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις τσάρτερ έως 1/6/21, αφήνοντας μόνο 2+2 κανονικές πτήσεις της ΑEROFLOT και των τουρκικών αερογραμμών! Ακυρώνονται έτσι πακέτα 500 χιλιάδων πολιτών που τα είχαν προμηθευτεί για να επισκεφθούν την Τουρκία στο διάστημα αυτό! Ανάλογα μέτρα και για την εξωτική Τανζανία αλλά με δέκα φορές μικρότερα νούμερα.
Στα γραφεία των τουρκικών αερογραμμών στη Μόσχα, Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια τις τελευταίες μέρες γινόταν το «έλα να δεις»! Εκατοντάδες άνθρωποι επεδίωκαν να ακυρώσουν εισιτήρια, να πάρουν πίσω χρήματα, να μάθουν αν και τι εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν.
Η επίσκεψη Θεοχάρη λοιπόν, συνέπεσε με την κινητικότητα αυτή... Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες αναρωτιούνται πού, πώς, υπό ποιες προϋποθέσεις και αν μπορούν να απολαύσουν φέτος ήλιο, θάλασσα, αξιοθέατα. Η εμφάνιση του Έλληνα υπουργού στα ρωσικά ΜΜΕ, η ενημέρωση για το πώς θα κινηθεί φέτος η Ελλάδα έφτασε σε υπερθετικό βαθμό.
Η έκθεση φωτογραφίας που οργανώθηκε στην πλατεία έξω από το ιστορικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, και παρέπεμπε στη διαχρονική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, ήταν αφιερωμένη στο κοινό ιστορικό έτος που γιορτάζουμε φέτος, πάνω στην επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Η κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία της χώρας μας είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό της Ρωσίας εκείνης της εποχής με τη στήριξη του αγώνα από την τσαρική Ρωσία. Η έκθεση ήταν ένα καλό υπόβαθρο για τη σύγχρονη διμερή κινητικότητα.
Η παρουσία στα εγκαίνια της έκθεσης, του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντρ Γρουσκό, έκανε σαφές ότι δεν επρόκειτο για ένα στενά τουριστικό γεγονός.
Η Μόσχα διαδήλωνε για μια ακόμα φορά τη θέλησή της να διατηρήσει και να διευρύνει αυτή την άρρηκτη ιστορική, πολιτισμική, θρησκευτική αλλά και πολιτική σχέση που έχει με την Ελλάδα.
Το μοτίβο ότι η Ρωσία κράτα ως «κόρη οφθαλμού» τη σχέση της με τον Ελληνισμό άσχετα με την εκάστοτε κυβέρνηση και τη συγκυρία επανέλαβε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης στο σύντομο χαιρετισμό του.
Στους κόλπους της ελληνικής αποστολής άφηναν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα επιμείνει στη ρωσική αγορά παρά τις όποιες γκρίνιες και «παροτρύνσεις» από ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιμένουν να μονοπωλούν τέτοια θέματα
Η Ελλάδα, λοιπόν, όπως δίνει στο ρωσικό κοινό που «διψάει» για ανάλογες ειδήσεις, το πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ, από 19 Απριλίου άρει την εβδομαδιαία καραντίνα για πολίτες 32 χωρών.
Αν και ανάμεσα σε αυτές δεν αναφέρεται η Ρωσία, ωστόσο, το άνοιγμα για 4.000 επισκέπτες από αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο μικρό βήμα στην πορεία προς το γενικότερο άνοιγμα που έχει προγραμματισθεί για τις 14 Μαΐου.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.04.2021
Ελλάδα
Θεοχάρης: Θα επιτρέπεται η είσοδος εμβολιασμένων Ρώσων τουριστών από τις 14 Μαΐου χωρίς τεστ
Η ελληνική αντιπροσωπεία ευελπιστεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η ρωσική πλευρά με το άνοιγμα των πτήσεων προς την Ελλάδα.
Και εδώ υπάρχει ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγων που ο Έλληνας υπουργός επεδίωξε να βρει λύσεις με τους συνομιλητές του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι υγειονομικές αρχές της Ρωσίας έχουν προειδοποιήσει την πολιτική ηγεσία ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων κυρίως με παραλλαγές του κορονοϊού, έχουν «εισαχθεί» από πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών επιστρέφει από την Τουρκία! Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρχές αναγκάζονται να απαγορεύσουν προσωρινά την είσοδο ξένων πολιτών αλλά και να κόψουν τις πτήσεις με τη χώρα αυτή.
«Μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί, μόλις έχουμε κάποια πιο ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο καταπολέμησης της πανδημίας, η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα επιτραπεί η μαζική έναρξη των πτήσεων» εξηγούσαν στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ που γνωρίζουν τα πράγματα.
Πριν την άφιξη Θεοχάρη στη Μόσχα, η Αθήνα φρόντισε να κοινοποιήσει στα ρωσικά ΜΜΕ την απόφασή της να επιτρέπεται η επίσκεψη όχι μόνο 500 Ρώσων πολιτών την εβδομάδα, όπως ήταν από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά 4.000. Δηλαδή δεκαέξι χιλιάδες τον μήνα!
«Σταγόνα στον ωκεανό» θα πει κάποιος, ωστόσο είναι μέτρο που έγινε ευμενώς δεκτό στη ρωσική αγορά και αποτελεί βήμα στην πολιτική που χάραξε το υπουργείο για σταδιακή κίνηση προς την πλήρη απελευθέρωση.
Άλλωστε, όπως έγραψε ο Έλληνες υπουργός, δεν περιμένει κανείς πλημμυρίδα τουριστών ούτε έχει κάποιος ένα κουμπί που το πατά και όλα αρχίζουν αυτόματα να δουλεύουν.
Ο Χάρης Θεοχάρης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.04.2021
Ελλάδα
Θεοχάρης: Ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια στις 14 Μαΐου - Τι είπε για τα "COVID free" νησιά
Εντέλει, η Ελλάδα με την επίσκεψη του υπουργού τουρισμού στη Μόσχα, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων και συζητήσεων περί τα τουριστικά.
Έδωσε το δικό της περίγραμμα για τα μέτρα κατά της πανδημίας, έκανε κινήσεις και βήματα που ευελπιστούμε ότι της δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην πορεία για μια ασφαλή έναρξη της σεζόν. Το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά