Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιατί το Ισραήλ κλιμακώνει την ένταση με το Ιράν: Οι στόχοι των επιθέσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

© Φωτογραφία : Υπουργείο Άμυνας του ΙράνΠυραυλική δοκιμή του Ιράν
Πυραυλική δοκιμή του Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.04.2021
Βρείτε μας
Για τη διελκυστίνδα, με επίκεντρο το Ιράν, τις δολιοφθορές του Ισραήλ, τις βλέψεις του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, αλλά και τον κινεζικό παράγοντα που παρεισφρέει στην Τεχεράνη, μας μίλησε η Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) Βιβή Κεφαλά.
Στις 11 Απριλίου οι υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην Νατάνζ, αιχμή του δόρατος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δέχθηκαν επίθεση, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Τελ-Αβίβ, το οποίο εμμέσως ανέλαβε την ευθύνη, «αφού η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ μετέδωσε ότι η επίθεση στην Νατάνζ αποτελούσε ισραηλινή κυβερνοεπίθεση, που πραγματοποιήθηκε με εμπλοκή της Μοσάντ» όπως μας διευκρινίζει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) Βιβή Κεφαλά.

Οι δύο αποδέκτες των επιθέσεων του Ισραήλ

«Πρόκειται για μια κλιμάκωση της μακροχρόνιας έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και η έμμεση παραδοχή της επίθεσης εκ μέρους του Ισραήλ έχει δύο, κυρίως, αποδέκτες» σχολιάζει.
Συσκευές φυγοκέντρισης στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.04.2021
Κόσμος
Ιράν: Ξεκίνησε ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60% - Στο 90% η δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων
«Ο πρώτος αποδέκτης είναι, βέβαια, το ίδιο το Ιράν, στο οποίο το Ισραήλ θέλει με την επίθεση αυτή να καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε να μην συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα» διευκρινίζει.
«Επίσης, πρόκειται για την έμμεση ισραηλινή απάντηση στη δήλωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, ο οποίος, στις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι εφόσον οι ΗΠΑ δεν ανέστειλαν τις κυρώσεις εις βάρος της χώρας του, το Ιράν θα πάψει να επιτρέπει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, υποχρέωση που απέρρεε από τη Συμφωνία 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία είχαν υπογράψει και οι ΗΠΑ το 2015, από την οποία, όμως, αποσύρθηκαν επί προεδρίας Τραμπ το 2018».
Παράλληλα, συνεχίζει η κα Κεφαλά, «δήλωσε ότι το Ιράν είναι σε θέση να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, πράγμα που σημαίνει ότι και το Ιράν μπορεί να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του 2015, η οποία προέβλεπε όριο εμπλουτισμού 20%, καθώς η Τεχεράνη κρίνει ότι τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη δεν την τηρούν».
Ο δεύτερος αποδέκτης της ισραηλινής επίθεσης, προσθέτει η κα Κεφαλά, είναι «ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, εξαρχής, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανενταχθούν στη Συμφωνία του 2015, αλλά ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της. Μάλιστα, οι νέες διαπραγματεύσεις δεν θα αφορούν μόνον στο ίδιο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και στην περιφερειακή πολιτική της Τεχεράνης, όπως, για παράδειγμα, να πάψει το Ιράν να στηρίζει τους περιφερειακούς του συμμάχους».
Εκτόξευση πυραύλου από ιρανικό πολεμικό πλοίο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.04.2021
Κόσμος
Ιρανικό think tank: "Προβοκάτσια του Ισραήλ για να τιναχθούν στον αέρα οι συζητήσεις ΗΠΑ - Ιράν"

«Προσπάθεια Μπάιντεν για εξισορρόπηση της μεσανατολικής πολιτικής Τραμπ»

Τι επιδιώκει ο Αμερικανός Πρόεδρος, πραγματικά; «Πρόκειται για μία προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εξισορροπήσει τη μεσανατολική πολιτική Τραμπ, η οποία ανέτρεψε πάγιες αρχές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και η οποία στηρίχθηκε στη σύγκλιση Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας, χώρες που θεωρούν το Ιράν ως μείζονα απειλή εναντίον τους, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ αντιλαμβανόταν το Ιράν ως σημαντικό εμπόδιο στην εμπέδωση της αμερικανικής περιφερειακής επιρροής» εξηγεί.
Ωστόσο, το Ισραήλ «δεν επιθυμεί αυτή την αλλαγή και φαίνεται διατεθειμένο να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση στο Ιράν, ώστε οι ιρανικές αντιδράσεις να αποτελέσουν εμπόδιο σε ενδεχόμενη ουσιαστική αμερικανοϊρανική διαπραγμάτευση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, σημαντικά καθαυτά, αποκτούν πολύ μεγαλύτερο βάρος στην εσωτερική πολιτική της χώρας, η οποία βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οδηγώντας στη διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε με νίκη των λεγόμενων σκληροπυρηνικών στις εκλογές του 2020».
Το ιρανικό πλοίο «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.04.2021
Κόσμος
Επίθεση με νάρκες σε ιρανικό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

«Σε αδιέξοδο οι σχέσεις Ιράν με τη Δύση»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την κα Κεφαλά, «η ιρανική ηγεσία φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Δύση και να απομακρύνεται απ' αυτήν, καθώς πιέζεται, τόσο από τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς όσο και από την κοινή γνώμη, να αντιδράσει στα ισραηλινά πλήγματα, αλλά και στις δυτικές παλινωδίες».
Πολύ περισσότερο που, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια, «στις 27 Μαρτίου, Τεχεράνη και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνία 25ετούς συνεργασίας, στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν κινεζικές επενδύσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν, το οποίο δεσμεύεται για την αδιάλειπτη πώληση πετρελαίου στην Κίνα».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.04.2021
Κόσμος
Χαμενεΐ: Οι προτάσεις των ΗΠΑ για την ιρανική πυρηνική συμφωνία είναι ανάξιες εξέτασης
Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί κάτι; «Αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για το ιρανικό καθεστώς, που επιτρέπει, ταυτόχρονα, και την επέκταση της κινεζικής επιρροής στον Κόλπο, με αντίστοιχη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ» απαντά η κα Κεφαλά.
«Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να μπορεί να συμβάλλει ούτε στον διάλογο ούτε στην επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας, πόσο μάλλον στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά