Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ανοίγουν από αύριο Mall, εκπτωτικά χωριά, κέντρα αισθητικής - Τα νέα μέτρα

© Φωτογραφία : SOOC/Nikos LibertasΕμπορικό κέντρο
Εμπορικό κέντρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Βρείτε μας
Ανεβάζουν ρολά από το Σάββατο τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, στα εκπτωτικά χωριά, καθώς και τα κέντρα αισθητικής. Πώς θα γίνονται τα ψώνια.
Δόθηκε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα από αύριο, Σάββατο, των Mall, των εκπτωτικών χωρικών και των κέντρων αισθητικής, ενώ τα ψώνια σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και γενικότερα σε όλη την επικράτεια θα γίνονται με click inside.
Πιο συγκεκριμένα, με το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών από αύριο προβλέπονται τα εξής μέτρα:
Για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 "Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών", ή με τη συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.
© Φωτογραφία : ΥΠΑΝΕΠΚανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων
Κανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Κανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα κέντρα αισθητικής προβλέπονται οι εξής ειδικοί όροι λειτουργίας:
Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
© Φωτογραφία : ΥΠΑΝΕΠΚανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων
Κανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Κανόνες λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων
Το παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά τη σημερινή ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των mall -που παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν έξι μήνες- είχε εισηγηθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι που έγινε δεκτό τελικά από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Πώς θα γίνει η πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα

Η έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα θα σημάνει τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους καθώς και αυστηρά μέτρα προστασίας.
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με οδηγό τα self tests, μιας και οι μαθητές των Λυκείων έχουν ήδη επιστρέψει.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Ελλάδα
Μετακίνηση χωρίς SMS: Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13033
Στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.
«Ανάσα» στις μετακινήσεις θα δώσουν και οι μικρές αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίζει από τις 22:00, αλλά την ημέρα του Πάσχα από τις 21:00.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 έως και τις 05:00.

Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS στο 13033

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς έχει δηλώσει πως πιθανότατα τα SMS στο 13033 να σταματήσουν εντός του Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο όταν ανοίξει η εστίαση (3 Μαΐου) και απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις (15 Μαΐου) «θα λείπουν οι λόγοι για SMS».
Πηγές του ίδιου υπουργείου που μίλησαν στο Sputnik, όμως, εξήγησαν ότι «δεν είναι τίποτα σίγουρο, ούτε ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να απαντήσει».
Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Ελλάδα
Πάτρα: 17χρονος με κορονοϊό διασωληνώθηκε
«Δεν είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή καμία ημερομηνία» είπαν, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν είναι δυνατή η απευθείας κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανασταλούν τα SMS στις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως τονίζουν.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά