Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οδηγός επιβίωσης για το Πάσχα: Μέτρα, μετακίνηση και εκκλησίες – Με πόσους θα κάτσουμε στο τραπέζι

© Φωτογραφία : SOOC/George VitsarasΑνάσταση
Ανάσταση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Βρείτε μας
Ακόμα ένα Πάσχα με ωράριο και αυστηρά μέτρα, θα είναι το φετινό, ενώ περιορισμοί θα ισχύουν και για το πασχαλινό τραπέζι.
Οι εκκλησίες ανοίγουν για τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο, πολλά θα είναι διαφορετικά, καθώς πέρα από τα μέτρα και τις αποστάσεις, η Ανάσταση θα γίνει ουσιαστικά το προηγούμενο βράδυ. Με περιορισμούς θα στρωθεί και το πασχαλινό τραπέζι.
Η ισχυρή σύσταση είναι οι πιστοί να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στους προαύλιους χώρους των ναών και μάλιστα με διπλή μάσκα, είτε βρίσκονται εκτός είτε εκτός.
Ειδικότερα στους ναούς κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν ήδη.
Στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις (ένα άτομο ανά 10τ.μ.), η χρήση διπλής μάσκας και οι κανόνες υγιεινής.
Οι ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό θα πρέπει να έχουν κάνει self test.

Τι ώρα θα πάμε στην εκκλησία

Μετά και από έγκριση της Ιεράς Συνόδου, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.
Για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00.
Κλειστά τα καταστήματα εστίασης λόγω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Ελλάδα
Πώς θα ανοίξει η εστίαση: Πόσα άτομα θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι - Οι αποστάσεις και το ωράριο
Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημα εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.
Οι αλλαγές στις ώρες γίνονται καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και την Κυριακή του Πάσχα θα αρχίζει στις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα θα αρχίζει στις 23:00.

Στρώστε έξω το πασχαλινό τραπέζι

Οι περιορισμοί… μαζί με τον οβελία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πασχαλινού τραπεζιού.
Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα, μπορούν να βρεθούν γύρω από το τραπέζι έως δύο οικογένειες με ανώτερο αριθμό τα εννιά άτομα εφόσον βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο.
Ισχυροί σύσταση είναι να στρώσουμε το τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, στο μπαλκόνι ή στην αυλή, σε κάθε περίπτωση. Πάντως, αν υπάρχει δυνατότητα για υπαίθριο τραπέζωμα τότε θα επιτρέπονται έως 12 άτομα.
Η διασκέδαση, πάντως, δεν θα είναι χωρίς ρολόι καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή του Πάσχα θα αρχίσει στις 22:00.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.
Σημειώνεται πως σε όσους συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις συνιστάται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού (self test).

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα αυστηρότερα μέτρα, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Όσοι έχετε λόγο ή ψάχνετε τρόπο να κάνετε Πάσχα στο χωριό, το εγχείρημα αν δεν είστε καλυμμένοι με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δεν θα είναι εύκολο και κινδυνεύετε να πάτε μέχρι τα διόδια και να επιστρέψετε έχοντας και ένα τσουχτερό πρόστιμο.
Πάσχα με καλό καιρό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Ελλάδα
Πάσχα: Με τι καιρό θα ψήσουμε τον οβελία - "Θα είναι σαν μικρό καλοκαίρι"
Η ΚΥΑ με ισχύ έως και τις 10 Μαΐου, απαγορεύει ρητά και αυστηρά τις μετακινήσεις εκτός νομού και οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα γίνουν ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα.
Ειδικά για την Αττική δεν απαγορεύεται μόνο η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφέρειας αλλά και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν τις ακόλουθες μετακινήσεις:
Aπό και προς την εργασία.
Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ μάλιστα ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Βαρβάκειος Αγορά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.04.2021
Ελλάδα
"Μύρισε" Πάσχα στη Βαρβάκειο: "Κάποιοι ήδη έφεραν σούβλες" - Οι τιμές για αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι
Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:
Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.
Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.
Για να διασφαλιστεί ότι η απαγόρευση θα γίνει σεβαστή η ΚΥΑ προβλέπει για τους παραβάτες πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδή ή πλαστά στοιχεία ή ψευδή βεβαίωση, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά