Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις - Ο "οδικός χάρτης" λειτουργίας μαγαζιών και εκκλησιών

© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOCΠάσχα μετακινήσεις
Πάσχα μετακινήσεις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.04.2021
Βρείτε μας
Από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (26/04), παρατείνεται κατά μία ώρα (μέχρι τις 22:00), η επιτρεπόμενη κυκλοφορία των πολιτών. Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το λιανεμπόριο.
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά σήμερα (26/04) με παράταση κατά μία ώρα στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Πάσχα θα ισχύει από τις 22:00 (αντί για τις 21:00 που ίσχυε μέχρι τώρα) έως τις 05:00.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ημερομηνία ανοίγματος του κλάδου της εστίασης, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00.
Παραμένει όμως σε ισχύ η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους υγείας, που επιτρέπουν τις υπερτοπικές μετακινήσεις αλλά μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις και πάντα με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:
Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σε ό,τι αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας, με αποδεικτικό έγγραφο από δομή υγείας.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή του SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: Ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:
Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.
Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για τους πιστούς, με μέτρα προστασίας, ενώ η λειτουργία της Ανάστασης θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.
Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, προβλέπεται:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
Υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ για ιερείς και λοιπό προσωπικό.
Όσον αφορά τις ώρες των Ιερών Ακολουθιών, προβλέπονται ως εξής:
Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
Μεγάλη Πέμπτη: 17:30
Μεγάλη Παρασκευή: 18:00
Μεγάλο Σάββατο: 21:00
Κυριακή του Πάσχα: 18:30
Για το πασχαλινό τραπέζι, την Κυριακή του Πάσχα, προβλέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, το όριο είναι δύο οικογένειες έως 12 άτομα.

Το ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων για το Πάσχα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, έχει προτείνει το κάτωθι ωράριο:
Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου: 09:00 - 20:30
Μ. Τρίτη 27 Απριλίου: 09:00 - 20:30
Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου: 09:00 - 20:30
Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: 09:00 - 20:30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: 13:00 - 19:00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 - 15:00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά
Τρίτη 4 Μαΐου: 2021 Κλειστά (θα εορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά).
Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 24/04) επιτρέπεται η λειτουργία για τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με τις μεθόδους click inside και click away ως εξής:
Για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 ή η συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή η συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.
Ο καταναλωτής πρέπει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
Το ωράριο λειτουργίας τους (προαιρετικό) είναι από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μεγάλη Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο 7:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Υποχρεωτική είναι η πραγματοποίηση self test μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Τα κέντρα αισθητικής, λειτουργούν ως εξής:
Υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο 7:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ..
Έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και από 100 τ.μ. και πάνω επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ..
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Μετά το Πάσχα, παίρνει σειρά το άνοιγμα της εστίασης αλλά και η λειτουργία των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης ενώ θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Αναλυτικά:
Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα εστίασης.
Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν -πέραν των Λυκείων- και τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με χρήση των self tests.
Στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν, επίσης, ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά