Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Τι ισχύει για μετακινήσεις, μαγαζιά και πασχαλινό τραπέζι

© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOCΠάσχα - Εκκλησίες
Πάσχα - Εκκλησίες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.04.2021
Βρείτε μας
Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και ήδη βρίσκονται σε ισχύ αλλαγές σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Δείτε αναλυτικά πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ωράριο καταστημάτων αλλά και πώς θα διοργανωθεί το φετινό πασχαλινό τραπέζι.
Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ήδη η πρώτη αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών είναι οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Από χθες, Μ. Δευτέρα (26/04), η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατέθηκε για μία ώρα και ξεκινά στις 22:00 και όχι στις 21:00 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο για «σωματική άσκηση» με την χρήση του κωδικού «6», κάτι που επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα (μέχρι τρία άτομα ή μια οικογένεια και χρήση αυτοκινήτου για άσκηση σε υπαίθριο χώρο).
Για τις καθημερινές ωστόσο, επιτρέπεται η μετακίνηση εντός των ορίων του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου εφόσον κάποιος πολίτης θέλει να μεταβεί σε κομμωτήριο, κέντρο αισθητικής ή κέντρο περιποίησης άκρων αλλά και σε καταστήματα λιανεμπορίου.
Προϋπόθεση σε όλες τις περιπτώσεις είναι να έχει στείλει το σχετικό μήνυμα στο 13032 και να έχει λάβει το αντίστοιχο απαντητικό μήνυμα από την επιχείρηση για το ραντεβού στο κατάστημα, ώστε να μπορεί να το δείξει σε περίπτωση ελέγχου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης στον ΑΝΤ1, η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων αναμένεται να ξεκινήσει με το άνοιγμα της εστίασης, από την Δευτέρα του Πάσχα (03/05).
«Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Όσοι θα μένουν μακριά από το κατάστημα που βρίσκονται, θα πρέπει να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους» τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού - Οι εξαιρέσεις

Σε ισχύ ωστόσο παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού.
Βέβαια για την συγκεκριμένη μετακίνηση, υπάρχουν εξαιρέσεις για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους υγείας, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (και με την επίδειξη των αντίστοιχων αποδεικτικών εγγράφων) όπως:
Μετακίνηση από και προς την εργασία. Σε ό,τι αφορά αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας, με αποδεικτικό έγγραφο από δομή υγείας.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή του SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: Ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:
Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.
Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα (02/05), θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για το πασχαλινό τραπέζι.
Για εκείνη την ημέρα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και 12 ατόμων σε εξωτερικό χώρο που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες - Οι ώρες των λειτουργιών

Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν για τους πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα, με την τήρηση μέτρων προστασίας για πιστούς και κληρικούς.
Κατά την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την παραδοσιακή πομπή των πιστών ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός.
Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.
Η λειτουργία της Ανάστασης θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.
Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα γίνουν ως εξής:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
Υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ για ιερείς και λοιπό προσωπικό.
Ωράριο ακολουθιών:
Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
Μεγάλη Πέμπτη: 17:30
Μεγάλη Παρασκευή: 18:00
Μεγάλο Σάββατο: 21:00
Κυριακή του Πάσχα: 18:30

Ωράριο μαγαζιών τις ημέρες του Πάσχα

Την εορταστική περίοδο, το προτεινόμενο ωράριο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου για τη λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι ως εξής:
Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου έως και Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: από 09:00 έως 20:30
Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: από 13:00 - 19:00
Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 - 15:00
Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, Τρίτη (εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς): Κλειστά

Οι επόμενες ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων

Από την Δευτέρα του Πάσχα (03/05), έρχονται νέες αλλαγές στην καθημερινότητά μας καθώς συνεχίζεται το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ως εξής:
Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα εστίασης.
Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν -πέραν των Λυκείων- και τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με χρήση των self tests.
Στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν, επίσης, ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά