Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κυπριακό: "Σε αδιέξοδο και χωρίς συμφωνία η Πενταμερής" - Το λάθος της ελληνοκυπριακής πλευράς

© AP Photo / Kenzo TribouillardΟ Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο της ΕΕ
Ο Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Βρείτε μας
Η ελληνοκυπριακή ηγεσία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία θα κλόνιζε τις υπάρχουσες ισορροπίες στη Μεγαλόνησο, βάσει των οποίων έχει εμπεδωθεί ένα πλέγμα εξουσίας, το οποίο κατηγορείται σήμερα για εκτεταμένη διαφθορά, υποστηρίζει ο Διδάσκων Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Χατζηκυριάκου.
Δύσκολη η σημερινή ημέρα. Σε βαρύ κλίμα, νέα ολομέλεια των αντιπροσωπειών (ελληνοκυπριακής, τουρκοκυπριακής και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας) συγκάλεσε για σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην εν εξελίξει, άγονη (ξεκίνησε τη Μεγάλη Τρίτη) άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω αν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ήδη χθες, όπως αναμενόταν, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει χωριστή τουρκική κυριαρχία στα Κατεχόμενα, γεγονός που αντέκρουσε η ελληνοκυπριακή μεριά. Το κλίμα από την αρχή της Πενταμερούς δεν διαφαινόταν ωστόσο ιδιαιτέρως ευνοϊκό.
Η σημαία του ψευδοκράτους στην Κύπρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.04.2021
Κόσμος
Κυπριακό: "Νέες αιματηρές συγκρούσεις από μια άδικη λύση – Πώς εξηγείται το δυτικό ενδιαφέρον"
«Δεν υπάρχουν προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας» μας απαντά στο σχετικό ερώτημά μας ο Διδάσκων Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Χατζηκυριάκου.
«Το ότι τίθενται στο τραπέζι πιθανές λύσεις εκτός της ομοσπονδίας, είτε ανεπίσημα από τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, είτε ως η επίσημη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά την εκλογή Τατάρ, είναι πολύ αρνητικές προοπτικές» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηκυριάκου, εκτιμώντας ότι το «βασικό λάθος της ελληνικής-ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι έχουν συμβιβαστεί με την παρούσα κατάσταση, η οποία έχει μια επίφαση ηρεμίας και κανονικότητας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κανονικοποιεί τη διχοτόμηση. Παράλληλα έχει εμπεδωθεί ένα πλέγμα εξουσίας, το οποίο κατηγορείται σήμερα για εκτεταμένη διαφθορά. Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η όποια προοπτική μεταβολής του πολιτικού καθεστώτος απειλεί τις υπάρχουσες ισορροπίες. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυτή τη στιγμή τα οδοφράγματα είναι κλειστά, με πρόσχημα τον κορονοϊό, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να ζήσουν ισότιμα στην Κύπρο».
-Τι προσδοκίες μπορούμε να έχουμε από την Πενταμερή, κύριε Χατζηκυριάκου;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας. Το ότι τίθενται στο τραπέζι πιθανές λύσεις εκτός της ομοσπονδίας, είτε ανεπίσημα από τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, είτε ως η επίσημη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά την εκλογή Τατάρ, είναι πολύ αρνητικές προοπτικές. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τις επίσημες διακηρύξεις, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ηγέτης ενδιαφέρεται για λύση ομοσπονδίας. Η σημασία, λοιπόν, των παρόντων συνομιλιών δεν βρίσκεται στην προοπτική συμφωνίας, αλλά στις επιπτώσεις της μη επίτευξης συμφωνίας. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για το σε ποιον θα αποδώσει ο ΟΗΕ το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, παρά για τις συνέπειες της κατάρρευσης των συνομιλιών. Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έγινε και με τη συνδρομή της στάσης Αναστασιάδη, ο οποίος πολλές φορές εξέθεσε του Μουσταφά Ακιντζί, ίσως τον πλέον ειλικρινή υποστηρικτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην ιστορία του Κυπριακού. Ο Αναστασιάδης θεώρησε ότι με ένα πιο σκληροπυρηνικό συνομιλητή απέναντί του δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε προ αυτού του φάσματος και ο Γενικός Γραμματέας απειλεί ότι θα επιστρέψει τους όρους εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θέσει τις συνομιλίες για τη λύση του κυπριακού εκτός του ΟΗΕ. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που δίνει κάποια προστασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εκτός αυτού του πλαισίου, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτα. Ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, το κόστος αυτού του αποτελέσματος θα πληρώσουν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Κορονοϊός - Κύπρος: Απολύμανση σε δρόμο της Λευκωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.04.2021
Κόσμος
Σε σκληρή καραντίνα η Κύπρος: Τα γεγονότα που οδήγησαν στα νέα μέτρα
-Γιατί πιστεύετε έγινε επανεκκίνηση της διευθέτησης του Κυπριακού τώρα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Ο πιο άμεσος αφορά στην αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ σήμανε επίσης και την απόρριψη της ομοσπονδίας και την επίσημη υιοθέτηση της λύσης δύο κρατών. Αν η αναζήτηση άλλων προοπτικών λύσης πέραν της ομοσπονδίας τέθηκε ανεπίσημα στο παρελθόν, αυτό που αλλάζει τώρα είναι η επίσημη υιοθέτηση αυτής της θέσης από μία πλευρά. Ένας άλλος λόγος είναι το ότι η εκκρεμότητα του Κυπριακού σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργεί διάφορα ζητήματα, οπότε έχουμε μια επιτάχυνση των διαδικασιών διευθέτησης.
-Πώς ακριβώς συγκρούονται η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή μεριά;
Ιστορικά οι διαφορές ήταν αρκετές και σε πολλά επίπεδα. Το γεγονός ότι σήμερα επίσημα τουλάχιστον η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη σε λύση ομοσπονδίας, έστω και στα λόγια, ενώ η τουρκοκυπριακή απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, είναι σίγουρα μια σύγκρουση. Πιο ουσιαστική όμως είναι η διαφορά για το θέμα της πολιτικής ισότητας. Έστω και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι την αποδέχεται επί της αρχής, βάζει προϋποθέσεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την δέσμευση αυτή. Οι προϋποθέσεις αυτές φανερώνουν μια πλειοψηφική αντίληψη της δημοκρατίας. Για να το πω απλά, αφορά τον διαμοιρασμό της εξουσίας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει και να αποδεχτεί επί ίσοις όροις τους Τουρκοκύπριους ως εταίρους σε ένα κράτος.
-Ποια ακριβώς είναι τα λάθη, οι παραλείψεις της ελληνικής-ελληνοκυπριακής μεριάς;
Το βασικό λάθος της ελληνικής-ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι έχουν συμβιβαστεί με την παρούσα κατάσταση, η οποία έχει μια επίφαση ηρεμίας και κανονικότητας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κανονικοποιεί τη διχοτόμηση. Παράλληλα έχει εμπεδωθεί ένα πλέγμα εξουσίας, το οποίο κατηγορείται σήμερα για εκτεταμένη διαφθορά.
-Αναφέρεστε στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων;
Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η όποια προοπτική μεταβολής του πολιτικού καθεστώτος απειλεί τις υπάρχουσες ισορροπίες. Δεν είναι τυχαίο το ότι αυτή τη στιγμή τα οδοφράγματα είναι κλειστά, με πρόσχημα τον κορονοϊό, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να ζήσουν ισότιμα στην Κύπρο. Αυτές οι συνθήκες παγιώνουν τον διαχωρισμό. Αναλογιστείτε ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος φάνταζε σαν κάτι το πολύ μακρινό όταν μεγάλωνε η γενιά μου, απείχε τρεις δεκαετίες όταν έγινε η εισβολή. Σήμερα το 1974 απέχει σχεδόν μισό αιώνα. Οι δεσμοί εξασθενούν και κόβονται, οι μνήμες σβήνουν και οι άνθρωποι πεθαίνουν. Η παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι οι βεβαιότητες και η όποια σταθερότητα που οι άνθρωποι θεωρούν ότι απειλείται είναι ανατρέψιμα από τη μία μέρα στην άλλη. Τα σύνορα επαναχαράσσονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι είμαστε διατεθειμένοι να πιστέψουμε, με παράπλευρες απώλειες την βία του πολέμου και την προσφυγοποίηση πληθυσμών. Αυτό, άλλωστε, συνέβη το 1974.
Κυπριακή σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.04.2021
Κόσμος
Γιατί η Κύπρος μπήκε σε νέο lockdown; Ο αριθμός που "τρόμαξε" τις Αρχές – Ανησυχία για τον τουρισμό
-Η λύση θα μπορούσε να έρθει μέσα από σαλαμοποίηση των επιμέρους ζητημάτων;
Η όποια διαπραγμάτευση προϋποθέτει μία ανταλλαγή. Εξαρτάται ποια θέματα θεωρούνται επιμέρους και πόσο σημαντικά είναι. Αν αυτό ονομάζεται σαλαμοποίηση, θα πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο η παρούσα κατάσταση είναι αποδεκτή και ποιο είναι το κόστος. Αυτό το οποίο δείχνει η ιστορική εμπειρία είναι ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία ελάχιστες φορές αναλογίστηκε για το ενδεχόμενο της επιδείνωσης της διαπραγματευτικής της θέσης. Το άθροισμα αυτών των επιλογών είναι το ότι σήμερα τίθεται για πρώτη φορά τόσο διεκδικητικά η προοπτική των δύο κρατών από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς.
-Γιατί η Τουρκία άλλαξε στάση, πιέζοντας για τη λύση των δυο κρατών;
Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι η κατάρρευση των προηγούμενων διαδικασιών επίλυσης. Ο δεύτερος είναι το ότι η Τουρκία νιώθει αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή διπλωματικά σε διεθνές αλλά κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο για να επιβάλει την ατζέντα της. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις συνομιλίες η Ε.Ε. είναι απούσα, και αυτό δεν είναι άσχετο με τις συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Μόνο η ισχυρή και ειλικρινής επιστροφή των συνομιλιών σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά