Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν κλιμάκωση με τη Ρωσία - Όσα είπε στην πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο

© AFP 2021 / Mandel NganΟ Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Βρείτε μας
Την πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε στο Κογκρέσο, τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04), ο Τζο Μπάιντεν και μίλησε για τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την τρομοκρατία αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε, τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04), την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «δεν επιδιώκει την κλιμάκωση με τη Ρωσία».
Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Όσον αφορά στη Ρωσία, κατέστησα σαφές στον Πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν ότι ενώ δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, οι ενέργειές τους έχουν συνέπειες».
Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι απάντησε άμεσα και αναλογικά στις «ρωσικές παρεμβάσεις» στις εκλογές των ΗΠΑ και στις κυβερνοεπιθέσεις τόσο εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσική Ομοσπονδία μπορούν να συνεργαστούν όταν είναι προς το συμφέρον τους και συμπλήρωσε.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.04.2021
Κόσμος
Λαβρόφ για ΗΠΑ: Αν ήταν όλα στο χέρι μας, θα επιστρέφαμε στις κανονικές μας σχέσεις

«Η Αμερική είναι ξανά στα πόδια της»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι «η Αμερική είναι ξανά στα πόδια της».
Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε: «Έχω κληρονομήσει μια χώρα σε κρίση. Η χειρότερη πανδημία του αιώνα, η χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, η χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Τώρα, ύστερα από τις 100 ημέρες (της Προεδρίας), μπορώ να αναφέρω ότι η Αμερική είναι ξανά στα πόδια της».

«Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας»

Ο Τζο Μπάιντεν, ακόμα, δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τις απειλές τόσο του Ιράν όσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με «διπλωματία και ισχυρό περιορισμό».
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε: «Όσον αφορά στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, τα οποία αποτελούν σοβαρή απειλή για την αμερικανική ασφάλεια και την παγκόσμια ασφάλεια, θα συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που θέτουν και οι δύο αυτές χώρες μέσω της διπλωματίας και του ισχυρού περιορισμού».
Ρουχανί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.04.2021
Κόσμος
Ρουχανί: Η πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να αποκατασταθεί αν οι ΗΠΑ ενεργήσουν με ειλικρίνεια

«Δεν αναζητούμε σύγκρουση με την Κίνα, αλλά θα προστατεύσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα»

Από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η αναφορά στην Κίνα, για την οποία διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον «δεν αναζητά τη σύγκρουση» με το Πεκίνο, αλλά τόνισε πως «θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Στη συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Σι, του είπα ότι χαιρετίζουμε τον ανταγωνισμό και δεν αναζητούμε τη σύγκρουση, αλλά κατέστησα σαφές ότι θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Αμερικής σε όλα τα θέματα».
Πάντως, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στο αθέμιτο εμπόριο, το οποίο επηρεάζει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και εταιρειών, και θα αγωνιστούν για να διασφαλιστεί ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα παίζουν στην παγκόσμια οικονομία με τους ίδιους κανόνες με την Ουάσινγκτον.
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού και σημείωσε: «Είπα, επίσης, στον Πρόεδρο Σι ότι θα διατηρήσουμε μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού, ακριβώς όπως κάνουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όχι για να εξαπολύσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να την αποτρέψουμε».
Σημαία της Κίνας στη Σαγκάη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.04.2021
Κόσμος
Πεκίνο: Θα λάβουμε αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά εταιρειών μας

«Οι τρομοκράτες είναι ακόμα παρόντες στην Υεμένη, στη Συρία και στη Σομαλία»

Κατά την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και για το ζήτημα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα είναι ακόμα παρούσες στην Υεμένη, στη Συρία και στη Σομαλία, οπότε οι ΗΠΑ πρέπει να επιτελέσουν τον ρόλο τους, παραμένοντας σε εγρήγορση.
Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Μην κάνετε λάθος, η τρομοκρατική απειλή έχει εξαπλωθεί πέρα από το Αφγανιστάν μετά το 2001 και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση ενάντια στις απειλές κατά των ΗΠΑ από όπου και αν έρχονται. Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος έχουν παρουσία στην Υεμένη, στη Συρία, στη Σομαλία και αλλού στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο».
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας, επισημαίνοντας πως «η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική απειλή για την πατρίδα σήμερα προέρχεται από την τρομοκρατία που υποστηρίζει τη λευκή υπεροχή».

«Στην αποτυχία της Δημοκρατίας στοιχηματίζουν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ»

Μήνυμα ενότητας εξέπεμψε ο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ως Πρόεδρος της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «οι αντίπαλοι της χώρας στοιχηματίζουν στην αποτυχία της Δημοκρατίας».
Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε: «Μπορεί η Δημοκρατία μας να ξεπεράσει τα ψέματα, τον θυμό, το μίσος και τον φόβο που μας χωρίζει; Οι αντίπαλοι της Αμερικής, οι αυτοκράτορες σε όλο τον κόσμο, στοιχηματίζουν ότι δεν μπορούμε, νομίζουν ότι είμαστε γεμάτοι από θυμό και διχόνοια. [...] Κοιτάζουν τις εικόνες του πλήθους που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο ως απόδειξη ότι οι ημέρες της αμερικανικής Δημοκρατίας είναι μετρημένες. Είναι λάθος και πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι λάθος. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί».
Η αμερικανική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.04.2021
"Πόλεμος" απελάσεων, πραξικοπήματα: Η "προσφορά" των ΗΠΑ στην προώθηση της... δημοκρατίας!

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αστυνομία και στον λαό»

Λίγες ημέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους σε συνεργασία προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Αστυνομίας και λαού, όπως είπε.
Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε: «Πρέπει να ενωθούμε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της επιβολής του νόμου και των ανθρώπων που υπηρετούν, να ξεριζώσουμε τον συστημικό ρατσισμό στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και για την εφαρμογή της αστυνομικής μεταρρύθμισης "Τζορτζ Φλόιντ" που έχει ήδη περάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ξέρω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δικές τους ιδέες και συμμετέχουν σε παραγωγικές συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς. Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε συναίνεση».
Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε πως ο λαός υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση και κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει μέσα στις επόμενες ημέρες, με χρονικό ορίζοντα τη συμπλήρωση ενός μήνα από την καταδίκη του Ντέρεκ Σόβιν».

«Ώρα να αναπτύξουμε την οικονομία για τη χαμηλή και τη μεσαία τάξη»

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν σχολίασε και την οικονομική κατάσταση της κοινωνίας, επισημαίνοντας πως είναι «ώρα να αναπτύξουμε την οικονομία για τη χαμηλή και τη μεσαία τάξη».
Έτσι, λοιπόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: «Είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους στην πανδημία, Αμερικανοί εργατικής τάξης και μεσαίας τάξης. Ταυτόχρονα, περίπου 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια».
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «οι θεωρίες πως ο πλούτος θα "διαρρεύσει" από τους πλούσιους στους φτωχούς μέσω της γενικής οικονομικής ανάπτυξης δεν λειτούργησε ποτέ» και έδωσε σύνθημα οικονομικής ανάπτυξης για τη χαμηλή και τη μεσαία τάξη.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά