Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νέες καταγγελίες για το γηροκομείο του τρόμου στα Χανιά: "Νάρκωσαν τον σύζυγό μου και έπεσε σε κώμα"

© Φωτογραφία : flashnews.grΤο γηροκομείο στα Χανιά
Το γηροκομείο στα Χανιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Βρείτε μας
Η έκθεση – κόλαφος μετά την αυτοψία στο γηροκομείο και πώς αυτό πήρε τελικά άδεια λειτουργίας.
Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου δεκάδες τρόφιμοι φέρονται να βρήκαν τραγικό θάνατο ζώντας σε άθλιες συνθήκες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανοίγει ξανά ο φάκελος της καταγγελίας μιας συζύγου ηλικιωμένου, ο οποίος διέμεινε για ένα διάστημα στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, πριν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων.
Η γυναίκα είχε κάνει επίσημη καταγγελία στον Νομάρχη, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια αυτοψίας και το κλείσιμο της μονάδας, ωστόσο αυτή συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ενώ εκδικάσθηκε το 2015, με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην ιδιοκτήτρια ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο έλαβε τότε υπόψιν του την ειλικρινή μεταμέλεια των κατηγορουμένων.
Το e-ΚΕΠ ή αλλιώς «ATM πιστοποιητικών» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Ελλάδα
Απίστευτη ιστορία: "Υπάλληλος ΚΕΠ μού ζήτησε να πάρω τηλέφωνο μπροστά του για να κλείσω ραντεβού"
Η σύζυγος του άτυχου ηλικιωμένου κατέθεσε στις 26/11/20 στις αστυνομικές αρχές τους λόγους που την ανάγκασαν να υποβάλει μήνυση κατά του Νομάρχη Χανίων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της, χρειάστηκε, στις 9 Αυγούστου του 2009, να μεταφέρει προσωρινά στη συγκεκριμένη δομή τον σύζυγό της, που δεν έπασχε από κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά είχε Αλτσχάιμερ.
«Ο λόγος, που τον πήγα ήταν ότι βρίσκονταν σε υπερένταση και, όπως λεγόταν, υπήρχε ένας πολύ καλός νευρολόγος. Ήταν Κυριακή απόγευμα και δεν υπήρχε κάποιος γιατρός εκεί. Τη Δευτέρα το πρωί μού τηλεφώνησε η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος και μου είπε ότι ο σύζυγός μου ήταν ανήσυχος τη νύχτα και ότι έπρεπε να του ρίξουν τις δυνάμεις του για να τον κρατήσουν για όσο χρειαζόταν. Κοίταξα το ρολόι μου και είδα ότι ήταν πολύ πρωί. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Αναρωτήθηκα πότε πρόλαβε να τον δει ο γιατρός. Σηκώθηκα αμέσως, πήρα ένα ταξί και πήγα στο ίδρυμα. Τον βρήκα ναρκωμένο. Όταν ρώτησα την ιδιοκτήτρια εάν τον είχε δει γιατρός, μου απάντησε: "Ε, βέβαια, του κεφαλιού μας κάνουμε;"», αναφέρει.

«Τον βρήκα να ψήνεται στον πυρετό και ήταν σε κώμα»

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως της είπαν ότι ο σύζυγός της είχε και ψυχολογικά προβλήματα, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε ξυπνήσει.
«Στις 11/08/09 ξαναπήγα στο ίδρυμα. Ο σύζυγός μου δεν κοιμόταν, αλλά σηκώθηκε τρεκλίζοντας. Και τις επόμενες δύο ημέρες που πήγα ο σύζυγός μου ήταν στην ίδια κατάσταση. Γιατρό μέχρι τότε δεν είδα. Στη συνέχεια έπεσε σε κώμα από τις 13/08 περίπου. Τότε ήρθε ένας γιατρός, τον ρώτησα, αφού πήγα στο γραφείο του, ποια ήταν η κατάσταση του συζύγου μου. Με ρώτησε εάν είχε ψυχολογικά προβλήματα. Μου είπε να κάνω υπομονή τρεις ημέρες και ότι θα ήταν τελείως καλά. Όταν ξαναπήγα στο ίδρυμα, τον βρήκα να ψήνεται στον πυρετό και ήταν σε κώμα», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια (στις 21/08/09), ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων σε κωματώδη κατάσταση, τελείως αφυδατωμένος και σκελετωμένος, πληγιασμένος και τρυπημένος.

«Μου είπαν ότι ήταν πολύ βαριά και ότι είχε πνευμονική λοίμωξη. Ο σύζυγός μου πέθανε στις 26/09/10, αφού τον είχα μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική. Στο ίδρυμα γιατρός νευρολόγος-ψυχίατρος ήταν ο κ. Μ», καταλήγει.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως είχε απορριφθεί το αίτημα αδειοδότησης του γηροκομείου, καθώς στην αυτοψία είχαν διαπιστωθεί 28 σοβαρές παρατυπίες,
«Τα φάρμακα των ασθενών είναι διασκορπισμένα σε WC, αποθήκες – χώρους εντελώς ακατάλληλους, με συνθήκες επικίνδυνες για τη φύλαξή τους», «η λινοθήκη έχει τροποποιηθεί σε αποθήκη τροφίμων και μέσα στο ψυγείο βρέθηκαν αλλοιωμένα τρόφιμα, επίσης υπήρχαν κατεψυγμένα κρέατα χωρίς ενδείξεις, ημερομηνίες παραγωγής – λήξης – προέλευσης», «το λουτρό των ασθενών έχει μετατραπεί σε αποθήκη και χώρο φύλαξης φαρμάκων», «στον ίδιο χώρο» -δηλαδή τα αποδυτήρια προσωπικού- «φυλάσσονται είδη καθαριότητας και είδη προσωπικής καθαριότητας (ξυραφάκια χρησιμοποιημένα, βούρτσες, και όχι στα ατομικά συρτάρια στα δωμάτια των ασθενών, με προφανές τους δυνητικούς κινδύνους», σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική έκθεση.
Επίσης στην ίδια αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμιδίων έχει μετατραπεί σε αποθήκη όπου φυλάσσονται σε άσχημη κατάσταση τα ρούχα των ασθενών», «σε κανένα WC ασθενών δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες μπάρες στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες», «ο νεκροθάλαμος έχει μετατραπεί σε χώρο άπλυτων και δεν υφίσταται», «στη γενική αποθήκη υπάρχουν ρούχα άπλυτα και σε κακή υγιεινή» και «τα ρούχα των ασθενών είναι απλωμένα στο ημιτελές, παράνομο κτίριο».
Παράλληλα,, το γραφείο της Κοινωνικής Λειτουργού και ο κοιτώνας του προσωπικού δεν υπήρχαν, καθώς είχαν μετατραπεί σε δωμάτια για τους ηλικιωμένους, ενώ το γραφείο γιατρού σε γραφείο προσωπικού και φύλαξης φαρμάκων.
Μέσα σε όλα, οι εργαζόμενοι δεν είχαν βιβλιάρια υγείας και «η υπεύθυνη αρνήθηκε να δώσει στοιχεία συγγενών» για να τους ειδοποιήσει η Υπηρεσία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας της.
Ενώ ωστόσο η απόφαση αναστολής λειτουργίας του γηροκομείο υπογράφτηκε στις 03/05/10, στις 17/07, ο τότε Νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, επέβαλε πρόστιμο ύψους 14.673,51 ευρώ, καθώς η Μονάδα συνέχιζε τη λειτουργία της.
Στις 30/08/11 δόθηκε τελικά άδεια λειτουργίας, αφού διαπιστώθηκε ότι καμιά αντίστοιχη υποδομή στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έμεναν εκεί…

Ο «απύρετος» με… 41 πυρετό

Σύμφωνα με μια άλλη καταγγελία, στις 26/06/20, η κόρη ενός ηλικιωμένου, η κατάσταση του οποίου είχε επιδεινωθεί δραματικά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κάλεσε με δική της πρωτοβουλία το ασθενοφόρο για να μεταφερθεί ο πατέρας της στο Νοσοκομείο Χανίων.
Βάσει του παραπεμπτικού από τη δομή το οποίο υπέγραψε ένας νοσηλευτής εκ μέρους του γιατρού, ο ηλικιωμένος ήταν απύρετος (36.1), ενώ το οξυγόνο του ήταν στο 97% (απόλυτη αναπνευστική επάρκεια). Ο διασώστης ωστόσο διαπίστωσε ότι ο ηλικιωμένος όχι μόνο «ψηνόταν» στον πυρετό (41), αλλά το οξυγόνο του ήταν πολύ χαμηλό.
Τελικά είχε προσβληθεί από υποστατική πνευμονία, μη καθορισμένη…
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά