Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πέτρος Γαϊτάνος στο Sputnik: Όλα είναι θέλημα Θεού, δυνητικά και η πανδημία - Ψέλνω παντού

Ο Πέτρος Γαϊτάνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Βρείτε μας
Ο ραψωδός της Μεγάλης Βδομάδας μίλησε στο Sputnik για τη σχέση του με τον Θεό, τους ψαλμούς, τη διαφήμιση στο Jumbo και τη δημόσια συγγνώμη του, επειδή υποστήριξε τη Χρυσή Αυγή.
«Όλα είναι ένα θέλημα Θεού. Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε τόσο πολύ στον τύπο, αλλά στην ουσία. Σκεφτείτε ότι φέτος ήταν τελείως κλειστοί οι ναοί. Κάποιος λόγος υπάρχει που γίνονται όλα αυτά και είναι θέλημα Θεού» μας λέει, σχολιάζοντας τη δύσκολη παρούσα φάση ο εθνικός μας ψάλτης και «ραψωδός της Μεγάλης Βδομάδας» Πέτρος Γαϊτάνος, που πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα όχι μονάχα γιατί οι πάντες ανατρέχουν στο μοναδικό τρόπο που ερμηνεύει τους Ψαλμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη δημοσίως, επειδή υποστήριζε την εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή.
«Ήταν λάθος αυτά που είχα πει. Δεν ανήκω και σε μία τέτοια νοοτροπία. Αυτή η παρεξήγηση πρέπει να τελειώσει» μας επαναλαμβάνει.
«Ψέλνω παντού, παντού! Παντού για μένα είναι Θεός! Μπορεί να κάνω μπάνιο στη θάλασσα και να ψέλνω. Μπορεί να βρίσκομαι σε μια σε μια γιορτή και εσωτερικά να ψέλνω και στον δρόμο» μας αποκαλύπτει, προσθέτοντας «όταν ψάλλω είναι σαν να είναι ο απόηχος όλης μου της ζωής».
Ψήσιμο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.04.2021
Ελλάδα
13033: Ο κωδικός SMS για το τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα
Μπορεί να μην ψέλνει ζωντανά αυτές τις μέρες, αλλά τη Μεγάλη Πέμπτη στις 23:30, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 21:30, και την Κυριακή της Ανάστασης στις 14:00 έχει μαγνητοσκοπήσει τρία προγράμματα στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που θα προβληθούν εφάπαξ από τη σελίδα του youtube και του facebook της Περιφέρειας, με αναγνώστη τον Κω/νο Γιαλίνη, συνοδεία της Βυζαντινής Χορωδίας Μελίρρυτον.
Το πρόγραμμα έχει κείμενα των Ευαγγελίων και ύμνους των ανάλογων ημερών. Την πρώτη μέρα με τον τίτλο Πορεία στο Θείο Πάθος ερμηνεύει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, την Παρασκευή τον Επιτάφιο Θρήνο και την Κυριακή ύμνους της Ανάστασης.
Οι συναυλίες αυτές και των τριών ημερών θα έχουν και ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, κάτι που ο ίδιος ζήτησε και ίσως γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Όλη η συνέντευξη του Πέτρου Γαϊτάνου

-Δεύτερο Πάσχα με lockdown, κύριε Γαϊτάνο. Κανείς δεν το περίμενε!
Ναι. Θεωρώ πως πρέπει διαχειριζόμαστε τα πράγματα με έναν τρόπο ώστε να κατευθυνόμαστε προς το καλό και να συντονίζουμε τη ζωή μας προς την ουσιαστική μετάνοιά μας.
-Η πανδημία και τα lockdown συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση; Ή μας αποσυντόνισαν πλήρως;
Έχω την αίσθηση πάντα πως οτιδήποτε γίνεται κρίνεται σε σχέση με το πώς το διαχειριζόμαστε. Δεν έχω πλήρη άποψη, γιατί δεν είναι πολλές οι επικοινωνίες που έχουμε πλέον με τον κόσμο. Κάποιοι άνθρωποι το διαχειρίζονται χειρότερα το lockdown και κάποιοι καλύτερα. Είναι θέμα διάθεσης.
-Εσείς πώς βιώσατε, πώς διαχειριστήκατε την κρίση, τον εγκλεισμό αυτή την περίοδο; Σας έλειψε η επαφή με τον κόσμο;
Όχι ιδιαίτερα! Έχω την αίσθηση ότι τη διαχειρίστηκα με περισσότερη αυτογνωσία και συναίσθηση της αδυναμίας που έχουμε οι άνθρωποι. Όταν τη συνειδητοποιήσουμε και τη διαχειριστούμε πιο σωστά αυτή την αδυναμία μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί.
-Αυτή είναι μια δοκιμασία είχε λόγο που ήρθε τη στιγμή που ήρθε;
Για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πιστός προς το Θεό όλα τα πράγματα είναι θέλημα θεού και γίνονται για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.
-Εννοείτε και η πανδημία;
Ναι. Όλα είναι θέλημα Θεού, δυνητικά και η πανδημία.
-Έχετε ταυτιστεί με τις βυζαντινές ψαλμωδίες. Η σχέση σας με το συγκεκριμένο μουσικό είδος σε ποια ηλικία ξεκινάει; Πότε παίρνετε την απόφαση ότι δεν θα τελειώσετε την Γεωπονική, αλλά θα αφοσιωθείτε στη βυζαντινή μουσική;
Με το που τέλειωσα το σχολείο, ξεκίνησα και τη Γεωπονική και το Ελληνικό Ωδείο, για να σπουδάζω βυζαντινή μουσική. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ. Κι έτσι όταν το 91 πήρα το πτυχίο, με δάσκαλο τον Μανώλη Χατζημάρκο, έγινε πιο συγκεκριμένο.
-Ως παιδί πηγαίνατε στην εκκλησία, μεγαλώσατε με τις βυζαντινές ψαλμωδίες;
Όχι τόσο πολύ. Εκκλησιαζόμουν, έψελνα ενίοτε, αλλά δεν ήμουνα το παιδί που ασχολούνταν αφοσιωμένα στο αναλόγιο της εκκλησίας.
-Την πίστη την έχετε από παιδί;
Ναι.
-Δεν σκεφτήκατε ποτέ να γίνετε ιερέας ή μοναχός;
Δεν το σκέφτηκα, γιατί αισθάνομαι ως πιστός, ότι για να αποφασίσω κάτι τέτοιο θα πρέπει να προκύψει καρδιακά, θα πρέπει να αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος να το κάνω. Μέχρι τώρα δεν αισθάνθηκα κάτι τέτοιο.
-Οι βυζαντινοί ύμνοι χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια καλή φωνή; Πρέπει να έχει πίστη ο ερμηνευτής τους;
Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι η πίστη.
-Δηλαδή, ένας ψάλτης που δεν πιστεύει, δεν δύναται να τους ερμηνεύσει;
Ένας άνθρωπος που δεν είναι πιστός δεν αντιλαμβάνεται την ουσία τους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταγίνονται γύρω από τα πνευματικά και την πνευματική καλλιτεχνία και δεν έχουν σχέση με το πνεύμα του Θεού. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν κάνουν κάτι απλώς καλλιτεχνικά.
-Αυτό δεν αρκεί, δηλαδή;
Η αξία του πράγματος δεν είναι αυτή η οποία προκύπτει καλλιτεχνικά, αλλά πνευματικά. Αν από την άλλη, αν δεν διαθέτεις ταλέντο, δεν αρκεί να είσαι πιστός. Αν είσαι πιστός εκκλησιάζεσαι κι έχεις απλώς σχέση με τα πνευματικά.
-Στην εποχή μας τι βλέπετε να υπερισχύει στην ψαλτική;
Στην εποχή μας βλέπω, και ίσως και αιωνίως συμβαίνει, οι άνθρωποι που καταγίνονται με τα πνευματικά θέματα να μην έχουν αυτά ως πραγματικό στόχο τους.
-Έχετε δοκιμαστεί και στα λαϊκά και στα σμυρναίικα και στα ρεμπέτικα. Πιστεύετε παρ' όλα αυτά ότι είστε αυτό που θα λέγαμε προορισμένος για τη βυζαντινή μουσική;
Μάλλον. Γιατί και το είναι μου είναι πολύ μέσα σε αυτό! Και είναι η βαθύτερη και σημαντικότερη αξία που έχω μέσα μου και αντίληψη και στόχος.
-Αισθάνεστε ψυχική ανάταση όταν ψέλνετε;
Δεν ξέρω να σας το πω με μια λέξη. Δεν θα έλεγα ανάταση. Όταν ψάλλω είναι σαν να είναι ο απόηχος όλης μου της ζωής. Δεν προκύπτει η προσευχή τότε. Όλη μου η ζωή είναι μέσα σε αυτό. Κάποιες φορές την ώρα που ψέλνω γίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερη πνευματική αίσθηση. Οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μου μπορεί να έχω μέσα μου μια πνευματική πληροφορία και εμπειρία, που δεν εξαρτώνται από την κοσμική συμπεριφορά. Δεν με επηρεάζει τόσο πολύ πνευματικά η στιγμή που κοσμικά θα βρεθώ σε έναν ναό να κάνω μια συναυλία ή να ψάλλω σε ένα αναλόγιο, σε μια ακολουθία.
-Όλο αυτό το διάστημα αισθάνεστε την ανάγκη να ψέλνετε στο σπίτι σας;
Εγώ ψέλνω πολύ συχνά παντού.
-Όταν λέτε παντού τι εννοείτε;
Όπου μπορείτε να φανταστείτε έχω ψάλει.
-Δηλαδή;
Παντού, παντού! Παντού για μένα είναι Θεός! Μπορεί να κάνω μπάνιο στη θάλασσα και να ψέλνω. Μπορεί να βρίσκομαι σε μια σε μια γιορτή και εσωτερικά να ψέλνω και στον δρόμο.
-Υπάρχει κι άλλος δρόμος στην ερμηνεία των βυζαντινών ύμνων; Κάθε φορά προχωρά, βαθαίνει η ερμηνεία, μπορείτε κι ανακαλύπτετε κάτι νέο;
Ω βέβαια! Είναι τόσο βαθύ, τόσο μεγάλο και τόσο ουράνιο αυτό που λέγεται εκκλησιαστική μουσική και ποίηση και μάλιστα η λατρευτική, όπου κανείς δεν μπορεί να πει ότι τη γνωρίζει κι αυτό που κάνει το κάνει ωραία. Πιάνει κάποιες ψυχές αυτό που κάνει καθένας και πιθανών βοηθιούνται κάποιοι άνθρωποι. Είναι μια επικοινωνία όπου δεν μπορείς να πεις συγκεκριμένα πράγματα, μόνο χονδρικά «αυτός είναι καλός ψάλτης», «αυτός είναι μέτριος». Αλλά από τους καλούς ερμηνευτές ύμνων θα έλεγα ότι καθένας είναι ένα λουλούδι κι όλοι μαζί είμαστε μέσα σε έναν κήπο όπου καθένας έχει ένα ταλέντο από το Θεό που διαχειρίζεται κι έχει ένα δικό του ρόλο. Από εκεί και πέρα ο Θεός μόνο ξέρει!
-Από το Θεό σας δόθηκε το ταλέντο σας;
Ε μα βέβαια. Υπάρχει κάτι που να μην δίνεται από αυτόν; Τα πάντα!
-Ανατρέχετε διαρκώς στις Γραφές και στους Άγιους Πατέρες;
Μόνο σε αυτές!
-Δεν διαβάζετε άλλα κείμενα;
Δεν μου προκαλούν ενδιαφέρον. Μπορεί να διαβάσω και κάποια βιβλία που έχουν σχέση με την υγεία του σώματος, που έχουν σχέση με τη δουλειά μου, καλλιτεχνικά βιβλία, ποίηση. Πράγματα γύρω από τις τέχνες μου, το λόγο και τη μουσική, πράγματα που έχουν σχέση με τη ζωή μου, αλλά φτιάχνοντας μια ποιότητα κι έναν σεβασμό σε αυτό που έχω.
-Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;
Στην υγεία μου. Δεν διαβάζω μυθιστορήματα. Έχω διαβάσει, αλλά δεν τα πολυεπιλέγω.
-Είναι αλήθεια ότι στο αυτοκίνητό σας στις διακοπές και στα ταξίδια σας ακούτε πάντα βυζαντινές ψαλμωδίες;
Το κάνω και αυτό. Μα αφού σε κάθε στιγμή της ζωής μου υπάρχει ο Θεός παντού. Όλα μιλούν για τον Θεό. Είτε ακούσω είτε δεν ακούσω ψαλμούς. Το είναι μου πάντα είναι συντονισμένο κι αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω ως παρουσία Θεού.
-Θεωρείτε δυστυχείς όσους δεν μπορούν να δουν αυτή την παρουσία και δεν πιστεύουν στο Θείο;
Δεν μπορώ να το πω αυτό. Δεν μπορώ να κρίνω. Έχω μια πληροφορία κι αυτό το πράγμα δεν με κρίνει ως εκλεκτό. Αυτό που μπορώ να διακρίνω είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον Τριαδικό Θεό χάνουν. Είναι μια έλλειψη γι’ αυτούς. Κι αυτό με λυπεί, με κάνει να τους συμπονώ.
-Εσείς έχετε φίλους οι οποίοι δεν πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό; Μπορούν να είναι φίλοι σας άνθρωποι δίχως πίστη;
Νομίζω πως ναι. Γενικώς, με έλκουν στη ζωή μου οι άνθρωποι που έχουν πίστη. Φίλους δεν έχω που να μισούν τον Χριστό. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω μια τέτοια φιλία. Όμως άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι τόσο μέσα στην Εκκλησία και δεν αντιλαμβάνονται με τόση θέρμη τα πνευματικά πράγματα, υπάρχουν στη ζωή μου. Όπως λέει κι ο Παύλος στην Προς Ρωμαίους επιστολή του, πώς θα κριθούν οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν, που δεν είναι Χριστιανοί; Αυτοί λοιπόν οι οποίοι γνωρίζουν τον νόμο του Χριστιανισμού θα κριθούν βάσει αυτού. Και οι άλλοι με βάση τη συνείδησή τους. Οι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι μπορεί να μην είναι τόσο πολύ της εκκλησίας έχουν την ελευθερία να μπορούν να επιλέγουν το καλό χωρίς να το κάνουν τόσο συνειδητά, τόσο συγκεκριμένα. Έχουνε καλά στοιχεία πολλοί άνθρωποι, που δεν είναι τόσο συχνοί επισκέπτες στις εκκλησίες και δεν έχουν συντονίσει τόσο πολύ τη συχνότητά τους με το Θεό. Προσπαθώ να δίνω αυτό τον χώρο και αυτήν την ελευθερία αφού τη δίνει ο ίδιος ο Θεός και η Εκκλησία μας.
Ξέρετε, οι άνθρωποι που είναι γύρω μας δεν μπορούν να είναι ιδανικοί γιατί δεν είμαστε κι εμείς. Με κάποιους φίλους μου που δεν είναι της εκκλησίας δεν μπορώ να μοιραστώ το κομμάτι το πνευματικό, αλλά κρατώ τα καλά στοιχεία που έχουν ως άνθρωποι και προσπαθώ να διατηρώ τη σχέση μου μαζί τους ως φίλο έτσι με τα δικά τους πολύτιμα αγαθά που εντέλει ο Θεός τα κρίνει κι όχι εγώ.
-Έχει κλονιστεί η πίστη σας ποτέ;
Ώστε να την αμφισβητώ; Όχι, ποτέ! Μόνο μπορεί να αδυνατίζει και να γίνεται λιγότερη, οπότε έρχομαι σε αδυναμία.
-Στο προηγούμενο lockdown είχατε δηλώσει ότι πονάτε που δεν μπορείτε να εκκλησιαστείτε τη Μεγάλη Βδομάδα. Πώς ακριβώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με την Εκκλησία;
Ευτυχώς αυτό φέτος δεν ισχύει. Όλη η ζωή μου είναι ενταγμένη μέσα στην παράδοση και τα προγράμματα, την έκφραση της Εκκλησίας του Χριστού! Εκεί μέσα ανήκω, μέσα σε αυτή βρίσκομαι και με αυτή ταξιδεύω.
-Έχετε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο;
Γνωριζόμαστε χρόνια πολλά, προτού γίνει Αρχιεπίσκοπος. Μάλιστα, μου είχε κάνει απονομή Χρυσών Δίσκων, πριν από 11 χρόνια, γιατί αυτοί οι δίσκοι έχουν φτάσει τα δύο εκατομμύρια πωλήσεις.
Ανάσταση, Θεσσαλονίκ, 19 Απριλίου 2020. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Ελλάδα
Ένα ασυνήθιστο Πάσχα στο "Ελληνικό Παιδικό Χωριό": Πώς θα γιορτάσουν φέτος τα παιδιά χωρίς γονείς
-Το περιμένατε ότι θα γίνονταν Χρυσοί δίσκοι με βυζαντινές ψαλμωδίες;
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Έχει προκύψει.
-Τον Αρχιεπίσκοπο πώς θα το περιγράφατε ως άνθρωπο;
Με τη δική μου ματιά θα έλεγα πως είναι ένα ικανός ιεράρχης, ένας άνθρωπος που έχει μια σοφία, μια απλότητα και θα έλεγα ότι κατά πολύ έχει και το χάρισμα της διάκρισης.
-Ο τρόπος που αντιμετώπισε την πανδημία ήταν ο ορθός;
Ναι.
-Είστε ικανοποιημένος που θα κάνουμε Ανάσταση στις 9 το βράδυ και σε πολλές εκκλησίες ενδέχεται να μην φτάσει το Άγιο Φως;
Εγώ προσωπικά δεν στενοχωριέμαι γιατί και η Αναστάσιμη Ακολουθία θα γίνει και θα μεταλάβω και θα παρακολουθήσω την Ακολουθία όπως θα γίνει. Όλα είναι ένα θέλημα Θεού. Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε τόσο πολύ στον τύπο, αλλά στην ουσία. Σκεφτείτε ότι φέτος ήταν τελείως κλειστοί οι ναοί. Κάποιος λόγος υπάρχει που γίνονται όλα αυτά και είναι θέλημα Θεού.
-Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και επιστημόνων, στις δηλώσεις της κας Γιαμαρέλου ότι εν μέσω πανδημίας είναι ακίνδυνο να μεταλαμβάνεις. Αν κοινωνήσεις δεν θα κολλήσεις…;
Δυστυχώς, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πολύ λίγοι το έχουν προσεγγίσει κι έχει να κάνει με το πώς υφίστανται τα πράγματα στον αόρατο κόσμο. Η σχέση ενός ανθρώπου με τον Θεό δεν περιγράφεται ούτε αποδεικνύεται με τη νόηση και το μυαλό. Αυτά που ισχύουν μέσα στον πνευματικό κόσμο εκφράζονται και μέσα από τα Ευαγγέλια κι από όλες τις Γραφές και τους πατέρες της Εκκλησίας. Αν τα προσεγγίσει ένας άπιστος, θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε έναν κύκλο ανθρώπων που έχουν πρόβλημα στο μυαλό τους. Αυτό δυστυχώς δεν το έχουν καταλάβει πολλοί άνθρωποι γύρω μας. Νομίζουν ότι η πίστη του Χριστού είναι μια αφηρημένη αγάπη, μια αγαπολογία. Ο Χριστιανισμός έχει συγκεκριμένους κανόνες, είναι συγκεκριμένα αυτά που έχει δώσει ως εντολές ο Χριστός μας, είναι πολύ συγκεκριμένος ο λόγος των πατέρων και υπάρχει μέσα στην αιωνιότητα η Χριστιανική εκκλησία. Κατ’ αυτή την έννοια, δεν ξέρω πόσο ωφελεί κανείς να καταγίνεται με κάτι το οποίο δεν εξηγείται. Ένας ο οποίος δεν έχει γευτεί Χριστό πώς μπορεί να καταλάβει τον Χριστό; Αιωνίως η Θεία Κοινωνία δεν υπήρξε εμπόδιο ούτε αποδείχτηκε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Η Θεία Κοινωνία είναι το ίδιο σώμα κι αίμα του Χριστού με τον καθαγιασμό των τιμίων δώρων. Φαίνονται παλαβά όλα αυτά στον άνθρωπο που δεν είναι πιστός. Επειδή όμως ζούμε σε μια κοινωνία κτιστή κι επειδή πεθαίνουμε κι επειδή υπάρχει λογική και μια σχετικότητα στη ζωή μας αυτή, θα πρέπει να σεβόμαστε και όσους αντιμετωπίζουμε μέσα από την άκτιστη προσέγγιση τα θέματα αυτά τα κοινωνικά. Τα εκκλησιαστικά θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με μια κατανόηση.
-Τι εννοείτε ακριβώς;
Αυτός που δεν μπορεί να αντιληφθεί το άγιο και το υπέρλογο, μπορεί να νιώθει ανασφάλεια με τη Θεία Κοινωνία. Είμαι από αυτούς που κατανοούν και τη μια και την άλλη πλευρά. Η πίστη είναι πέρα από τη λογική και πέρα από τον κόσμο. Να μην αναστατώνονται οι μη πιστοί και οι πιστοί πρέπει να είναι πιο κατανοητικοί και αγαπητικοί και λιγότερο αντιδραστικοί προς αυτούς που μπορεί να εκφράζονται και άσχημα ή σκληρά απέναντί τους.
-Πέρσι γινόταν κλεφτοπόλεμος κανονικός για να μεταλάβουν οι πιστοί σε ταράτσες, σπίτια, μπαίνοντας από πίσω πόρτες κ.λπ. Δεν ήταν μια αμήχανη στιγμή για την Εκκλησία;
Υπάρχουν δυο ματιές σε αυτό, όπως υπάρχουν παντού και πάντα. Η μια είναι των πιστών που το κάνουν με αγαθή ορμή γιατί ο Θεός είναι για αυτούς τα πάντα. Η άλλη ενός άπιστου βλέπει σε αυτό κάτι που δεν τον αναπαύει.
-Μεταλάβατε κι εσείς εκείνη την περίοδο;
Αν θυμάμαι καλά, ναι.
-Επικοινωνείτε με το ορατό ή με το αόρατο περισσότερο;
Έχω την εντύπωση με το αόρατο.
-Η επικαιρότητα σας ενδιαφέρει; Την παρακολουθείτε;
Όχι πολύ. Επειδή είναι μια κατάσταση λίγο κοσμική και έχει πάρα πολύ πληροφορία, κι εγώ δεν θέλω να σκοτίζω το μυαλό μου με τόσες πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες, ενημερώνομαι και προσλαμβάνω τις βασικές πληροφορίες της εξέλιξης της πανδημίας μόνο.
Ζαχαροπλαστείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Ελλάδα
"Χαμόγελα" στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας λόγω Πάσχα: Ποια γλυκά είναι στην κορυφή των προτιμήσεων
-Η πίστη σας, η σχέση σας με το Θεό σας επιτρέπει να έχετε φιλοδοξία;
Αυτή είναι μια πολύ ωραία ερώτηση. Φιλόδοξος είναι αυτός που έχει φιλική διάθεση προς τη δόξα. Είμαι φιλόδοξος προς τη δόξα του Θεού, όχι τόσο προς τη δόξα των ανθρώπων.
-Το μήνυμα της Ανάστασης, εν μέσω τέτοιου θανατικού, εν μέσω εκατομβών, αποκτά νέο νόημα φέτος;
Σίγουρα είναι ένα χάδι. Κι ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη αυτό λέει. Όταν θα συμβαίνουν όχι απλά πανδημίες, αλλά κοσμογονικά γεγονότα στο σύμπαν οι άνθρωποι αντί να μετανοούν θα βρίζουν τον Θεό. Μην πολυσυγκινείστε από μια μικρή πανδημία που συμβαίνει τώρα! Οι άνθρωποι που δεν θέλουν τον Χριστό δεν θα τον θέλουν ποτέ. Ακόμη και μπροστά στο βήμα του στην τελική κρίση. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούμε εύκολα να μετανοήσουμε. Αν δεν έχει ο άνθρωπος γεύση Χριστού από αυτή τη ζωή, δεν θα συναντήσει τον Χριστό μετά. Έτσι κι εγώ δεν πιστεύω ότι στην πανδημία που χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους, οι άνθρωποι που δεν έχουν κλίση στο Χριστό θα πολυσυγκινηθούν από αυτό. Το μήνυμα της Ανάστασης, αν μπορούμε να το πούμε, είναι η ελπίδα της κοινής Ανάστασης όλων.
-Πάντα αναρωτιόμουν πώς σας έπεισαν να κάνετε την πασχαλινή διαφήμιση για γνωστό παιχνιδάδικο. Για ποιο λόγο την κάνατε;
Γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν μια ωραία ευκαιρία να δει ο κόσμος ότι είμαι ένας άνθρωπος πιο χαλαρός. Ήταν ένα πράγμα πολύ όμορφο αυτό που έγινε και πραγματικά κάποιοι άνθρωποι το χάρηκαν και γνώρισαν έναν Πέτρο καλύτερα. Έναν Πέτρο που έχει και χιούμορ και είναι πιο χαλαρός και δεν αντιμετωπίζει τα πράγματα με μια αυστηρή τυπικότητα προς τους άλλους και ότι η ενασχόλησή μου με τα πνευματικά και τη βυζαντινή μουσική δεν γίνεται γιατί υπολογίζω τον εαυτό μου για τόσο σπουδαίο.
-Όλοι θεωρούσαν μέχρι πρότινος, που προβήκατε σε κάποιες διευκρινίσεις προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι υπερασπιζόσασταν μια οργάνωση που το δικαστήριο έκλεισε στη φυλακή με την ετυμηγορία ότι είναι εγκληματική, την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Είχατε πλανηθεί, όντως;
Ναι. Ζήτησα συγγνώμη, παρόλο που δεν έχω καμία σχέση με αυτή. Ήταν λάθος αυτά που είχα πει. Δεν ανήκω και σε μία τέτοια νοοτροπία. Αυτή η παρεξήγηση πρέπει να τελειώσει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά