Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πιστοποιητικό για την COVID-19: "Πράσινο φως" από το Ευρωκοινοβούλιο για ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ

© SputnikΤουρίστες στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη
Τουρίστες στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Βρείτε μας
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το "νέο πιστοποιητικό της Ένωσης για τον κορονοϊό" που θα δίνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός ΕΕ χωρίς διακρίσεις, θα πρέπει να εφαρμοστούν το πολύ για έναν χρόνο.
Σε συμφωνία κατέληξαν στο Ευρωκοινοβούλιο για τους κανόνες που θα αφορούν το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, και οι οποίοι θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.
Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ενέκρινε την Πέμπτη (29/04) την διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρά την πανδημία.

Τι θα βεβαιώνει το έγγραφο

Το έγγραφο, που θα μπορεί να διατίθεται είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο:
Είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν.
Είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.
Επισημαίνεται όμως ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Η νομοθετική πρόταση που αφορά τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το πρωί.
Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Χωρίς περιορισμούς οι κάτοχοι του πιστοποιητικού

Όπως επισημαίνεται, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».
Μια γυναίκα σε αεροδρόμιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.04.2021
Κόσμος
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι θα περιλαμβάνει το "πράσινο διαβατήριο" που σχεδιάζει η ΕΕ

Οι υποχρεώσεις των χωρών

Το Κοινοβούλιο έχει σαν στόχο να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη-μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.
Τα κράτη-μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ("EMA") εμβόλια στην ΕΕ (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.
Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Στο επίκεντρο η προστασία των προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο.
Αναφορικά με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά, τονίζεται ότι αυτά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.
Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Ανησυχία για την διαδικασία παράδοσης των εμβολίων

Οι ευρωβουλευτές, αναφέρθηκαν επίσης στην διάθεση των εμβολίων, λέγοντας ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού πρέπει:
Να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα.
Να διατίθενται σε προσιτές τιμές.
Να κατανέμονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, διατυπώνουν ανησυχίες για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και παράδοσης.

Στόχος του νέου πιστοποιητικού

Ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ από τους Ισπανούς Σοσιαλιστές, επισήμανε ότι με το πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19 πρέπει «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη ζώνη Σένγκεν, ενώ συνεχίζουμε παράλληλα τον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας».

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να συντονίζουν την αντίδρασή τους με ασφαλή τρόπο και να διασφαλίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ. Τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, σε όλους τους πολίτες. Τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς αφού τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά