Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κίσινγκερ: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αποφύγουν μια ανοιχτή διαμάχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

© AP Photo / Robert BumstedΧένρι Κίσσινγκερ
Χένρι Κίσσινγκερ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.04.2021
Οι δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη έρχονται εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία χρόνια, ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω εντάσεις.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφύγουν έναν ανοιχτό τεχνολογικό ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στη «Die Welt» αυτήν την εβδομάδα.
Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος κάλεσε τις κυβερνήσεις να εμποδίσουν την άνοδο της Κίνας διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
«Είναι συναρπαστικό όχι μόνο οικονομικά, αλλά και φιλοσοφικά, γιατί θα αλλάξει τη φύση της ανθρώπινης σκέψης για την πραγματικότητα, πράγμα που θα μας επηρεάσει όλους» λέει ο Κίσινγκερ τονίζοντας το ενδιαφέρον του για τη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν ένα «υψηλό επίπεδο» όσον αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία, προσθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητο ότι το Πεκίνο θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια και σε αυτόν τον τομέα.
Σημαία της Κίνας στη Σαγκάη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.04.2021
Κόσμος
Κίνα: Ο ανταγωνισμός είναι φυσικός, αλλά δεν θα πρέπει να μοιάζει με αγώνα πάλης
«Ενώ και οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν τη θεωρητική ικανότητα να κερδίσουν, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιλέγει να το κάνει, πρέπει να την περιορίσουν με κάποιο είδος αμοιβαίας κατανόησης. Πρέπει να προσπαθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί η εναλλακτική λύση μιας ανοιχτής εξαντλητικής σύγκρουσης καταστέλλει τη φαντασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πάντα να έχουν επαρκή άμυνα. Ωστόσο, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, πρέπει επίσης να λειτουργεί και η συνύπαρξη» πρόσθεσε.
Παράλληλα εκτίμησε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη θεωρεί την Κίνα ως «εγγενή εχθρό» και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παρά ταύτα σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συναντούσε τη «μέγιστη» αντίσταση από πλευράς του Πεκίνου.
«Το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε δεν είναι μόνο η αποτροπή της κινεζικής ηγεμονίας, αλλά το να κατανοήσουμε ότι αν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο -που πρέπει-, παραμένει η ανάγκη συνύπαρξης με μια χώρα αυτού του μεγέθους» τόνισε.
Ο Λευκός Οίκος εν μέσω των αμερικανικών εκλογών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.03.2021
Κόσμος
ΗΠΑ: Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριες απειλές
Ο Κίσινγκερ έκανε λόγο επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και τόνισε ότι ενδεχόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο «θα "μειώσουν" την Ευρώπη σε ένα προσάρτημα της Ευρασίας».
«Εάν η Ευρώπη ακολουθήσει μια πολιτική που εκμεταλλεύεται την αμερικανοκινεζική διαφωνία, θα κάνει τις αντιπαραθέσεις πιο έντονες και τις κρίσεις ακόμη πιο έντονες. Δεν είμαι υπέρ μιας σταυροφορίας εναντίον της Κίνας, αλλά είμαι υπέρ της ανάπτυξης μιας κοινής στρατηγικής κατανόησης, έτσι ώστε η κατάσταση να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала