Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς η Πορτογαλία έγινε η χώρα με τα λιγότερα νέα κρούσματα στην ΕΕ και πέρασε 24ωρο με μηδέν νεκρούς

© Andre PennerCOVID-19 patient
COVID-19 patient  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.04.2021
Βρείτε μας
Η Πορτογαλία φαίνεται πως ανακάμπτει μετά τη μεγάλη υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό.
Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους. Την Κυριακή 25 Απριλίου δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από τον κορονοϊό, κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά τον περασμένο Αύγουστο.
Γιατροί εξηγούν στο Sputnik τους λόγους που οδήγησαν στην ανάκαμψη της χώρας.
Σύμφωνα με την προτελευταία έκθεση που κυκλοφόρησε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες, η Πορτογαλία κατέγραψε 75 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανά 100.000 άτομα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 82 κρούσματα ανά 100.000 άτομα και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία με 108. Ακολουθούν η Μάλτα με 145 και η Δανία με 164.
Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 στην Πορτογαλία τις τελευταίες 14 ημέρες παρατηρήθηκε μεταξύ ατόμων ηλικίας από 25 έως 49 ετών, με 93 κρούσματα ανά 100.000 άτομα. Τα στοιχεία για τις άλλες ηλιακές ομάδες είναι τα εξής: νεαροί ηλικίας από 15 έως 24 ετών (86), παιδιά κάτω των 15 ετών (83), ενήλικες ηλικίας από 50 έως 64 ετών (62), ηλικιωμένοι ηλικίας από 65 έως 79 ετών (44) και άνω των 80 ετών (32).
Εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.04.2021
Κόσμος
AstraZeneca: Η Πορτογαλία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου στους κάτω των 60
Τον Φεβρουάριο, η Πορτογαλία κατέγραψε 1.190 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες. Τότε ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τα 962 κρούσματα που κατέγραψε η Κύπρος, που σήμερα κατέχει τη χειρότερη θέση στην κατάταξη. Τι άλλαξε άραγε σε δύο μήνες εκτός από την επιβολή ενός αυστηρού lockdown;

Οι παράγοντες που εξηγούν την επιτυχία της Πορτογαλίας

Ο Μαρσέλο Τεισέιρα Μάτος, γιατρός από το Ρίο ντε Τζανέιρο ο οποίος εργάζεται στην πρώτη γραμμή με ασθενείς με COVID-19 σε δύο νοσοκομεία στη μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας, σε συνέντευξή του στο Sputnik ανέφερε μια σειρά θετικών παραγόντων, ξεκινώντας από το σχέδιο της σταδιακής εξόδου από το lockdown, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην τρίτη φάση σε περισσότερους από 278 δήμους.
«Παρακολουθώ αυτούς τους αριθμούς με ιδιαίτερη προσοχή. Και αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πραγματικά πολύ καλά οργανωμένο σταδιακά. Οι άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους, επειδή κανένας δήμος δεν θέλει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο με το κλείσιμο του εμπορίου και το lockdown. Δηλαδή, αυτό συνέβαλε αρκετά» τόνισε ο Μάτος.
Ένας άλλος παράγοντας που ανέφερε ο ειδικός είναι η ποιότητα του εμβολίου της Pfizer. Είναι το πιο διαδεδομένο εμβόλιο στην Πορτογαλία (πάνω από 1,45 εκατ. δόσεις), ακολουθεί το εμβόλιο της AstraZeneca (417.000) και της Moderna (157.000). Ο Μάτος τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer προσέφερε τη μεγαλύτερη ασφάλεια, που αντικατοπτρίζεται στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε τις αμφιβολίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) λόγω των περιπτώσεων θρομβοεμβολής.
Η Ινδία καταρρέει από την πανδημία του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Η Ινδία καταρρέει από την πανδημία του κορονοϊού
«Το (εμβόλιο) της Pfizer έχει ήδη επαινεθεί αρκετά από τους συναδέλφους μου γιατρούς. Τουλάχιστον εδώ στην Πορτογαλία δεν έχω παρατηρήσει καμία περίπτωση μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό. Υπάρχουν πολύ λίγοι θετικοί στην COVID-19, πολύ σπάνια εμφανίζεται κάποιος θετικός» εξηγεί ο Μάτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Πορτογαλίας (DGS), για παράδειγμα, την εβδομάδα μεταξύ 15 και 21 Μαρτίου, 848 ασθενείς νοσηλεύονταν με COVID-19, εκ των οποίων 194 ήταν διασωληνωμένοι. Την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ 19 και 25 Απριλίου, αυτοί οι αριθμοί μειώθηκαν κατά το ήμισυ, με 400 νοσηλευόμενους και 106 διασωληνωμένους.

Μείωση θανάτων χάρη στα εμβόλια

Ο Μάτος πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός καλύπτει τους ηλικιωμένους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πάνω από τρία εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί στην Πορτογαλία. Το 21,75% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου και το 8,10% και τις δύο. Μεταξύ των Πορτογάλων ηλικίας άνω των 80 ετών, αυτά τα ποσοστά αυξάνονται στο 91,37% και στο 58,32% αντίστοιχα.
Αυτό οδήγησε σε μείωση του αριθμού των θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Για παράδειγμα, το 2020, 4.476 άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών πέθαναν από COVID-19. Ωστόσο, μόνο τους δύο πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, ο αριθμός των θανάτων σε αυτή την ηλιακή ομάδα αυξήθηκε σε 6.138. Τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε απότομα σε 298, ενώ από 1 έως 22 Απριλίου καταγράφηκαν μόνο 48 θάνατοι. Στα γηροκομεία, οι αριθμοί μειώθηκαν από 2.435 τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε 166 τον Μάρτιο και μόνο πέντε στις πρώτες 22 ημέρες του Απριλίου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Πορτογαλία κατέχει τη δεύτερη θέση με τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων (5,92) ανά εκατομμύριο κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, πίσω από τη Δανία (4,98). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία (6,15), ενώ ακολουθούν η Φινλανδία (8,14) και η Σουηδία (12,39).
«Τα περιστατικά δεν ήταν σοβαρά και αφορούσαν περισσότερο τους νεαρούς, επειδή οι ηλικιωμένοι είχαν ήδη εμβολιαστεί. Επομένως, όπου υπήρχαν περισσότεροι θάνατοι, είχε γίνει πρόληψη σε μεγάλο βαθμό. Στα γηροκομεία ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε ουσιαστικά σχεδόν μέχρι το μηδέν μετά τον εμβολιασμό. Θεωρώ, ότι η κυβέρνηση ορθώς είχε δώσει προτεραιότητα στην πιο ευάλωτη ηλιακή ομάδα ανθρώπων, ηλικίας άνω των 80 ετών, όπου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο» κατέληξε ο Μάτος.
Εμβόλιο Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Ελλάδα
Κικίλιας: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί
Η Ναΐρ Αμαράλ, γιατρός από την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, η οποία επίσης εργάζεται στην πρώτη γραμμή κατά της COVID-19 στην Πορτογαλία, πρόσθεσε και ορισμένους άλλους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία της χώρας. Εκτός από τη βελτίωση του καιρού, με θερμοκρασίες που έφταναν στους 20 βαθμούς από τα τέλη του Φεβρουαρίου, η γιατρός επισήμανε ότι η χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε το lockdown φέτος, ακριβώς επειδή στις αρχές του 2021 στην Πορτογαλία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους στον κόσμο.
«Δεν φτάνουν όλες οι χώρες στην κορύφωση ταυτόχρονα. Όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα, οι άλλες δεν είναι. [...] Σε μας πρώτα εμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, στην κορυφή του κύματος, με τα χειρότερα αποτελέσματα. Μετά από πολλούς θανάτους, απομόνωση, αποστάσεις και αυστηρό lockdown, η Πορτογαλία πλήρωσε το τίμημα που της αναλογεί. Σήμερα, μας αξίζει λίγη ηρεμία» τόνισε η Αμαράλ.

Το 15,5% του πληθυσμού στην Πορτογαλία έχει ήδη αντισώματα

Η γιατρός στάθηκε επίσης στην ανοσία που αποκτήθηκε, είτε μετά τον εμβολιασμό είτε μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της δεύτερης φάσης της Εθνικής Ορολογικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του δρ Ρικάρντο Ζόρζε (INSA), που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 26 Απριλίου, το 15,5% του πληθυσμού της Πορτογαλίας ηλικίας από 1 έως 80 ετών έχει αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού, το 13,5% εκ των οποίων τα απόκτησαν ύστερα από τη λοίμωξη.
Μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν, το ποσοστό των ατόμων με αντισώματα ήταν 74,9%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο, στο 98,5%, εάν λάβουμε υπόψη μόνο τα άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις πριν από τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου με συνολικά 8.463 συμμετέχοντες. Στην πρώτη φάση της έρευνας, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου του 2020, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια, μόνο το 2,9% είχε αποκτήσει αντισώματα μετά τη λοίμωξη.
Мужчина в защитном костюме среди горящих погребальных костров во время массовой кремации в крематории в Нью-Дели, Индия - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.04.2021
Κόσμος
Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας
«Πιστεύω πραγματικά σε αυτό το εφόδιο, όταν δηλαδή υπάρχουν κάποιοι εμβολιασμένοι και κάποιοι άλλοι με φυσική ανοσία, που είχαν ήδη αναρρώσει από τη λοίμωξη. Αυτό μειώνει την εξάπλωση του ιού. Εάν ο καιρός είναι καλός -όσο πιο ξηρός και λιγότερο κρύος- τόσο το καλύτερο. Η Πορτογαλία έχει μεγάλες πιθανότητες για άνοιγμα το καλοκαίρι, είναι η καλύτερη εποχή για να βγαίνει κανείς έξω από το σπίτι» δήλωσε η Αμαράλ.
Ωστόσο, η γιατρός κρατάει μια επιφύλαξη σχετικά με την επάρκεια δεδομένων, επειδή στην Πορτογαλία πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ κορονοϊού. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πορτογαλία βρίσκεται στη 19η θέση, πραγματοποιώντας κάθε μέρα μόνο 2,32 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία του ECDC. Συγκριτικά, η Κύπρος, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες, ταυτόχρονα πραγματοποιεί μεγαλύτερο αριθμό τεστ: Κατά μέσο όρο 57 άτομα ανά ημέρα για κάθε 100.000 κατοίκους.
«Έχουμε πιο πολλούς θετικούς ανθρώπους απ’ ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Εάν κάποιος περιμένει ότι τα νέα περιστατικά θα σταματήσουν ή ότι σταματούν, έχει ψευδαισθήσεις. Θα αυξάνονται μέχρι που ολόκληρος ο πληθυσμός να έρθει σε επαφή με τον ιό. Είμαι όμως αισιόδοξη. Ακόμη και αν υπάρξουν κι άλλα κύματα, δεν θα είναι τόσο ισχυρά όσο το τελευταίο. Το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού» υποστήριξε η γιατρός.
Από τον Μάιο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει σκοπό να εμβολιάζει περίπου 100.000 άτομα την ημέρα για τέσσερις μήνες. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών αναμένεται να εμβολιαστούν. Από αυτή την ηλικιακή ομάδα προέρχεται το 96% των συνολικών θανάτων από την COVID-19.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά