Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ε.Ε.: Αποσύρεται πρόσθετο τροφίμων ως ύποπτο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις

CC0 / Pexels / γλυκά
γλυκά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.05.2021
Το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται σε κέικ και γλυκά, γενικότερα στη ζαχαροπλαστική, ενώ εντοπίζεται και ως πρόσθετο σε συμπληρώματα διατροφής.
Την απόσυρση του οξειδίου τιτανίου με το διακριτικό όνομα Ε171 ανακοίνωσε η ΕΕ καθώς θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις και τοξικότητα, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, που ανακοίνωσε μέσω κοινωνικών δικτύων, την εισήγησή της για την απαγόρευσή του.
Για την ώρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την επικινδυνότητά του, ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων το χαρακτηρίζει ανασφαλές.
Σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία και ύποπτο πρόκλησης μεταλλάξεων στο DNA.
Το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κέικ και γλυκά, ευρύτερα στην ζαχαροπλαστική ενώ συχνά το βρίσκουμε και ως πρόσθετο σε συμπληρώματα διατροφής.
Το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης των προϊόντων, επομένως η απόσυρσή του δεν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς δεν έχει καμία διατροφική αξία.
Ενώσεις καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια, ζητούν να εξεταστεί η επικινδυνότητά τους.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала