Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Ζωτικής σημασίας η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ένταξή σας στην ΕΕ

© Φωτογραφία : Dimitris PapamitsosΟ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.05.2021
Βρείτε μας
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τέθηκε επί τάπητος η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο τουρισμός και η διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ είχε την Πέμπτη (13/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με την ευκαιρία της συμμετοχής του Ζάεφ στο Forum των Δελφών, οι δύο ηγέτες, αφού αποτίμησαν τις σχέσεις των δύο χωρών, εξέφρασαν την επιθυμία για διεύρυνση της συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας βάσει των κανόνων και του σεβασμού στις σχέσεις καλής γειτονίας, παράλληλα με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
© Φωτογραφία : DIMITRIS PAPAMITSOSΟ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζόραν Ζάεφ έξω από το Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζόραν Ζάεφ έξω από το Μαξίμου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.05.2021
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζόραν Ζάεφ έξω από το Μαξίμου
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο κ. Μητσοτάκης, αφού καλωσόρισε τον Ζάεφ στην Αθήνα, υποστήριξε ότι «η σημερινή συνάντηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία, ειδικά στην ενέργεια, όπου πολλά και ενδιαφέροντα έργα βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας».
«Ασφαλώς θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εξελίξεις στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είναι γνωστό, πάντα με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών παραμένουν ζωτικής σημασίας, υπογράμμισε ότι αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
© Φωτογραφία : DIMITRIS PAPAMITSOSΣυνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.05.2021
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου
Από την πλευρά του ο Ζάεφ, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα, έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία ώστε να τεθούν επί τάπητος οι στενότερες οικονομικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών.
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα 200 χρόνια, τους δύο αιώνες ανεξαρτησίας της Ελλάδας, δύο αιώνες από τη συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ κατά τους εορτασμούς των 200 χρόνων και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον οικονομικό τομέα, γιατί όντως έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας. Από κοινού με την ομάδα σας εργαζόμαστε ενδελεχώς -θα σας ενημερώσω για τις θέσεις μας- καθώς υπάρχουν πολλά θετικά δεδομένα τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσουν το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε: «εσείς είστε ο κύριος γείτονάς μας, ο στρατηγικός μας εταίρος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες των θέσεών μας και βεβαίως να ζητήσω τη βοήθειά σας, κ. Πρωθυπουργέ, αλλά και του κ. Δένδια και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία».
«Γιατί νομίζω πως το 2003 η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλες τις βαλκανικές χώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», πρόσθεσε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας. Πριν από ένα μήνα γιορτάσαμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξή μας στο NATO. Τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον ουρανό μας κατά τη διάρκεια της τελετής και αυτό προκάλεσε πολύ θετικές αντιδράσεις από τους πολίτες μας», συμπλήρωσε.
© Φωτογραφία : DIMITRIS PAPAMITSOSΣυνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.05.2021
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ
Παράλληλα, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα για τουρισμό στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες της χώρας του να έρθουν για καφέ και φαγητό στη Θεσσαλονίκη.
«Αλλά υπάρχουν ασφαλώς και πολλές λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την ανάπτυξη συνεργασιών με πολλές επιχειρήσεις. Θα αναφέρω κάποιες από αυτές. Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Σήμερα το πρωί είχαμε την τελευταία σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα χρειαστεί να προσδιορίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα. Επομένως, η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή», είπε.
Καταλήγοντας, ο Ζάεφ ανέφερε ότι πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου, ενώ η χώρα του θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη.
«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Επομένως εξελισσόμαστε, ακολουθώντας το παράδειγμά σας, των χωρών της ΕΕ, και θα κλείσουμε κι εμείς τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο. Και σε αυτό το επίπεδο, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής», αποκάλυψε.
Τέλος, μία ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.
«Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις», είπε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά