Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ιόνιο: Ελπίδες για άφιξη τουριστών από… φθινόπωρο - Ποιο νησί προηγείται στις κρατήσεις

CC0 / / Το χωριό Άσσος στην Κεφαλονιά
Το χωριό Άσσος στην Κεφαλονιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.05.2021
Βρείτε μας
Αυξητική τάση σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη εποχή για διακοπές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις για τα νησιά του Ιονίου. Οι ελπίδες και οι φόβοι των ανθρώπων του τουρισμού.
Στην «παράταση» θα μπει το.. «γκολ» του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά καθώς τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εκπρόσωποι του κλάδου, δείχνουν τάση για αύξηση των τουριστών σε σχέση με το 2019 για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
«Η τάση αυτή, αν τελικά επικρατήσει, δίνει μια νέα ελπίδα για τα Ιόνια Νησιά και ελπίζουμε ότι θα εξαλείψει τα κενά του Ιουνίου και του τρέχοντος μήνα» εξηγεί στο Sputnik o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλης Θερμός.
«Η αυξητική τάση για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα ξεκαθαρίσει πλήρως τον Ιούνιο, όμως δείχνει ότι οι τουρίστες πιστεύουν σε ένα πιο ασφαλές διάστημα όπου η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί και οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει. Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι η επιμήκυνση της σεζόν ως τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου με σύμμαχο τον καλό καιρό» επισημαίνει στο Sputnik η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Το νησί του Ιονίου που προηγείται στις κρατήσεις

Ελαφρύ προβάδισμα στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, σύμφωνα με εκπροσώπους του τουρισμού που μίλησαν το Sputnik, έχει η Κέρκυρα που υποδέχθηκε τους πρώτους τουρίστες στο αεροδρόμιο με πολίτες της που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές και τοπικά εδέσματα του νησιού.
«Υπάρχει ένα ποσοστό κρατήσεων 25-30% για το καλοκαίρι στην Κέρκυρα. Εκτίμηση μας ότι θα αυξηθεί μετά από τη χαλάρωση των περιορισμών που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες» τονίζει η κα. Υδραίου. «Ευελπιστούμε για πολλές κρατήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, με στόχο το 50% της σεζόν του 2019, του καλοκαιριού δηλαδή πριν την COVID-19» προσθέτει.
Αστυπάλαια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.05.2021
Ελλάδα
COVID-free νησιά "παρακαλούν" για γιατρούς και δίνουν κίνητρα πριν υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες

«Οι τουρίστες θέλουν, αλλά φοβούνται»

Ελπίδες για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκφράζει και από την πλευρά του ένας από τους εμπειρότερους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, ο Σπύρος Γαλιατσάτος, ξενοδόχος της Κεφαλονιάς, περιφερειακός σύμβουλος και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων ως το 2019.
Μιλώντας στο Sputnik, εξηγεί ότι η γενική εικόνα για την περιοχή δεν είναι ενθαρρυντική:
«Στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη, οι κρατήσεις για τον Ιούνιο είναι χαμηλές έως ανύπαρκτες. Ο Ιούνιος έχει σχεδόν ακυρωθεί. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις για Ιούλιο και μεταθέσεις για τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Οι τουριστικοί πράκτορες είναι σε απόγνωση. Όλες οι κρατήσεις βρίσκονται απλά στα χαρτιά και δεν ξέρουμε αν τελικά θα υλοποιηθούν. Οι τουρίστες θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, αλλά υπάρχει μεγάλος φόβος».
Βασική απορία των τουριστών, όπως μας εξηγεί, είναι αν υπάρχει κοντά στο ξενοδοχείο τους ιατρικό κέντρο που να πραγματοποιεί τεστ για την COVID-19. «Αυτό μπορεί να αποτελέσει και αιτία ακύρωσης ή αιτία αποφυγής για κράτηση» τονίζει.
«Πάντως οι ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων στην τελευταία συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, δείχνουν ότι στο εξωτερικό γνωρίζουν απόλυτα τι συμβαίνει στην Ελλάδα αναφορικά με τα κρούσματα» σχολιάζει και προσθέτει:
«Ελπίδα όλων μας είναι να γίνει ξανά "πράσινη" η Ελλάδα όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη από το κόκκινο που βρίσκεται σήμερα. Τότε θα υπάρξουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Μακάρι να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τη σεζόν από τον Ιούλιο».
Οία, Σαντορίνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.05.2021
Ελλάδα
Άνοιγμα τουρισμού: Πώς θα λειτουργούν φέτος τα ξενοδοχεία - Οι έλεγχοι στις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών
Σε αυτό το κλίμα, η Λευκάδα θα ξεκινήσει να κινείται με τουρισμό από το εξωτερικό από τις 15 Ιουλίου και έπειτα επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Θερμός.
«Δυνατό χαρτί μας παραμένει ο οδικός τουρισμός καθώς διαθέτουμε την οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επιτυχία θεωρούμε να προσεγγίσουμε το 2020, δεν ελπίζουμε για κάτι παραπάνω. Οι απαισιόδοξοι της τουριστικής αγοράς λένε ότι "δεν βγαίνει το καλοκαίρι φέτος". Σε κάθε περίπτωση ας είμαστε συγκρατημένοι. Γενικά περιμένουμε να αψηφήσει ο κόσμος την αβεβαιότητα που διαχέεται» υποστηρίζει.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι φέτος θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας, μετά την κρίση που έχει φέρει ο ιός στην οικονομία. «Άρα δεν θα είναι εύκολο να έρθουν στα Ιόνια Νησιά για διακοπές»

Από ποιες χώρες αναμένουν τους περισσότερους τουρίστες

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένουν πρωτίστως τουρίστες από τη Μ. Βρετανία, και στη συνέχεια από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Σερβία.
«Η Ρωσία και η Σερβία έχουν και μια ιδιαίτερη σχέση με την Κέρκυρα όσον αφορά το θρησκευτικό τουρισμό. Ειδικά οι Ρώσοι εστιάζουν στην Κέρκυρα ως τόπο ιστορίας και θρησκείας καθώς προσελκύονται από την παλιά πόλη της Κέρκυρας που είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον προστάτη του νησιού, την ιστορία του Καποδίστρια και άλλων εμβληματικών προσωπικοτήτων που σχετίζουν Ελλάδα και Ρωσία» τονίζει η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας.
Την ίδια στιγμή, στη Λευκάδα περιμένουν τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού, ενώ την εμφάνιση τους έκαναν τουρίστες από τη σκανδιναβική χερσόνησο.
Με μια πτήση από Ελβετία, πέντε πτήσεις από την Πολωνία και μία από το Βέλγιο άνοιξε την τουριστική σεζόν η Ζάκυνθος: «Στη Ζάκυνθο, αλλά και στην Ιθάκη, αναμένουν τους Άγγλους, μια από τις βασικότερες αγορές των δυο αυτών νησιών» τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά