Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Self test: Κάθε πότε γίνεται - Τι ισχύει για σχολεία, μαθητές, εργαζομένους

© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos TsakalidisSelf Test
Self Test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.05.2021
Βρείτε μας
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι οφείλουν να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) για τη νόσο COVID-19 ανά τακτά χρονικά διάστημα και το αποτέλεσμά του πρέπει να δηλώνεται διαδικτυακά.
Όλο και περισσότερες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες επαναλειτουργούν, εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19, με σύμμαχο τα self tests τόσο για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.
Μάσκα κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.05.2021
Ελλάδα
Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Η άρση μέτρων και η πορεία εμβολιασμών

Ένα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς ανά εβδομάδα

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας με σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη (13/05), ανακοίνωσε πως μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) υποβάλλονται σε ένα self test ανά εβδομάδα.
Αναλυτικά, το self test θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο, κάθε Δευτέρα πρωί, και θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Η προμήθεια των self tests για τους ανήλικους μαθητές γίνεται από τους γονείς και κηδεμόνες από τα φαρμακεία.
Έτσι, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στους μαθητές εκδίδεται η σχολική κάρτα, την οποία επιδεικνύουν στο σχολείο τους την πρώτη ημέρα της Δευτέρας, και στην περίπτωση των καθηγητών εκδίδεται η σχετική βεβαίωση με την οποία τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο.
Στην περίπτωση, ωστόσο, θετικού αποτελέσματος, τότε γίνεται και επαναληπτικό δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή, που βρίσκονται αναρτημένες στην προαναφερθείσα διαδικτυακή πλατφόρμα, και αν εκείνο βγει αρνητικό, τότε εκπαιδευτικοί και μαθητές παίρνουν σχετική βεβαίωση και με αυτήν επιστρέφουν στο σχολείο.
Αν, όμως, και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, τότε ακολουθείται το υγειονομικό πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και φυσικά ο καθηγητής ή ο μαθητής που θα βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19, δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Επισημαίνεται πως για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Όσον αφορά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την πραγματοποίηση του τεστ στους μαθητές.
Ακόμα, το self test σε μαθητές κάτω των 14 ετών γίνεται από ενήλικα ενώ σε μαθητές πάνω από 14 ετών γίνεται με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.
Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19.
Γονείς, κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα και να εκδώσουν τη σχολική κάρτα για COVID-19 εδώ.
Ειδάλλως, δίνεται η δυνατότητα εκύπωσης, συμπλήρωσης και υπογραφής αυτού του εγγράφου.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Δύο self test ανά εβδομάδα δικαιούνται εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με το πρώτο να επιβαρύνει οικονομικά το κράτος και το άλλο τον εργοδότη.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν το self test από το φαρμακείο χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική ταυτότητά τους.
Συγκεκριμένα, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για ιδιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής), καθώς και σε δραστηριότητες σχολών οδηγών, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον -συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση- τόπο εργασίας.
Όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, υποχρεωτικό καθίσταται το self test για κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στον Δημόσιο Τομέα, εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, για πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, για πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους, για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και για τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Πάντως, επισημαίνεται πως από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό.
Αφού κάνουν το self test, 24 ώρες πριν πάνε στην εργασία τους, τότε δηλώνουν το αποτέλεσμα στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr και το αποτέλεσμά του δηλώνεται στην «Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 Test στο Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ"», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων Καταγραφής Αποτελέσματος COVID-19 Test».
Αν το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπορεί να μεταβεί στον τόπο εργασίας του.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο εργαζόμενος οφείλει εντός 24 ωρών, να μεταβεί για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, όπως αυτές που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα, ή σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική του.
Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ο εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός και οι οικείοι του, οφείλουν να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Αν και το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό, τότε ο ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Πάντως, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που εργάζονται με φυσική παρουσία μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να εκδώσουν τη σχετική δήλωση εδώ.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και ειδικότερα στον κλάδο του τουρισμού, του λιανεμπορίου, του επισιτισμού ή των μεταφορών, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να λάβουν την απαραίτητη δήλωση εδώ.
Για ναυτικούς και μέλη πληρώματος πλοίου που κάνουν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, το αποτέλεσμα δηλώνεται εδώ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά