Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπουργείο Εξωτερικών Ιράν στο Sputnik: Οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον εθισμό τους στις κυρώσεις

© Sputnik / Andrey SteninΤο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.05.2021
Βρείτε μας
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, για την πυρηνική συμφωνία, τις ισορροπίες με τις ΗΠΑ, αλλά και τις νέες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραχώρησε στο Sputnik o εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών της Ι. Δ. του Ιράν, Σαέεντ Κχατιμπζαντέ (Saeed Khatibzade).
Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για ολική επαναφορά στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, τον ρόλο της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, τις πολιτικές του Ιράν, τις σχέσεις του με τη Ρωσία και με την Ελλάδα, αλλά και το νέο λουτρό αίματος στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ μίλησε στο Sputnik o εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Σαέεντ Κχατιμπζαντέ (Saeed Khatibzade).
© Sputnik / Υπουργείο Εξωτερικών του ΙράνΕκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.05.2021
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν
- Καταρχάς, υπάρχει εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την επαναφορά στην πυρηνική συμφωνία, κύριε Κχατιμπζαντέ; Είναι ικανοποιημένο το Ιράν με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αντιμετωπίζεται η χώρας ως ισότιμο μέρος; Σχεδιάζει το Ιράν μια πλήρη επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις;
Στη Βιέννη δεν υπάρχει «διαπραγμάτευση» με τη συγκεκριμένη έννοια της λέξης. Το JCPOA έχει διαπραγματευτεί και οριστικοποιηθεί μία φορά στο παρελθόν, και αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι η πλήρης εφαρμογή του από όλα τα μέρη. Οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στη Βιέννη αποσκοπούν στην τεχνική εξέταση της διαδικασίας και του τρόπου άρσης των κυρώσεων.
- Είναι έτοιμο το Ιράν να επανέλθει στη συμφωνία;
Έχει επανειλημμένα δηλωθεί ότι το Ιράν είναι πλήρως έτοιμο και πρόθυμο να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών του στο πλαίσιο του JCPOA, εφόσον αρθούν πλήρως, αποτελεσματικά και με επαληθεύσιμο τρόπο, οι κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.
- Βαίνουν προς μια τέτοια θετική εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις;
Το Ιράν αξιολογεί πως η διαδικασία διαλόγου στη Βιέννη είναι εποικοδομητική, θετική και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ωστόσο, πιστεύει ότι τα δυτικά μέρη της συμφωνίας, πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερη καλή διάθεση. Για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και του διαλόγου από ισότιμη θέση ήταν και είναι ανέκαθεν θεμελιώδες και αναπόφευκτο ζήτημα και δεν λαμβάνει μέρος σε καμία διαδικασία στην οποία δεν τηρούνται αυτές οι αρχές.

Οι προσδοκίες ΗΠΑ και Ιράν

- Έχουν αλλάξει όντως οι ισορροπίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, μετά την άνοδο στην εξουσία της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ; Τι περιμένει ο κ. Μπάιντεν από το Ιράν και τι αναμένει το Ιράν από τον κ. Μπάιντεν;
Έως ότου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προβεί σε πρακτικές ενέργειες για να διορθώσει τις πολιτικές της, ιδίως σε σχέση με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενήργησε διαφορετικά από τον προκάτοχο της.
Αν και η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει προβεί σε διαφορετικές δηλώσεις και έστειλε μια αντιπροσωπεία στη Βιέννη για διαβουλεύσεις με την ομάδα 4+1 σχετικά με την επιστροφή της στο JCPOA, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν μία σκληρή απόφαση και να εγκαταλείψουν τον εθισμό τους στις κυρώσεις. Όμως είναι γεγονός πως πρακτικά, η αποτυχημένη εκστρατεία της «μέγιστης πίεσης» συνεχίζεται και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί απ' αυτή την επιλογή.
Το Ιράν έχει καταστήσει σαφείς τις προσδοκίες του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
- Δηλαδή;
Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της να οικοδομήσει μια εποικοδομητική σχέση με το Ιράν, πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αποκηρύξει τη μονομερή προσέγγιση και τις παράνομες κυρώσεις. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιστροφή στις δεσμεύσεις του JCPOA, η εφαρμογή των διατάξεων του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η άρση των οικονομικών κυρώσεις εναντίον του Ιράν βάσει του JCPOA.
Το Ιράν δεν επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιασδήποτε άλλης χώρας και ποτέ δεν ανέβαλε για το μέλλον τις ενέργειές του κατόπιν επιθυμιών ή προσδοκιών άλλων χωρών. Το Ιράν έχει δείξει ότι είναι ένας αφοσιωμένος και υπεύθυνος παίκτης στη διεθνή σκηνή, και εάν δεν είχε δείξει υπεύθυνη συμπεριφορά στην προεδρία του Τραμπ, τώρα δεν θα υπήρχε η πυρηνική συμφωνία. Η αναστολή ορισμένων δεσμεύσεων του Ιράν, ως μέρος των αντισταθμιστικών μέτρων, ήταν μια προσπάθεια διατήρησης της τάξης, και σήμερα εφόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ σταματήσει την καταστροφική διαδικασία των κυρώσεων και των πιέσεων και επιστρέψει στην τήρηση της νομιμότητας και των υποχρεώσεων της -και κατόπιν επαλήθευσης των αμερικανικών ενεργειών- το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει πλήρως στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του βάσει του JCPOA.

«Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»

- Οι αλλεπάλληλες ενέργειες-σαμποτάζ του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στοχεύουν σε σαμποτάζ μίας (πιθανής) νέας συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν; Ποιες ήταν οι τελευταίες δολιοφθορές του Ισραήλ;
Οι Σιωνιστές και οι σύμμαχοί τους απέτυχαν να επιβάλουν την πολιτική πίεσης και ιρανοφοβίας εναντίον της χώρας μας και προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν αυτή την αποτυχία τους προβαίνοντας σε μιντιακό πόλεμο κατά της Τεχεράνης.
Η δολιοφθορά στο Natanz ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που είχε ως στόχο να διαταράξει τις ειρηνικές πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν και να παρεμποδίσει την πορεία των διπλωματικών συνομιλιών.
- Θα αντιδράσει το Ιράν;
Αφού αποσαφηνιστούν οι ακριβείς διαστάσεις του συμβάντος, να είναι σίγουροι οι δράστες ότι θα λάβουν την ανάλογη απάντηση. Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να διαταράξουν το κίνητρο των επιστημόνων μας στη συνέχιση των προσπάθειών τους για την άνθιση και την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής μας βιομηχανίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν ότι ευθυγραμμίστηκαν με το ISIS»

- Τι έχει αλλάξει ένα χρόνο και πλέον μετά τη δολοφονία του Στρατηγού Σολεϊμανί;
Με τη δολοφονία του Στρατηγού Σολεϊμανί, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν ότι ευθυγραμμίστηκαν με την τρομοκρατική ομάδα του ISIS, και αυτό επειδή το ISIS δεν είχε μεγαλύτερο εχθρό από τον Σολεϊμανί, και κανείς δεν είχε διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από τον Ιρανό διοικητή στη νίκη κατά του ISIS.
Ο Στρατηγός Σολεϊμανί ήταν ήρωας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας όχι μόνο για τον ιρανικό λαό, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, η δολοφονία του μας έκανε πιο αποφασισμένους να καταπολεμήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα την τρομοκρατία, και οι δυνάμεις που καταπολεμούν την τρομοκρατία στην περιοχή είναι πιο αποφασισμένες να συνεχίσουν τον δρόμο που χάραξε ο μάρτυρας Σολεϊμανί. Ουσιαστικά προσωπικότητες όπως ο Σολεϊμανί, στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, εκπαιδεύουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες διοικητές, έτσι ώστε η σημαία που έχουν σηκώσει να μην πέσει ποτέ στο έδαφος. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη και εσφαλμένος υπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών και των υποστηρικτών των τρομοκρατών, πως δολοφονώντας έναν μαχητή όπως τον Στρατηγό Σολεϊμανί, θα πλήξουν σοβαρά τον αδιάκοπο αγώνα εναντίον των τρομοκρατών. Αντιθέτως, κάνουν την αποφασιστικότητα τους ακόμα πιο ισχυρή και πιο σοβαρή.
Ο Κασέμ Σολεϊμανί προσεύχεται σε μια θρησκευτική τελετή σε ένα τζαμί στην κατοικία του Ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.05.2021
Κόσμος
Δαίμονας ή ήρωας: Ποιος ήταν ο Ιρανός αρχιστράτηγος Σολεϊμανί και γιατί δολοφονήθηκε;

«Η Ρωσία ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Ιράν»

- Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις Ιράν-Ρωσίας αυτή τη στιγμή;
Οι σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία -ως γειτονική μας χώρα μέσω της Κασπίας Θάλασσας, αλλά και ως μια μεγάλη δύναμη μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις- είναι σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους του Ιράν. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των μεταφορών και της υλοποίησης οικονομικών σχεδίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία έχουν αυξηθεί. Υπάρχουν επίσης καλές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης και των πανεπιστημίων. Χιλιάδες Ιρανοί φοιτητές σπουδάζουν σε διάφορες ειδικότητες σε γνωστά ρωσικά πανεπιστήμια. Υλοποιούνται επίσης πολλά ερευνητικά προγράμματα μεταξύ επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών. Οι δύο χώρες έχουν επίσης κοινές και ευθυγραμμισμένες θέσεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και έχουν καλή συνεργασία σε όλα διεθνή φόρα, ειδικά στα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να γίνει ειδική μνεία στη θέση της Ρωσίας υπέρ του JCPOA, και την αντίθεσης της στις μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ για την επιβολή παράνομων και καταπιεστικών κυρώσεων κατά της χώρας μας.

«Πτώση των οικονομικών σχέσεων Ιράν-Ελλάδας»

- Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις Ιράν-Ελλάδας;
Το Ιράν και η Ελλάδα, δύο χώρες με πλούσιο πολιτισμό, έχουν από αρχαιότητα σχέσεις μεταξύ τους. Μετά τη νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης, σε αυτές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν στη βάση της φιλίας και της συνεργασίας.
Με την υπογραφή της Συμφωνίας του JCPOA το 2015, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έστειλε στο Ιράν μια μεγάλη οικονομική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Δυστυχώς, με την απόσυρση της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ απ' αυτή τη συμφωνία και την επιβολή παράνομων και καταπιεστικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών, επηρεάστηκαν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα και είδαμε μια πτώση των οικονομικών μας σχέσεων. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας μας προς την Ελλάδα, είχαν ουσιαστικά ενισχυθεί μετά την άρση των κυρώσεων το 2016, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να φτάνει τα 776 εκατομμύρια ευρώ την χρονιά εκείνη. Το 2017, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 1,233 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,205 δισ. ευρώ ήταν εξαγωγές του Ιράν (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου) και 28,3 εκατομμύρια ευρώ ήταν εξαγωγές της Ελλάδας στη χώρα μας.
Δυστυχώς η πίεση της κυβέρνησης Τραμπ στις χώρες που έκαναν εμπόριο με το Ιράν για μείωση του εμπορικών τους συναλλαγών με τη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, και ο όγκος των συναλλαγών να μειωθεί απότομα σε σημείο που το 2019 η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας να φτάνει τα 28,7 εκατομμύρια ευρώ και οι ελληνικές εισαγωγές να φτάνουν μόλις τα 13,1 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης το 2020, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράν ήταν 16,6 εκατομμύρια ευρώ και η αξία των εισαγωγών έφτασε στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αυτονόητο πως η εμφάνιση των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, έχει επηρεάσει τις εξωτερικές σχέσεις των περισσότερων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, φαίνεται ότι η κατάσταση των σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν αντιστοιχεί στις υπάρχουσες δυνατότητες των δύο πλευρών και είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ενεργές οι σχέσεις μας ώστε να είναι ανάλογες με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των δύο χωρών, στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων των δύο εθνών. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, μπορούμε να εφαρμόσουμε εκ νέου τον διμερή οδικό χάρτη, ο οποίος είχε καταρτιστεί και συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα πρόσφατα θετικά βήματα ήταν η πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών, Δρ. Araqchi, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, και ελπίζω ότι θα είναι μια νέα αρχή για την ενεργοποίηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Γάζα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.05.2021
Κόσμος
Πρόεδρος Παλαιστινίων Ελλάδας: Σφαγή αμάχων στη Γάζα - 60 χρόνια οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στο Ισραήλ

«Ισραηλινές ενέργειες εναντίον των Παλαιστινίων»

- Γιατί το Ισραήλ προκάλεσε το νέο κύκλο εχθροπραξιών κατά των Παλαιστινίων, με την αναμενόμενη αντίδραση της Χαμάς;
Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ των τελευταίων δεκαετιών, εκτός από ανασφάλεια και ένταση δεν έχει προσφέρει τίποτε άλλο στην περιοχή μας και ο βίος του καθεστώτος ουσιαστικά βασίζεται στη δημιουργία εντάσεων και στην καταπάτηση εδαφών άλλων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Δυτική Όχθη, στο κατεχόμενο Κοντς (Ιερουσαλήμ) και στη Γάζα οφείλεται στην ανικανοποίητη δίψα του σιωνιστικού καθεστώτος για τα παλαιστινιακά εδάφη και την έξωση των κύριων κατοίκων της γης αυτής από τα σπίτια τους. Ο νέος αυτός κύκλος εντάσεων ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση της περιοχής Σεΐχ Τζάρα και συνεχίστηκε στο Eid al-Fitr με τη βεβήλωση του Τζαμιού Αλ Άκσα από εξτρεμιστές Σιωνιστές και τον ισραηλινό στρατό.
Είναι φυσικό οι Παλαιστίνιοι να απαντούν σε αυτές τις προσβολές όταν οι Σιωνιστές παραβιάζουν συστηματικά τις κόκκινες γραμμές του παλαιστινιακού λαού. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι πάντα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι αντίθετη με την κατοχή του σιωνιστικού καθεστώτος. Και τώρα η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δηλώνει την πλήρη στήριξη της στο δικαίωμα των Παλαιστινίων, τόσο της Δυτικής Όχθης και του κατεχόμενου Κοντς όσο της Γάζας να απαντούν στα εγκλήματα και τις παραβιάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, καταδικάζει έντονα τις τυφλές και απάνθρωπες επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος στις υποδομές και τις μη στρατιωτικές περιοχές της Γάζας και αναμένει από τους διεθνείς οργανισμούς να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα και να τερματιστούν οι δολοφονίες αμάχων, γυναικών και παιδιών, καταδικάζοντας παράλληλα τα εγκλήματα των Σιωνιστών.
Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν επίσης ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με το σιωνιστικό καθεστώς και το να δοθεί χέρι φιλίας σε αυτό το καθεστώς, όχι μόνο δεν αλλάζει την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά του, αλλά ενθαρρύνει το ισραηλινό καθεστώς να συνεχίσει την περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναμένει από τον ισλαμικό κόσμο να καταδικάσει ομόφωνα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να ενωθούν ώστε να δοθεί ένα τέλος στην κατοχή.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά