Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Γώγος: "Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κινδυνεύουν" – Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

© Φωτογραφία : SOOC / Alexandros MichailidisLockdown στην Αθήνα
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.05.2021
Βρείτε μας
"Δεν έχουμε βρει μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους" τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Για τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα και πόσο θα την επιβαρύνει το άνοιγμα του τουρισμού, πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, τις μεταλλάξεις, αλλά και για τη μουσική στην εστίαση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Χαράλαμπος Γώγος.
Φιλοξενούμενος στο MEGA, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε αρχικά λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, καθώς «μέχρι και οι άδειες μπορούν να ξεκινήσουν στο ΕΣΥ», ενώ αν και γίνονται πολλά τεστ, έχουν μειωθεί τα νέα κρούσματα.

«Η Ελλάδα είναι στο πράσινο όπως βλέπετε και στους ευρωπαϊκούς χάρτες, το ίδιο και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τα πράγματα πάνε καλά παγκοσμίως, και έχει παίξει σοβαρό ρόλο ο εμβολιασμός σε αυτό. Έχουμε, όμως, ακόμα χρόνο μπροστά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ήταν καθησυχαστικός, καθώς όπως διευκρίνισε «δεν έχουμε βρει κάποια που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους εμβολιασμένους».
Ερωτηθείς, δε, αν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν περισσότεροι από τις μεταλλάξεις του ιού, σημείωσε ότι κινδυνεύουν… γενικώς.

«Το πρόβλημα είναι ότι μερικές μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές. Όταν είχαμε μόνο το φυσικό, τον άγριο ιό, τον πρώτο ιό που εμφανίστηκε, λέγαμε ότι θέλουμε 60%-70% ανοσία στον πληθυσμό για να τον αντιμετωπίσουμε. Η ανοσία της αγέλης, όμως, αλλάζει ανάλογα με τη μεταδοτικότητα. Όσο έχουμε στελέχη περισσότερο μεταδοτικά, τόσο περισσότερο κόσμο θέλουμε εμβολιασμένο. Το βρετανικό στέλεχος έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα, το ινδικό το ίδιο. Αλλά καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επομένως πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς, για να είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις να μεταδοθούν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει κάποια μετάλλαξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε κάποιον εμβολιασμένο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς self tests, και κατά πόσο αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, ο κ. Γώγος τόνισε ότι βάσει της τωρινής κατάστασης, το πρόβλημα είναι χαμηλού κινδύνου, ωστόσο «πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευαισθητοποιημένοι αν το παιδί μας παρουσιάσει κάποια ήπια συμπτώματα».

«Πρέπει να αποφύγουμε τα παιδιά να πάνε σχολείο αν έχουν κάποια συμπτώματα, γιατί μπορεί να έχουν ήπια νόσο» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν ψευδώς θετικά στα self tests, και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση, τόνισε ότι το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένο να καλύψει τα θετικά self tests με PCR.

«Τα self tests είναι ένα επικουρικό μέτρο, δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα PCR. Το θετικό, όμως, είναι ότι τα self tests μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όλος ο πληθυσμός και εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Η ευκολία με τα self tests είναι ότι βρίσκονται οι θετικοί και απομονώνονται και δεν μεταδίδουν τον ιό» σχολίασε.

Σχολιάζοντας την επιβολή καραντίνας στους Βρετανούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε σχέση με την καραντίνα», ενώ «η Αγγλία έχει πετύχει ένα μεγάλο τείχος ανοσίας, γιατί εμβολιάστηκαν μαζικά με την πρώτη δόση. Είναι πολύ προστατευμένοι, για αυτό είναι τόσο αυστηροί με την καραντίνα. Όταν και εμείς πετύχουμε ένα ανάλογο επίπεδο ανοσίας, θα μπορέσουμε να βγούμε από τη διαδικασία της καραντίνας για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Για το αν η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, υποστήριξε ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη «είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο».

«Ο συνδυασμός της εμβολιαστικής κάλυψης, και του ελέγχου όλων των τουριστών με τεστ, αλλά και ο εμβολιασμός όσων απασχολούνται με τον τουρισμό που πρέπει να γίνει, το τείχος ανοσίας που δημιουργείται και τα πολλά self-tests δημιουργούν ένα καλό κλίμα πολύ καλύτερο από πέρυσι. Πέρυσι είχαμε μικρότερη διασπορά, αλλά ο συντελεστής μετάδοσης είναι καλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένα σφαιρικό περιβάλλον που δημιουργεί μια ασφάλεια» ισχυρίστηκε.

Ο κ. Γώγος, αφού ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έγκριση για συνδυασμό εμβολίων, ωστόσο «θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί», ενώ υπάρχει μελέτη που κάνει τη συγκεκριμένη δοκιμή, αναφέρθηκε στο πότε θα πετάξουμε τις μάσκες.

«Αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν υπάρχει λόγος για τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία. Είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ αυτό. Η μάσκα μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χώρο που είναι όλοι εμβολιασμένοι. Για να γίνουν σε ευρεία κλίμακα όλα αυτά, προϋποθέτουν ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό» είπε.

Σχετικά με όσους έχουν ήδη νοσήσει, κατέστησε σαφές ότι «η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα» και «πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο».
«Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει» εξήγησε.
Καταλήγοντας για το πότε θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση, εξήγησε γιατί η επιτροπή πήρε αυτήν την απόφαση, αποκαλύπτοντας ότι αυτό θα γίνει από τα μέσα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Και εμένα μου λείπει η μουσική. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή» τόνισε.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά