Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ο κορονοϊός έφερε αλλαγές στην κρυοσυντήρηση ωαρίων - Όλο και πιο νέες γυναίκες σπεύδουν

Έγκυος στο σπίτι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.05.2021
Βρείτε μας
Αν και θα περίμενε κανείς η πανδημία να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην απόφαση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική, συμβαίνει το αντίθετο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι νέες γυναίκες και νέοι άνδρες πηγαίνουν στις κλινικές για κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπέρματος.
Η πανδημία του κορονοϊού και τα εμβόλια έφεραν νέα δεδομένα στις διαδικασίες της συντήρησης ωαρίων και σπέρματος αλλάζοντας όλη τη φιλοσοφία που επικρατούσε έως τώρα στις νέες γυναίκες και στους νέους άντρες.
Ακόμα παραπέρα, οι απαγορεύσεις και οι ανατροπές που προκαλεί η πανδημία στη ζωή μας δεν φρέναραν τα ζευγάρια από το να συνεχίσουν να ονειρεύονται την απόκτηση ενός παιδιού και να προχωρούν τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.
Η έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 και η επιβολή της αυστηρής καραντίνας όμως προκάλεσαν αρχικά ένα σοκ στον τομέα των κλινικών εμβρυολογίας αφού στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη δίμηνη διακοπή έως τον Μάιο του 2020 του συνόλου σχεδόν των διαδικασιών που πραγματοποιούνται στις κλινικές εμβρυολογίας.
Διακοπή λειτουργίας κλινικών υποβοηθούμενης γονιμοποίησης βέβαια σημειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικά το χρονικό διάστημα που ξεσπούσε η πανδημία ανά χώρα.
«Για ένα δίμηνο (σ.σ. εννοεί Μάρτιο και Απρίλιο 2020) πήραμε την οδηγία-σύσταση μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα γιατί τότε δεν ήξερε κανένας ακριβώς τι είχε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, να περιορίσουμε στο ελάχιστο και μόνο τις άκρως απαραίτητες θεραπείες μας. Αυτό οδήγησε σε μια παγκόσμια κίνηση ακύρωσης όλων των διαδικασιών και παρέμειναν οι μονάδες ανοιχτές με πολύ περιορισμένο προσωπικό και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας μόνο για ζευγάρια που οι γυναίκες είναι καρκινοπαθείς και που είχαν την εξαιρετική πίεση του χρόνου και έπρεπε να προχωρήσουν στην κρυοσυντήρηση ωαρίου προκειμένου να αρχίσουν τις χημειοθεραπείες τους. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσε να περιμένει, οπότε θεωρήθηκε ανωτέρα βία και ήταν η μόνη περίπτωση που προσφέραμε τη θεραπεία χωρίς όμως το τονίζω να γίνει η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς» είπε στο Sputnik η MSc, PMI-RMP Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας και Διευθύντριας αντίστοιχης κλινικής στη Θεσσαλονίκη, Αλεξία Χατζηπαρασίδου.
Από τον περασμένο Μάιο όμως οι κλινικές άρχισαν και πάλι να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από κυριολεκτικά αυστηρότατα πρωτόκολλα για την προστασία των πελατών, των εμβρύων και του προσωπικού.
Η διάθεση των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσα από την εξωσωματική διαδικασία αν και κανείς θα περίμενε ότι λόγω της πανδημίας θα εξαφανιζόταν τελικά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς, όπως είπε η κα Χατζηπαρασίδου, «η πλειοψηφία των ζευγαριών αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία».
«Υπήρξαν ζευγάρια που έδωσαν μια παράταση και δεν ήρθαν γιατί φοβήθηκαν αλλά η πλειοψηφία των ζευγαριών ένιωσε την ανάγκη να συνεχίσει τη ζωή τους κι ενώ μπήκε μια άνω τελεία στις άλλες δραστηριότητες της ζωής τους αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να τεκνοποιήσουν. Σαν να κρατήθηκαν από αυτό το όνειρο» είπε χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι νέες γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών οδηγήθηκαν μετά την πανδημία στην απόφαση να καταψύξουν τα ωάρια τους σκεπτόμενες προφανώς ότι η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα.
Η Αμερικανίδα άλτρια, Σοντέ Λόου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.05.2021
Αθλητικά
Νίκησε καρκίνο, κορονοϊό και στοχεύει στο Τόκιο: "Είπα δύο φορές αντίο στον άντρα και τα παιδιά μου"
«Ως αντίκτυπος της πανδημίας είναι ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη άνοδος στις νέες γυναίκες για την τήρηση γονιμότητας. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια καλούσαμε τις γυναίκες να έρθουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, το έκαναν με μεγάλο δισταγμό και οι ηλικίες που έρχονταν ήταν μεγάλες που χάνει το νόημα της διαδικασίας αν μια γυναίκα είναι, ας πούμε, 42 ετών γιατί τα ωάρια δεν είναι καλά πια. Όμως τους τελευταίους μήνες και ίσως είναι από τα καλά της πανδημίας, μέσα από τις δυσκολίες που έφερε στο φλερτ και στην κοινωνική επαφή, οι νέες γυναίκες έχουν κινητοποιηθεί, παίρνουν τη μητρότητα στα χέρια τους και την προστατεύουν και προχωρούν στην κρυοσυντηρήση των ωαρίων» τόνισε η κα Χατζηπαρασίδου.
Στο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα της μητρότητας η νομοθεσία ορίζει ως ηλικιακό όριο τεκνοποίησης με εξωσωματική τα 50 έτη και συγκεκριμένα τα «49 συν 12 μήνες».
Πολλές γυναίκες στο όριο των 50 ετών και που ετοιμάζονταν να προχωρήσουν τη διαδικασία, το πάγωμα των διαδικασιών τον περασμένο Μάρτιο τις έφερε σε απόγνωση όπως είπε η κα Χατζηπαρασίδου.
Όμως ευτυχώς με διευκρινιστική οδηγία από την αρμόδια αρχή «δόθηκε μια παράταση» προκειμένου όλες αυτές οι γυναίκες να προχωρήσουν στη διαδικασία της εξωσωματικής.
Η Αυστραλή Ολυμπιονίκης Τόρα Μπράιτ με το παιδί της - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.05.2021
Αθλητικά
"Κράξιμο" σε Ολυμπιονίκη-Πόσταρε φωτογραφία που κάνει κατακόρυφο και ταυτόχρονα θηλάζει το μωρό της
Η διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης είναι ιδιαίτερη σε κάθε περίπτωση και το κόστος κυμαίνεται από 1.500 έως και 6.000 ευρώ ενώ ο χρόνος κρυοσυντήρησης των ωαρίων από τα δέκα έτη πλέον είναι τα 20 έτη.

Και οι άνδρες σπεύδουν στις κλινικές

Στις κλινικές εμβρυολογίας όμως πλέον εξαιτίας σπεύδουν και οι άνδρες οι οποίοι «αγχώθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας» αλλά και για τις όποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις του εμβολιασμού.
«Και ο άνδρας αντιμετωπίζει πολλά θέματα υπογονιμότητας και ο άνδρας αγχώθηκε την περίοδο του COVID και ιδίως τώρα με τους εμβολιασμούς λίγο περισσότερο γιατί υπήρχαν διάφορες πληροφορίες σε σχέση με την ασφάλεια και τη γονιμότητα. Η οδηγία που υπάρχει σήμερα για τον νέο άνδρα που θέλει να εμβολιαστεί, είναι ναι να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα, μόνο η κατηγορία των ανδρών με διαπιστωμένη υπογονιμότητα ίσως χρειαστούν να ελέγξουν πρώτα το σπέρμα και να κάνουν κρυοσυντήρησης σπέρματος προληπτικά για κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε η κα Χατζηπαρασίδου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά