Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Self test: Ποιοι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι για έναν έλεγχο την εβδομάδα - Τι ισχύει για μαθητές

© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos TsakalidisSelf Test
Self Test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.05.2021
Βρείτε μας
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές προκειμένου να δηλώσουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τους ελέγχου.
Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, υποχρεούνται να κάνουν ένα και όχι δύο self test την εβδομάδα μέχρι τις 23 Μαΐου, όπως ορίζει το Υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους:
Λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.
Φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων.
Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Τουρισμό.
Ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών.
Από το Υπουργείο Εργασίας υπάρχει σύσταση για διενέργεια και δεύτερου self test, για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς της COVID-19.
Το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στην «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρόσφατα, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δικαιούνταν να κάνουν δύο self tests, με το πρώτο να επιβαρύνει οικονομικά το κράτος και το άλλο τον εργοδότη.

Τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Όσον αφορά τους μαθητές, τόσο εκείνοι όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν self test μια φορά την εβδομάδα και (οι μαθητές) να το επιδεικνύουν όταν τους ζητηθεί πριν από την έναρξη του προγράμματος κάθε Δευτέρα.
Το τεστ πρέπει να διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο, κάθε Δευτέρα πρωί, και θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Η προμήθεια των self tests για τους ανήλικους μαθητές γίνεται από τους γονείς και κηδεμόνες από τα φαρμακεία.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, στους μαθητές εκδίδεται η σχολική κάρτα, την οποία επιδεικνύουν στο σχολείο τους την πρώτη ημέρα της Δευτέρας, και στην περίπτωση των καθηγητών εκδίδεται η σχετική βεβαίωση με την οποία τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο.
Στην περίπτωση, ωστόσο, θετικού αποτελέσματος, τότε γίνεται και επαναληπτικό δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή, που βρίσκονται αναρτημένες στην προαναφερθείσα διαδικτυακή πλατφόρμα, και αν εκείνο βγει αρνητικό, τότε εκπαιδευτικοί και μαθητές παίρνουν σχετική βεβαίωση και με αυτήν επιστρέφουν στο σχολείο. Αν, όμως, και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, τότε ακολουθείται το υγειονομικό πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και φυσικά ο καθηγητής ή ο μαθητής που θα βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19, δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Επισημαίνεται πως για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Όσον αφορά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την πραγματοποίηση του τεστ στους μαθητές.
Το self test σε μαθητές κάτω των 14 ετών γίνεται από ενήλικα ενώ σε μαθητές πάνω από 14 ετών γίνεται με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.
Υπενθυμίζεται, ακόμα, πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19.
Γονείς, κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα και να εκδώσουν τη σχολική κάρτα για COVID-19 εδώ.
Ειδάλλως, έχετε τη δυνατότητα να τυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε μόνοι σας αυτό το έγγραφο.

Η διαδικασία ανάλογα το αποτέλεσμα

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το self test από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική ταυτότητά τους.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπορεί να μεταβεί στον τόπο εργασίας του.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει θετικό, ο εργαζόμενος οφείλει εντός 24 ωρών, να μεταβεί για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, όπως αυτές που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα, ή σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε δική του.
Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ο εργαζόμενος που βρέθηκε θετικός και οι οικείοι του, οφείλουν να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Αν και το επαναληπτικό τεστ βγει θετικό, τότε ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Η δήλωση αποτελέσματος και η έκδοση της σχετικής δήλωσης γίνεται εδώ: Δήλωση αποτελέσματος.
Σε άλλη περίπτωση, μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε αυτό το έγγραφο.
Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται με φυσική παρουσία, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους και να εκδώσουν την αντίστοιχη δήλωση εδώ.
Όσον αφορά στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, και ιδιαίτερα σε κλάδο τουρισμού, λιανεμπορίου, επισιτισμού ή μεταφορών, μπορούν να γνωστοποιήσουν το αποτέλεσμά τους και να λάβουν την απαραίτητη δήλωση εδώ.
Για ναυτικούς και μέλη πληρώματος πλοίου που κάνουν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων, το αποτέλεσμα αντιστοίχως δηλώνεται εδώ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά