Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παραλίες της Ελλάδας παραμένουν "μπλοκαρισμένες" για εκατομμύρια Ευρωπαίους κι αυτός είναι ο λόγος

© AP Photo / Yorgos KarahalisΣε θάλασσες οι Αθηναίοι μετά τη χαλάρωση στα μέτρα του lockdown
Σε θάλασσες οι Αθηναίοι μετά τη χαλάρωση στα μέτρα του lockdown - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.05.2021
Υποχρέωση της χώρας είναι η δημιουργία υποδομών στις παραλίες για τα άτομα με αναπηρία. Η χώρα υστερεί σημαντικά σε αυτό τον τομέα ειδικά αν αναλογιστούμε ότι είμαστε μια τουριστική χώρα στην Ε.Ε. των 87.000.000 ατόμων με αναπηρία. Σήμα προσβασιμότητας για επιχειρήσεις ετοιμάζει η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο ΕΛΟΤ.
Η πρόσβαση σε μια παραλία και η ασφαλής είσοδος και έξοδος στη θάλασσα ατόμου με αναπηρία είναι ακόμη ζητούμενο στις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας.
Σε μια χώρα που μετρά χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών και που ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, οι παραλίες που είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία είναι λίγες. Να σημειωθεί ότι στις 27 χώρες της Ε.Ε., ζουν 87.000.000 άτομα με αναπηρία.
Παρότι έγιναν κάποια βήματα και ορισμένοι δήμοι μέσω ΕΣΠΑ κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να στήσουν ειδικά μηχανήματα ασφαλούς εισόδου και εξόδου στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία, η χώρα μας απέχει σημαντικά από το να κατακτήσει τη θέση που πρέπει να έχει στο θέμα της προσβασιμότητας για όλους.
«Αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία - όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και για αυτά που επισκέπτονται τη χώρα. Δηλαδή πρέπει να το δούμε από τη δικαιωματική διάσταση των Ελλήνων με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στις παραλίες όπως όλοι όσοι ζουν στη χώρα, αλλά και από την αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή για όσους επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρέπει οι παραλίες μας που τις αγαπάμε και τις διαφημίζουμε, να είναι προσβάσιμες, ελεύθερες, φιλικές για όποιον άνθρωπο με αναπηρία επιθυμεί να επισκεφτεί τη χώρα μας και να το κάνει με ασφάλεια και ανεξαρτησία» δηλώνει στο Sputnik ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει υπάρξει μια ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα» κι έτσι υπάρχουν πλέον περισσότερες παραλίες προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε.
«Από το ΕΣΠΑ υπήρξε χρηματοδότηση σε δήμους της χώρας κι αυτό έγινε εφικτό γιατί οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ προβλέπουν την προσβασιμότητα η οποία επιβλήθηκε από τη δράση του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος (σ.σ. European Disability Forum στο οποίο είναι πρόεδρος ο κ. Βαρδακαστάνης) όπως έχουμε δει από το 2006 και στις άλλες περιόδους του ΕΣΠΑ, δηλαδή 2007-2013, 2014-2020. Και στην περίοδο 2021-2027 οι διατάξεις για την προσβασιμότητα είναι ακόμα πιο ισχυρές» σημείωσε.
Παραλία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.05.2021
Ελλάδα
Αθηνά Λινού: Μάσκες και αποστάσεις στις παραλίες - "Να διαλέγουμε τις πιο ερημικές"

Έρχεται το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας για επιχειρήσεις

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι όπως δήμοι και δημόσιες Αρχές οφείλουν να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις παραλίες για τα άτομα με αναπηρία «με τεχνολογικές λύσεις που είναι ασφαλείς και παρέχουν ανεξαρτησία» άλλο τόσο σημαντικό είναι να πράξουν το ίδιο και οι επιχειρηματίες.
«Θα πρέπει και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις παραλίες να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διασφαλίσουν κι αυτές την προσβασιμότητα. Διότι δεν αρκεί μόνο η πρόσβαση στη θάλασσα για να πούμε ότι έχουμε πετύχει τη συμπερίληψη και την ισότητα. Θα πρέπει και οι υπηρεσίες που παρέχονται γύρω από τη θάλασσα να είναι επίσης προσβάσιμες. Δεν είναι μόνο να μπω στο νερό. Θα πρέπει να μπορώ να πάω στο εστιατόριο, στο κλαμπ, παντού. Όπου πάνε όλοι οι άνθρωποι, θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν και τα άτομα με αναπηρία» τόνισε.
Ειδικά για το θέμα αυτό, όπως είπε ο κ. Βαρδακαστάνης, η ΕΣΑμεΑ μέσω του Ινστιτούτου της έχει υπογράψει σύμβαση με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και σύντομα «θα τεθεί σε εφαρμογή το ελληνικό σήμα προσβασιμότητας που μέσω διαδικασίας πιστοποίησης θα αποδίδεται σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις που τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει του Προτύπου 1439 του ΕΛΟΤ για την προσβασιμότητα».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала