Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πρεμιέρα για το πράσινο πιστοποιητικό στην Ελλάδα: Από πότε ισχύει - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΆφιξη πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης
Άφιξη πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.06.2021
Βρείτε μας
Εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κάνει πρεμιέρα από την Τρίτη (01/06) στην Ελλάδα και έρχεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών.
Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τη νόσο COVID-19 τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη (01/06) στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και παρουσιάστηκε επίσημα την Παρασκευή (28/05) στην Αθήνα.
Επιβάτες σε αεροδρόμιο εν μέσω πανδημίας κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.05.2021
Κόσμος
Κομισιόν: Εισηγείται ταξίδια χωρίς περαιτέρω περιορισμούς για πλήρως εμβολιασμένους και παιδιά

Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται το πράσινο πιστοποιητικό και τι βεβαιώνει

Το πράσινο πιστοποιητικό, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του, αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test) και σε περίπτωση που έχει κάνει περισσότερους από έναν διαγνωστικούς ελέγχους, εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

Ακόμα, το εν λόγω ψηφιακό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες και υπενθυμίζεται πως κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους προαναφερθέντες χρόνους και, ως εκ τούτου, συστήνεται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες Αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
Συν τοις άλλοις, το πράσινο πιστοποιητικό ένα πρόσωπο αν έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., αν έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, αν έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη της COVID-19.
Ειδικότερα για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρει τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσο, είδος εμβολίου, σκεύασμα εμβολίου, κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου, αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.
Στην περίπτωση του τεστ για τη νόσο COVID-19, στο ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρoνται τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσος, είδος τεστ, ονομασία του τεστ, κατασκευαστής του τεστ, ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος του τεστ, ημερομηνία και ώρα παραγωγής του αποτελέσματος του τεστ, αποτέλεσμα του τεστ και δομή διενέργειας της τεστ.
Για όσους νόσησαν από τη λοίμωξη της COVID-19, το ψηφιακό πιστοποιητικό αναφέρει τα εξής στοιχεία: Όνομα και επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσο από την οποία έχει νοσήσει το φυσικό πρόσωπο και ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος.

Πότε χρησιμοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό

Υπενθυμίζεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό για τη νόσο COVID-19 δεν είναι υποχρεωτικό όσον αφορά στις ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών, αλλά λειτουργεί ως «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» όπως, άλλωστε, το έχει χαρακτηρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται κατά τα ταξίδια των πολιτών των κρατών-μελών της ΕΕ και θα διασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου.

Πώς εκδίδεται και ποια μορφή θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τον τομέα «Υγεία και Πρόνοια» και, στη συνέχεια, το πεδίο «Κορονοϊός COVID -19».
Στη λίστα με τις διάφορες διαθέσιμες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είτε αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. προστίθεται και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού, οπότε η αυθεντικοποίηση του ενδιαφερόμενου γίνεται μέσω κωδικών TAXISnet και του ΑΜΚΑ.
Επισημαίνεται πως το ψηφιακό πιστοποιητικό, πέρα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα εφαρμοστεί και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.
Ως προς τη μορφή του, το πράσινο πιστοποιητικό περιλαμβάνει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιερχόμενό του είναι στα Αγγλικά αλλά και στην εθνική γλώσσα του πολίτη.
Ειδικότερα, όσοι θα εκδώσουν το πιστοποιητικό ύστερα από τον εμβολιασμό τους, θα λάβουν ένα πιστοποιητικό που θα αναγράφει τα εξής στοιχεία:
Όνομα,
επώνυμο,
ημερομηνία γέννησης,
στοχευόμενη νόσο,
είδος εμβολίου,
σκεύασμα εμβολίου,
κάτοχο αδείας κυκλοφορίας ή παρασκευαστή του εμβολίου,
αριθμό σε σειρά εμβολιασμών/δόσεων και
ημερομηνία συνεδρίας εμβολιασμού με αναφορά της ημερομηνίας της τελευταίας ληφθείσας δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιες για την έκδοσή του είναι οι εθνικές Αρχές κάθε χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την Ε.Ε..
Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη νόσο COVID-19 δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής και περιλαμβάνει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Ακόμα, το πράσινο πιστοποιητικό εν καιρώ θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη για τη μετά COVID-19 εποχή

Με την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (31/05), ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη νόσο COVID-19 και το χαρακτήρισε, εν ολίγοις, ως ένα «θεσμικό όπλο» για την εποχή μετά την πανδημία.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος επεσήμανε πως «καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία, η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στη μετά COVID-19 εποχή».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Γι' αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρωθυπουργός
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά