Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Δένδιας για Τουρκία: Δεν θα αποστούμε από πάγιες εθνικές θέσεις – Γιατί αγκάλιασε τον Τσαβούσογλου

© Φωτογραφία : SOOC / Nick PaleologosΝίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Βρείτε μας
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξήγησε την ηπιότητα και την αγκαλιά που τη χαρακτήρισε.
Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστεί από τις πάγιες εθνικές θέσεις, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση γύρω από το Κυπριακό. Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια για τη μη πρόσκληση της χώρας στη σύνοδο για τη Λιβύη, ενώ μίλησε και για τα Βαλκάνια.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου) αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα όπου έθεσε ό,τι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά και τουρκική παραβατικότητα.
Υπογράμμισε πως «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».

Τι είπε για την αγκαλιά με τον Τσαβούσογλου

Παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μία τελείως διαφορετική επίσκεψη, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη δική του στην Άγκυρα, ωστόσο επισήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το γεγονός ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό».
«Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης» πρόσθεσε.
«Η τουρκική πλευρά κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες από το αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε, επισημαίνοντας: «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε».
Σχετικά με την αγκαλιά που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του υπενθύμισε πως ακριβώς λόγω της σύγκρουσης μέσα σε εισαγωγικά στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.05.2021
Ελλάδα
Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Τσαβούσογλου - Στο τραπέζι casus belli και παραβιάσεις
Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που υπήρχε ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα για να πάρει ρεβάνς, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να το δει κάποιος έτσι».
«Δεν είναι αλά καρτ επιλογή να σιωπήσει ή να απαντήσεις», επεσήμανε, αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα.
«Η χώρα έχει στέρεες εθνικές θέσεις. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, θεωρώ ότι την ίδια αντίδραση με εμένα θα είχε οποιοσδήποτε ιστορικά Έλληνας υπουργός είχε βρεθεί στην ίδια θέση με εμένα στην 'Άκυρα».

«Η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εκπέμψει απειλή πολέμου»

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και τη UNCLOS, αποτελεί εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Ελλάδα
Δένδιας για σχέσεις με Ρωσία: Δεν τις παραλάβαμε στο καλύτερο επίπεδο αλλά έχει παρατηρηθεί βελτίωση
Επεσήμανε πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη UNCLOS και «είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει εκπέμψει απειλή πολέμου σε μια άλλη χώρα εφόσον αυτή η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Είναι η μειοψηφία του ενός».
«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία προσλαμβάνει πλέον ότι η εκδήλωση της παραβατικότητας δεν είναι ωφέλιμη ούτε για την Τουρκία και δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε όξυνση των σχέσεών μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως ελπίζει η Τουρκία να είναι το ίδιο προσεκτική και όσον αφορά τα ζητήματα γύρω από την Κύπρο.

Αγία Σοφία: «Η Τουρκία προκαλεί εχθρότητες και αντιπαλότητες»

Στο μεταξύ, σε μήνυμά του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς με θέμα «Ελληνικός και Ισλαμικός Πολιτισμός. Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της», επίσης στην Πάτρα αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
«Στον 21ο αιώνα που διανύουμε δεν επιτρέπεται σε οιονδήποτε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για λόγους ιδεοληπτικούς να προκαλεί αποσταθεροποίηση περιοχών και κρατών στην περιοχή» σχολίασε.
Επισήμανε ότι «οι πολιτισμοί και τα θρησκευτικά δόγματα που γεννήθηκαν και άνθισαν στην περιοχή αυτή αλληλοεπηρεάστηκαν. Ρεύματα του Ισλάμ. Eκκλησίες του Χριστιανισμού και παλαιότερες δοξασίες. Στοιχεία που συγκρότησαν πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες. Αυτές σήμερα κινδυνεύουν από ακραίες απόψεις».
Χαρακτήρισε επικίνδυνες τις απόψεις «που επικαλούνται αναχρονιστικά θρησκευτικά προτάγματα, αναγεννώντας σβησμένα μίση και αντιπαλότητες».

Εξήγησε ότι «αυτό ακριβώς συνέβη όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει σε τεμένη δύο διαχρονικά σύμβολα της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Μνημεία που έλαβαν, ακριβώς γι' αυτό τον συμβολισμό τους, τον χαρακτηρισμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μάλιστα η ίδια η Τουρκία, με δικές της ενέργειες, είχε φροντίσει να χαρακτηριστούν μουσεία τα δύο αυτά μνημεία. Σήμερα, όμως, αποκόπτονται από τον ρόλο αυτό. Μετατρέπονται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, προκαλώντας απρόκλητα εχθρότητες και αντιπαλότητες που έσβησαν πολλά χρόνια πριν».

Για το Κυπριακό

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας συμβούλευσε την τουρκική πλευρά «να αποφύγει τις περαιτέρω προκλήσεις στο Κυπριακό» τονίζοντας ότι έχει απολύτως άδικο καθώς «η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο».
Εκτίμησε ότι η γείτονα χώρα «επιβαρύνει ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δυσχερές πρόβλημα και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την επίλυσή του».

«Είμαστε πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα λύσης στο Κυπριακό. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη πριν μερικές εβδομάδες δυστυχώς μας έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974 μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μέχρι τώρα υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζητήσεων, προσπάθεια επίτευξης κανόνων λειτουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ ξεκαθάρισε πως λύση δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά Τουρκία και Τουρκοκυπριακή πλευρά αμφισβητούν και το ίδιο το πλαίσιο προσθέτοντας ότι «είμαστε στο χειρότερο σημείο από ότι ήμασταν ποτέ. Η Γενεύη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, η Γενεύη ήταν πολλά βήματα πίσω. Οι λύσεις αναζητούνται μέσα στο πλαίσιο που χορηγεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένη» που η Γερμανία «εμμένοντας σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Επισήμανε πως η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη «πολύ διαφορετική απ' ό,τι ήταν λίγους μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και επικοινωνία με τη Λιβυκή πλευρά».

Πρόσθεσε πως τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας την έχει διαμηνύσει στον Γερμανό ομόλογό του, θα κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο.
Επανέλαβε πως αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως «νομικά ανύπαρκτο», ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

«Ιερόσυλη όποια αναφορά περί αλλαγής συνόρων»

Εξάλλου, σχετικά με τα Βαλκάνια και το non paper που κυκλοφόρησε περί αλλαγής συνόρων, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ιερόσυλη» οποιαδήποτε τέτοια αναφορά.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα Βαλκάνια είναι σκέψεις περί αλλαγής συνόρων. Τα Βαλκάνια είναι μια ασταθής περιοχή. Οτιδήποτε κάνουμε στα Βαλκάνια πρέπει να γίνεται με πολύ πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πυροδοτήσει άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι αυτό τον non paper προέρχεται από κάποιο κράτος, αρχηγό κράτους ή κυβέρνηση βαλκανικής χώρας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το Κόσοβο.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.06.2021
Κόσμος
Βούτσιτς: Μεγάλη πίεση λόγω Κοσόβου - Ελπίζω η Ελλάδα να μην πάρει λάθος απόφαση
Αναφορικά με την Αλβανία, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί για την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και τόνισε πως είναι σημαντικό να μη βλέπουμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της σχέσης της Αλβανίας με την Τουρκία.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Βούτσιτς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.06.2021
Κόσμος
Διπλωματική πηγή στο Sputnik: "Δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα"
«Η Αλβανία ιστορικά έχει κάνει την επιλογή της και το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ΕΕ, δείχνει που θα βρίσκεται σε 50,100, 150 χρόνια. Αυτό ντετερμινιστικά θα τη φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον» εκτίμησε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Λευκορωσία σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. «Αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αεροπειρατεία από κράτη, τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι στον 21ο αιώνα, είναι πολύ πίσω. Αυτό που συνέβη είναι καθολικά απαράδεκτο. Χώρα και μάλιστα της Ευρώπης να κατεβάζει αεροπλάνο, να απαγάγει και να κρατεί επιβάτη του αεροπλάνου», τόνισε.

Επισήμανε ότι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Λουκασένκο, είναι για να του δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει έναν διάλογο με την αντιπολίτευση και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα του σε εκλογές.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά