Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κίνα: Αιχμές προς πλούσιες χώρες που συσσωρεύουν εμβόλια κορονοϊού εις βάρος φτωχότερων

© Sputnik / Iliya Pitalev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΣημαία της Κίνας στη Σαγκάη
Σημαία της Κίνας στη Σαγκάη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Το Πεκίνο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, την Τρίτη (01/06) στις πλούσιες χώρες μιας και -όπως υποστηρίζει- συσσωρεύουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 εις βάρος των φτωχότερες και επαίνεσε την προσπάθεια των κρατών του οργανισμού BRICS για ισότητα στο ζήτημα.
Η Κίνα χαιρέτισε, την Τρίτη (01/06), τις προσπάθειες του οργανισμού των BRICS για κοινή χρήση εμβολίων, αλλά κατηγόρησε τα πλουσιότερα έθνη που επικεντρώνονται στον εμβολιασμό των δικών τους πληθυσμών για τη νόσο COVID-19 προτού φροντίσουν για τον υπόλοιπο κόσμο.
Καταβεβλημένη γυναίκα από προβλήματα.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Κόσμος
Ειδικός αποκαλύπτει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού σε άτομα που ανάρρωσαν
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών του οργανισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πεκίνου, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε: «Κατά την πανδημία του κορονοϊού έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, να αυξάνονται στον παγκόσμιο νότο και να μειώνονται στον βορρά - η συσσώρευση εμβολίων και ο έλεγχος των εξαγωγών από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι άσχετα με αυτό».
Μάλιστα, ο Γουάνγκ Γι σημείωσε ότι «η Κίνα έχει παράσχει πάνω από 350 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη διεθνή κοινότητα και αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν υιοθετήσει μια "εγχώρια" προσέγγιση».
Σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, έως την Τρίτη (01/06), είχαν χορηγηθεί σχεδόν 682 εκατομμύρια δόσεις αν και τα δεδομένα δεν ήταν σαφή μεταξύ πλήρως και μερικώς εμβολιασμένων ατόμων, αλλά φαίνεται ότι γίνονται μέχρι και 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί κάθε μέρα, με τη χώρα να έχει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Για παράδειγμα, έως την Τετάρτη (02/06), οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει πλήρως το 41% του πληθυσμού τους και το 50,8% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, με ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή των Moderna, Pfizer/BioNTech και Johnson & Johnson.
Ακόμα, συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν μόλις 80 εκατομμύρια εμβόλια σε άλλες χώρες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αν και την Τετάρτη (02/06), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αποκαλύψει σύντομα ένα σχέδιο για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι BRICS προωθούν την ισότητα στα εμβόλια

Πάντως, ο Γουάνγκ Γι αντέκρουσε τη συμπεριφορά αυτών των εθνών με εκείνες των BRICS, με τις τελευταίες να έχουν επικεντρωθεί στη διασφάλιση της πρόσβασης εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι οι χώρες των BRICS θα συνεχίσουν να θεωρούν τα εμβόλια παγκόσμιο κοινό αγαθό και να τηρούν την αρχή της δίκαιης και λογικής διανομής. (Υποστηρίζουμε) τους κατασκευαστές εμβολίων για τη μεταφορά της τεχνολογίας τους σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό τη συμπαραγωγή εμβολίων».
Εκτός από τις κινεζικές εξαγωγές εμβολίων, η Ρωσία έχει δεσμευθεί να δώσει 300 εκατομμύρια δόσεις μόνο στην Αφρική και έχει υπογράψει πολλαπλές συμφωνίες για την παραγωγή του Sputnik V σε τοπικό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι μετέφερε αυτό το μήνυμα και σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο μήνα, στην οποία είπε στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις ότι έπρεπε «να βοηθήσουν στη γεφύρωση της διαίρεσης με την Αφρική κατά την πανδημία».
Επιπλέον, η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Πάντως, όπως έχει αναφέρει το Sputnik, εταιρείες όπως η Pfizer εξέτασαν τα εμβόλια COVID-19 ως βάση για μελλοντικά κέρδη και, μάλιστα, αυτή χρησιμοποίησε το ολιγοπώλιο που δημιουργήθηκε από το TRIPS για να υποχρεώσει τα έθνη του Τρίτου Κόσμου να προσφέρουν τα κυρίαρχα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως πρεσβείες και στρατιωτικές βάσεις ως ασφάλεια κατά μελλοντικών νομικών υποθέσεων.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала